Foto: MOV
LokalnoPolitikaV fokusu

Velenje: Minister podprl projekt rekonstrukcije in dozidave velenjskega doma za varstvo odraslih. Velik izziv brez možnosti kiksa!

Včeraj je Dom za varstvo odraslih Velenje obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Skupaj z županom Mestne občine Velenje Petrom Dermolom in direktorico Doma za varstvo odraslih Velenje Violeto Potočnik Krajnc si je najprej dom ogledal, nato pa je direktorica doma celotni ekipi predstavila projekt rekonstrukcije in dozidave sedanjega doma za varstvo odraslih, ki je nujno potreben. Sledil je podpis sporazuma, s katerim so vsi trije podpisniki minister Janez Cigler Kralj, župan Peter Dermol in direktorica Violeta Potočnik Krajnc potrdili, da je skupni interes izgradnja infrastrukture za institucionalno varstvo starejših na območju Mestne občine Velenje.

Foto: MOV

Ministru pa kapo dol za vse premaknjeno v pravo in pozitivno smer na področju ki ga pokriva in za katerega zastavlja vse svoje potenciale

Ocenjena vrednost projekta, katerega glavni cilj je zagotoviti kakovostno in sodobno bivanje starostnikov v domačem okolju v skladu s standardi in normativi, znaša 14,5 milijona evrov. Začetek gradnje bi bil predvidoma že konec letošnjega leta. Vsekakor je potrebno omeniti da je rekonstrukcija in dozidava nujna glede na območje iz katerega gravitirajo starostniki in kasneje tudi pristanejo tukaj. Ne smemo pozabiti tudi to da nadzorovanje in spremljanje samega dela potrebuje kakovosten nadzor. To, roko na srce kljub vsej benevolenci in pripravljenosti vodilnih ne bo zadosti. Stroka ki je osrednja pri izvajanju osnovnega poslanstva morda odgovori izzivom, kar se same gradnje in spremljanje le te pa je vsekakor hendikepirana in potrebuje okrepitev ekipe. Ali bo to znotraj kompetenc vodilnih na DVO ali bo potrebna spodbuda od zunaj pa bomo videli. Do siceršnjega začetka rekonstrukcije in dozidave jr še dovolj časa za okrepitev ekipe ali morebitnih korekcij.

Foto: MOV

Mestna občina Velenje z velenjskim domom za varstvo odraslih tudi sicer zelo dobro sodeluje, župan jih med letom večkrat obišče. Zavedajo pa se, da je potrebno dom razširiti in posodobiti, saj trenutne razmere ne zadostujejo vsem standardom, zato je današnji podpis sporazuma za lokalno skupnost zelo pomemben, saj bomo z uresničitvijo projekta omogočali boljšo in kakovostnejšo oskrbo ter večjo varnost tistih, ki v domu za varstvo odraslih bivajo. Na občini so se s sporazumom zavezali, da bodo brezplačno ustanovili služnostno pravico za gradnjo in vzdrževanje komunalne in ostale infrastrukture pri projektu ter dostop za nedoločen čas, hkrati pa bodo prispevali proračunska sredstva v višini, kolikor bo znašal komunalni prispevek na podlagi projektne dokumentacije.


Podpisa sporazuma se je zelo razveselila tudi direktorica Doma za varstvo odraslih Velenje Violeta Potočnik Krajnc, ki je povedala, da je bilo potrebno veliko vztrajnosti in prizadevanja, da je danes prišlo do podpisa tega sporazuma in tako do zaveze, da v prihodnjih letih končno pripeljemo projekt rekonstrukcije in dozidave doma za varstvo odraslih k cilju. Projekt je izjemno dobro zastavljen in velenjski dom za varstvo odraslih bo s tem končno lahko uresničeval vse norme in standarde celodnevnega varstva in pri nastanitvenih kapacitetah institucionalnega varstva. Ali je vse tako nastavljeno da bodo te norme »meso postale«, nimamo garancije.

Vsekakor bo tudi test do kod sežejo ustvarjalne in siceršnje kapacitete ekipe ki je prevzela nase tako velik organizacijski zalogaj.

Glede na pomembnost početja to bo tudi lakmus za oceno možnosti kako lahko lokalna skupnost in stroka delujeta v dobro tistih ki jim je končni rezultat tega skupnega početja namenjen. Začetek je optimističen in navdihujoč. Ali bo tako ostalo pa bomo videli. Smo na preži.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno