Foto: Uroš Modlič AMZS
SlovenijaV fokusuVideoŽivljenje

V tem tednu bodite vozniki še posebej pozorni – policisti izvajajo nacionalno akcijo kontrole hitrosti

Od 19. do 25. aprila nacionalna akcija, policisti preverjamo, ali ste prehitri

Od ponedeljka do nedelje bo potekala nacionalna preventivna akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, v njej pa sodeluje tudi Policija. Policisti bomo v času akcije po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore in tako preverjali, ali vozite prehitro. Aktivnosti agencije pa bodo usmerjene predvsem v spletno kampanjo in osveščanje o nevarnostih prehitre vožnje.

V sredo bo potekal 12-urni maraton nadzora hitrosti

V sredo, 21. aprila 2021, bo v več državah Evropske unije potekal tudi maraton nadzora hitrosti, ki se mu bo slovenska Policija priključila z izvajanjem 12-urnega nadzora. Ta se bo pričel ob 6. uri zjutraj in bo potekal do 18. ure. Lokacije, kjer bomo v času maratona nadzora hitrosti izvajali nadzore, bomo prihodnji teden objavili na naših spletni strani.

Tunelski vid in hitrost vožnje

Med vožnjo moramo zaznati čim več podrobnosti na cesti in okrog nje. S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje. To privede do tunelskega vida. Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali pa sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. Zapomnimo si: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo.

Foto: Policija

Nižja hitrost lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo

Na podlagi statističnih podatkov je dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10 %). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt pa kar 90 %. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji). Video: Kako hitrost vožnje vpliva na posledice trčenja:

Agencija za varnost prometa in Policija svetujeta:

  • v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti
  • zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce
  • na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo
  • ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite
  • v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje
  • čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje

Neprilagojena hitrost letos terjala že sedem smrtnih žrtev

Med 1. januarjem in 8. aprilom 2021 se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 514 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 711, beležimo 28-odstotno zmanjšanje. Vendar pa so bile posledice teh nesreč težje, saj je letos umrlo že 7 oseb, od teh so bili trije pešci, ki prometne nesreče, v kateri so umrli, niso povzročili. Povzročitelji smrtnih prometnih nesreč v letošnjem letu so bili: 4 vozniki osebnega vozila ( 2 od teh sta umrla), 2 voznika tovornega vozila (1 izmed njiju je umrl) in en kolesar, ki je prav tako umrl. Starost teh povzročiteljev je naslednja: 22, 22, 42, 54, 61, 63, 65 let. Dva povzročitelja smrtne prometne nesreče ( voznika osebnega vozila ) sta bila tudi pod vplivom alkohola. Letos je Policija od 1. januarja do 12. aprila obravnavala skupaj 37.577 kršitev s področja hitrosti, ki sicer predstavljajo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve ( Policija )

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija