LokalnoSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) 30. obletnico samostojne Slovenije v Lenartu proslavili z odkritjem spomenika

V Lenartu je potekalo praznovanje ob 30. obletnici samostojne Slovenije, ki se je pričela z mašo za domovino v cerkvi sv. Lenarta, katero je daroval lenarški župnik Marjan Pučko ob somaševanju dekanijskih duhovnikov in s pridigo naddekana Tončeka Frasa. Po maši je v Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika potekala proslava ob dnevu državnosti. Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger je poudaril, da 30. obletnico samostojne Slovenije praznujemo v času, ko je svet v primežu epidemije in vseh tegob in povedal, da s postavitvijo stebra slovenske državnosti želijo spodbuditi pozitivno razmišljanje in odnos do zgodovine in domovine. Več v VIDEO izjavi:

Zbranim je spregovoril tudi Franc Breznik, poslanec Državnega zbora, ki je v govoru poudaril, da samostojnost in neodvisnost nista nekaj samoumevnega in se nista zgodili naključno, saj pot do tega ni bila lahka. Izjava poslanca DZ Franca Breznika (VIDEO):

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Peter Svetina, varuh človekovih pravic, ki je opozoril, da je k samostojnosti veliko prispeval plebiscit, na katerem smo Slovenci pokazali izjemno enotnost in vse prebivalke in prebivalce Slovenije pozval k medsebojnemu spoštovanju, etiki javne besede in dostojnemu komuniciranju, saj meni, da je to ključen korak, da lahko posamezniki in družba začnemo sodelovati za boljšo prihodnost. (VIDEO)

Po proslavi so na ploščadi pri Kraigherjevi ulici 1 v Lenartu odkrili Steber slovenske državnosti. Avtor stebra je Andrej Grabrovec Gaberi, ki se je honorarju odpovedal, stroške postavitve pa so pokrili s sponzorskimi sredstvi, manjša dela so opravili delavci režijskega obrata občine. Steber z umetniškim delom lepo dopolnjuje prostor na zelenici, kjer je bila ob osamosvojitvi pred tridesetimi leti posajena lipa, kot simbol rojstva države. S postavitvijo soglašajo tudi lastniki zemljišča na Kraigherjevi ulici 1. Slovesnosti so se med številnimi gosti udeležili tudi župani sosednjih občin, prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine RS, dr. Alexander Majcan, okrajni glavar Bad Radkersburga, madžarski veleposlanik Andor Ferenc Dávid in številni drugi ugledni gostje.

Za spletni časopis V fokusu.com pa sta voščilo za naše bralke in bralce posebej namenila nekaj besed župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger ter poslanec Državnega zbora Franc Breznik (VIDEO):

V programu bogatem kulturnem pogramu pa so sodelovali Garda slovenske vojske, Slovenjegoriški pihalni orkester MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorbek, vokalna skupina IL DIVJI in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična glasbena šola Lenart. Oglejte si nekaj VIDEO utrinkov:

Vir: Občina Lenart

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno