koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) V Sloveniji prevladuje Britanska različica novega koronavirusa

Včeraj je bilo opravljenih 4278 PCR testiranj in 24.242 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 891 novih okužb (pred enim tednom kar 1527). Sedemdnevno povprečje okužb pa po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 931, kar je bistveno manj kot smo poročali včeraj. Vse skupaj očitno kaže na uspešnost zaprtja države v minulem tednu. 14 in 7-dnevna incidenca sicer ostajata visoki. Najvišji incidenci imata primorsko-notranjska (813) in savinjska regija (792). Najnižji incidenci pa imata posavska (483) in obalno-kraški regija (435).

V UKC Maribor so za obdobje 6. 4. 2021 – 14. 4. 2021 zabeležili 107 vseh hospitaliziranih Covid bolnikov, od tega je na intenzivnem zdravljenju 30, na akutnem oddelku pa 77 pacientov.

Graf:UkcMB

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da je britanski sev postal glavna različica novega koronavirusa pri nas in je povsem prevladujoč. Beležijo 25 odstotni prirast glede na prejšnji teden, razveseljujoče pa je, da se vse ostale različice ne širijo tako močno. Pozitivno je tudi, da se omenjena različica širi linearno in ne več eksponentno, kot so to nakazovali trendi v prejšnjem tednu. Omenila je tudi, da so zabeležili že 90 primerov, ko je šlo za ponovno okužbo oz. okužbo po cepljenju.

Vir: Urad vlade Republike Slovenije, Ukc MB

Mogoče vam bo všeč