SvetV fokusu

Včeraj je letel v vesolje, gimnazije ni nikoli končal, danes pa ima podjetje v BiH

Britanski podjetnik Richard Branson je včeraj kot prvi milijarder poletel v vesolje z lastnim podjetjem “Virgin Galactic” in se uspešno vrnil na Zemljo. Branson, katerega premoženje ocenjujejo na približno 7,7 milijarde dolarjev, je zelo specifičen podjetnik, ki so ga skozi življenje vodile iznajdljive ideje in strast do pustolovščin. Sin natakarja in stevardese, ki nikoli ni končal niti srednje šole, je razvil posel, začenši s prodajo revij in glasbenih plošč, danes pa je njegova glavna skrb gradnja vesoljskih ladij. Posel je začel zelo zgodaj. Zbolel je za disleksijo, v šoli ni napredoval, le da je na koncu opustil, ko je bil star 16 let. Zadnji šolski dan je njegov učitelj Bransonu rekel, da bo “končal v zaporu ali v življenju postal milijonar.”

Ustanovil je revijo, zatem pa je ustanovil revijo za kulturo Student. Prva številka je bila brezplačno razdeljena v nakladi 50.000 izvodov, stroške pa so pokrili prihodki od trženja v višini 8.000 USD. Mladi Branson je leta 1969 živel v Londonski občini, obkrožen je bil z britansko glasbeno sceno, pa tudi z mamili. V tem obdobju je dobil idejo, da bi ustanovil podjetje za dostavo glasbe, ki bi financiralo njegovo revijo. Podjetje je poslovalo skromno, a dovolj dobro, da mu je omogočilo širitev poslovanja, zato je na Oxford Street odprlo tudi prodajalno plošč. Branson je leta 1972 v Oxfordshireju odprl tudi glasbeni studio in nastala je “Virgin Records”. Prvi umetnik, ki je posnel singl za produkcijo “Virgin Records”, je bil Mike Oldfield leta 1973, pesem pa je takoj postala hit in na britanski lestvici ostala 247 tednov. Brwnson izkoristi pozitiven trenutek in podpiše pogodbe z drugimi vzhajajočimi zvezdami, kot so Sex Pistols. Sledila bodo imena, kot so Culture Club, Rolling Stones in Genesis, nato pa Virgin Music postane eno od 6 vodilnih glasbenih podjetij na svetu.

Podjetje v Bosni in Hercegovini Branson spet širi svoje poslovanje. Leta 1980 je kupil potovalno podjetje Voyager Group, leta 1984 Virgin Atlantic itd. A po tem je zašel v finančne težave in leta 1992 je “Virgin Records” prišel v položaj za boj za preživetje. Podjetje je bilo leto kasneje za milijardo dolarjev prodano družbi Thorn EMI. Leta 1993 je ustanovil Virgin Radio, leta 1996 pa novo glasbeno družbo V2, ki je kasneje sodelovala z pop glasbenikoma Powder Finger in Tomom Jonesom. Njegova skupina Virgin se je še naprej širila in je imela 70.000 zaposlenih v 35 zveznih državah. Nato je dejavnost razširil na podjetja mobilne telefonije, železniškega prometa, vesoljskega turizma itd. Leta 2010 je ustanovil Virgin Hotels, ki je letos s prevzemom hotela Hard Rock napovedal prisotnost v Las Vegasu. Branson se je v zadnjih letih osredotočil predvsem na vesoljski turizem. Podjetje “Virgin Pulse Bosnia” že nekaj let deluje v Tuzli. To podjetje je del Virgin Pulse, podjetja v lasti Bransona. Gre za programsko podjetje, ki pri nas nenehno širi svoje zmogljivosti in zaposluje novo mlado, izobraženo osebje.
Vir: Avaz-roto press

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet