Foto; PP Ptuj
LokalnoSlovenijaV fokusu

Varnostne razmere na Ptuju v lanskem letu po oceni policistov ugodne

Varnostne razmere na Ptuju so bile v minulem letu ugodne, ocenjuje tamkajšnja policija v poročilu, ki ga je nedavno obravnaval varnostni sosvet Mestne občine Ptuj. Obravnavali so, poroča STA, 553 kaznivih dejanj, kar je sicer 59 več kot leto prej; med temi so jih do konca leta raziskali 318 oziroma dobrih 57 odstotkov vseh.

Največ kaznivih dejanj je bilo s področja splošne kriminalitete, in sicer 428 (leto prej 408), na področju gospodarskega kriminala so obravnavali 125 kaznivih dejanj, opazno več kot predlanskih 86, na področju kaznivih dejanj zoper premoženje pa so zabeležili 66 velikih tatvin in 121 tatvin. Med velikimi tatvinami jim je lani uspelo preiskati le dobrih 15 odstotkov.

Ena povzročitev hude telesne poškodbe

Lani v Mestni občini Ptuj niso obravnavali nobenega primera umora ali uboja, so pa zato zabeležili eno povzročitev hude telesne poškodbe in 25 povzročitev lažje telesne poškodbe. Kar nekaj je bilo znova primerov nasilja v družini, in sicer 24, kar je celo osem več kot leto pred tem. Sedemkrat so morali posredovati zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravnanja.

Na področju drog so lani obravnavali deset kaznivih dejanj, kar je skoraj štirikrat manj kot v letu 2019.

816 kršitev javnega reda in miru

Posebno pozornost so policisti lani namenili zagotavljanju ustrezne ravni varnosti na javnih zbiranjih in pri obravnavanju kršitev, povezanih z nasiljem v družini ter problematiki hitrosti v prometu, alkoholiziranosti voznikov in nadzoru ter zagotavljanju varnosti šibkejših udeležencev v prometu.

Na območju ptujske mestne občine so obravnavali 816 kršitev predpisov, ki urejajo javni red in mir. To je sicer znatno več od predlanskih 542, a jih gre kar 295 na račun epidemioloških razmer in s tem povezanega kršenja zakona o nalezljivih boleznih.

Prometne nesreče s smrtnim izidom niso obravnavali

Na cestah v mestni občini so lani policisti obravnavali 303 prometne nesreče, kar je 40 manj kot leto prej, med temi jih je bilo 59 s telesnimi poškodbami, leto prej pa 84. V nesrečah je bilo udeleženih 446 ljudi, med katerimi je bilo šest huje poškodovanih, medtem ko prometne nesreče s smrtnim izidom lani niso obravnavali.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno