Dogodki in prireditveKulturaLokalnoV fokusu

V Vodnem stolpu najboljše fotografije z natečaja Človek in reka Drava

Z razglasitvijo zmagovalcev in odprtjem razstave se zvečer zaključuje mednarodni fotografski natečaj Človek in reka Drava, ki je potekal v sodelovanju z mariborskim upravljavcem centralne čistilne naprave. Na natečaj je prispelo 357 fotografij iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, žirija pa bo danes razglasila deset finalistov in zmagovalca.

Z mariborsko centralno čistilno napravo upravlja podjetje AquaSystems, ki je ekološko naravnanost opredelilo kot pomemben del njihovega poslovanja. Kot je za STA povedal direktor podjetja Leon Lozar, načrtovanje in dejavnosti v podjetju izvajajo tako, da preprečujejo onesnaževanje ter omejujemo vse negativne vplive na okolje, pri delu pa jih vodi odgovornost do Drave in Mariborčanov.

Svojo osnovno dejavnost tako nadgrajujejo s številnimi projekti, s katerimi podpirajo družbeni in kulturni razvoj lokalnih skupnosti, tokrat pa so na inovativen in kreativen način spodbudili vse, da se umetniško izrazijo ter s fotoaparatom zajamejo reko Dravo.

Ker Drava vzdolž svojega toka povezuje prebivalce vasi in mest različnih jezikov in kultur, so se odločili, da tudi fotografskemu natečaju dajo mednarodno noto in k sodelovanju povabijo vse ljudi, ki jih reka povezuje.

Na natečaju z največ šestimi fotografijami

S fotografskim natečajem so želeli spodbuditi kulturno življenje v naseljih ob Dravi, hkrati pa opozoriti na skupno odgovornost vseh, da poskrbijo za čisto reko.

Na natečaju so lahko sodelovali ljubiteljski in profesionalni fotografi s prebivališčem v krajih, ki ležijo ob Dravi. Vsak je lahko sodeloval z največ šestimi fotografijami, o najboljših pa je odločala posebna strokovna komisija, v kateri so bili poleg Lozarja uveljavljeni fotografi Arne Hodalič, Branimir Ritonja, Bojan Golčar in predsednik Fotografske zveze Slovenije Igor Debevec.

Ob strokovni nagradi bodo podelili tudi nagrado najboljši fotografiji, izbrani na javnem glasovanju, ki je potekalo na Facebook strani podjetja AquaSystems

Avtor zmagovalne fotografije, tako še STA, po mnenju strokovne žirije bo prejel nagrado v višini 800 evrov in objavo na naslovnici revije E-fotografija, avtor zmagovalne fotografije na javnem glasovanju pa nagrado v višini 500 evrov. Avtorji ostalih osmih fotografij, ki so bile uvrščene v ožji izbor, bodo prejeli po 100 evrov za odkup avtorskih pravic.

Vseh deset fotografij v ožjem izboru bo od danes do 18. junija razstavljenih v Vodnem stolpu na Lentu, razstavo pa bo spremljal uradni katalog, v katerem bodo predstavljena dela v ožjem izboru in njihovi avtorji.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč