koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Bo Ustavno sodišče, katero je začasno zadržalo prepoved shodov prevzelo odgovornost?

Glede na včerajšnjo odločitev Ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo prepoved shodov, je Ministrstvo za notranje zadeve pripravilo predlog novega odloka, katerega je predstavil minister Aleš Hojs.

Minister je v uvodu povedal, da je pobudo za oceno ustavnosti vložila dvojica, in sicer Sanja Fidler, ki je v preteklosti večkrat organizirala shode in bila tudi oglobljena, ter Irfan Beširević, ki se je v pobudi opredelil kot aktiven uporabnik Roga, ki zaradi prepovedi shodov ni mogel izraziti nestrinjanja pri izpraznitvi območja Roga.

Minister je poudaril, da je namen odloka izključno zajeziti druženja, preprečiti širjenje virusa, zmanjšati število obolelih in umrlih, ter zmanjšati pritisk na zdravstveni sistem. Vlada se je v odloku naslanjala na Zakon o nalezljivih boleznih, ki take omejitve dopušča in je posredno upoštevala tudi ustavo.

Ustavno sodišče je v odločbi ugotovilo, da so škodljive posledice do svobode izražanja, ki so vezane na možnost organiziranja shodov, v družbi lahko hujše, kot pa posledice vezane na zdravje. Sodišče je ocenilo, da je prioritetno izražanje mnenj, prioritetno pred varovanjem zdravja, zato je po ministrovih besedah vlada taki odločitvi dolžna slediti.

S tem po njegovem mnenju Ustavno sodišče prevzema odgovornost. Ker je sodišče v odločbi zapisalo, da obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi, minister pričakuje, da bo vlada od Ustavnega sodišča dobila gradivo, ki bo to podkrepilo. Minister Hojs je dejal, da bo nov predlog odloka predvidoma sprejet na današnji dopisni seji. Odlok pa bo začel veljati 19. aprila.

Vir: Urad vlade Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč