Dogodki in prireditveLokalnoTurizemV fokusuVideo

(VIDEO) Poglejte si avdio-vizualni spektakel ob otvoritvi festivala TrojicaFest

V Sveti Trojici v Slovenskih goricah so sinoči v okviru slovesnosti ob občinskem prazniku prvič prikazali javnosti projekt Razsvetljenje. Gre za avdiovizualni spektakel s projekcijo na pročelju tamkajšnje baročne cerkve.V Sveti Trojici obeležujejo občinski praznik, obenem pa se za kraj pričenja festival TrojicaFest. Sprva je bil načrtovan maja, zaradi ukrepov v povezavi s širjenjem covida-19 pa so ga prestavili na junij. V štirih dneh se bodo ob kulinarični ponudbi zvrstili številni zabavno-kulturni dogodki.Na otvoritveni prireditvi katere so se udeležili podpredsednik vlade mag. Matej Tonin, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj ter predsednik republike Borut Pahor, kateri je bil tudi slavnostni govornikOglejte si vse izjave govorcev (VIDEO)

Projekcijo so pripravili v okviru projekta digitalizacije kulturne dediščine, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo. V omenjenem projektu sta bila partnerja še mariborski zavod za turizem in Pokrajinski muzej Maribor, ki sta s tem prenesla v digitalno obliko Hišo Stare trte in mariborski grad. Projekcija Razsvetljenje bo po napovedih na ogled vse štiri festivalske večere TrojicaFest in kasneje vsako zadnjo soboto v mesecu. Oglejte si VIDEO:

Cerkev Svete trojice s tremi zvoniki, po kateri je kraj dobil ime, je iz 17. stoletja in ima na južni strani samostan. Baročni oltar s sliko, ki predstavlja skrivnost Svete trojice, sodi med tri največje na Slovenskem. Posebnost je še kapela s kipom črne Marije z detetom, ki je bila v zahvalo za prenehanje turških vpadov na tukajšnje ozemlje prizidana k prvotni cerkvi. V samostanu se nahajata bogata knjižnica in muzej, v samostanski kleti pa je protokolarno-razstavni center.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč