Foto: Gorenje Group
GospodarstvoLokalnoSlovenijaV fokusu

Velenje: Za Hisensovo tovarno televizorjev v Velenju milijonska subvencija države. Le za kaj?

Vlada je v torek, 18 maja na seji njenega odbora za gospodarstvo družbi Hisense Europe Electronics odobrila 997.734 evrov nepovratnih sredstev za tovarno televizorjev na območju Gorenja v Velenju. Tovarno so zagnali januarja letos, na njen račun pa tudi na novo zaposlovali. Ta tovarna je letos v januarju zagnala proizvodnjo in ustvarila kar nekaj delovnih mest.

Vlada bo sredstva namenila na račun povečanja proizvodnih zmogljivosti same tovarne televizorjev v Velenju. Projekt so tako uvrstili v razvojni program 2021-2024 iz katerega bo vlada za omenjeno podjetje namenila največ 997.734 evrov. Gre za povečanje zmogljivosti tovarne televizorjev na obstoječi lokaciji Gorenja iz Velenja, naj bi pa bilo povečanje proizvodnih zmogljivosti razdeljeno na več faz in bi se izvedlo v obdobju treh let. To ni benevolentna gesta ampak konkretna pomoč, ki jo lahko da v zvezi z blaženjem negativnih posledic krize ki joje povzročila epidemija. Kot navajajo na Vladi bo podjetje s tem projektom pripomoglo k regionalnemu razvoju z ohranjanjem delovnih mest in predvidenimi novimi 20 zaposlitvami. Za šaleško regijo kjer ser nahajajo večina ali skoraj vse proizvodne objekte , ki se med drugim nahaja v fazi prestrukturiranja na energetskem segmentu, je vsako novo delovno mesto pomembno. Tu se vidi dolgoročen prispevek vlade . Obenem to pomeni da ne bo prihajalo do fluktuacije tamkajšnje delovne sile drugam oziroma odliv »pameti in znanja« izven regije.

Proizvodnja v tovarni televizorjev blagovne znamke Hisense za evropski trg je v Velenju poteka od 18. januarja 2021. Do konca marca so v tovarni, ki beleži precej veliko število naročil, zaposlili okoli 750 ljudi, kar je več od prvotnih načrtov. Vrednost investicije v tovarno televizorjev je bila sedem milijonov evrov.

Hisense je sprva načrtoval, da bo v Velenju zgradil novo tovarno za proizvodnjo televizorjev, pozneje pa so v družbi sprejeli odločitev, da proizvodnjo umestijo v obstoječe območje Gorenja. Uredili so jo v nekdanji proizvodni hali HZPA. Tudi tukaj je vlada prepoznala varen in gospodaren odnos do sredstev ki jih prejemnik ima.

Ne sme se ustvarjati vtis da je država velikodušna na pamet. Cilj je da gospodarstvo ostane v dobri kondiciji, da se kvalitetna delovna sila ohranja na lokacijah kjer je nastala in se izrablja v branži v kateri je najbolj doma. Tukaj so izpolnjeni vsi potrebni pogoji. Pa sama regija ohranja visoko gospodarsko aktivnost, za kar si Vlada prizadeva in sledi temu cilju.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč