Avtor Primož Predalič, Urad vlade za komuniciranje
EvropakoronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Bodo nekateri kdaj dojeli pojem epidemije ter kako se virus lahko širi?

Glede pandemije je mag. Eva Grilc izpostavila, da je tako v Sloveniji kot v svetu pandemija še aktivna. Število obolelih narašča, pomembna žarišča ostajajo tudi evropske države. Pandemija se sicer ponekod umirja, vendar so absolutni kazalniki pandemije še sorazmerno visoki. Tudi stopnja hospitalizacije v EU državah je še kar visoka, med njimi je tudi Slovenija a je ta med 16 državami, kjer so trendi glede smrtnosti ugodni. (video)

Dr. Aleš Rozman je še poudaril, da na kliniki opažajo večanje skupine ljudi s postcovidnim sindromom. Bolniki, ki so bolezen preboleli kot blago obliko, ne okrevajo tako kot bi bilo pričakovati oz. se še več mesecev po preboleli bolezni čutijo oslabele, tudi vonj in okus se jim ne povrneta v celoti (video):

Glede širjenje virusa je dr. Rozman izpostavil, da ne glede na to ali gre za zborovanje v politične, ali za kulturne namene. Povsod tam, kjer so ljudje zbrani v velikih skupinah in na manjših površinah, predvsem, če so ob tem še nezaščiteni z maskami, so prenosi virusa večji. V množici ljudi, ki je tesno skupaj, predvsem če gre za veliko navijanja, petja, govorjenja ipd. se ustvarja aerosol iz katerega se lahko osebe virusa tudi nalezejo.

Vir: Urad vlade Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa