LokalnoV fokusuŽivljenje

V enem dnevu kar trije poškodovani kolesarji

Mariborski operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes,  prejel  161 klicev, od tega 47 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno  posredovanje policije.  V tem času so policisti obravnavali tudi štiri primere nedovoljenega prehoda državne meje.

V navedenem času so obravnavali tudi: 6 kaznivih dejanj, 2 prometni nesreči I. kategorije, 6 povoženj živali, 4 prijav kršitev javnega reda in miru, 3 na javnih krajih in 1 v zasebnih prostorih, 1 osumljencu so izrekli ukrep prepovedi približevanja ter 1 požar.

V enem dnevu trije poškodovani kolesarji

Pretekli vikend so policisti PU Mariboru obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Lahke telesne poškodbe sta pri padcu utrpela 65-letnik v Pekrah in 46-letnica v Dogošah. 38-letni kolesar, ki je padel ( in se lažje telesno poškodoval) na območju PP Maribor II, pa so obravnavali kolesarja, ki je kolo vozil pod vplivom alkohola (0,92 mg/l).

Kolesarji sodijo med ranljive udeležence v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Policisti zato kolesarje pozivajo, da vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost, voznike motornih vozil pa, da so na njih pozorni in da v cestnem prometu naredijo vse, kar je v njihovi moči, da jih s svojo vožnjo ne ogrožajo.

Opozorila na osnovna pravila varnega kolesarjenja:

  1. Tehnična brezhibnost in opremljenost kolesa: brezhibne zavore, bela luč spredaj in rdeča zadaj, odsevniki na pedalih in na obeh kolesih, zvonec, ustrezne pnevmatike in primerno nastavljeno višina krmila ter sedeža
  1. Bistro glavo varuje čelada: uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje
  1. Upoštevajmo Cestno prometne predpise: skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, ugotavljajo na AVP. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami na območju policijske uprave Maribor sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

V maju zato policisti več pozornosti namenjajo tudi kolesarjem. Tako bodo že to nedeljo izvedli poostren nadzor, v sklopu katerega bodo pozorni tudi na kršitve kolesarjev in drugih udeležencev v cestnem prometu.

V  letu  2020 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 176 (223)  ali 21 % manj kolesarjev, od katerih so 3 (1) umrli, 19 (29) je bilo hudo in 122 (160) oziroma 24 % manj lahko telesno poškodovanih.

Vir: Policijska uprava Maribor

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno