koronavirus

V bolnišnicah znova več sprejemov kot odpustov

V ponedeljek je bilo opravljenih 5.022 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 981 testov ali 19,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 47.037 hitrih testov. V bolnišnicah se zdravi 507 bolnikov (včeraj 494, pred desetimi dnevi 436), od tega 96 na intenzivnih oddelkih. Umrlo je devet ljudi, vsi v bolnišnicah. Aktivnih okužb v državi je 10.874 in še vedno narašča.

Glede na zmanjševanje števila zasedenih postelj v bolnišnicah je določena izhodna strategija, ki predvideva ukinjanje Covidnih oddelkov v bolnišnicah oziroma zmanjševanje potrebnega števila postelj. Mora pa v vsakem urgentnem centru bolnišnic ostati Covidna ambulanta za sprejem bolnikov, ki bi kazali simptome COVID-19. Od 13. marca namreč spet zaznati večanje števila hospitaliziranih, kar je posledica sproščanja ukrepov in širjenja novih sevov.

Izvaja pa se tudi merjenje količine virusa v odpadnih vodah na sedmih čistilnih napravah, v DSO Medvode in OŠ v Dragomlju. Trenutna gibanja kažejo povečanje količine virusa v odpadnih vodah za Maribor in Celje. Za območje Ljubljane NIB meri tudi delež različnih sevov, angleška različica je prisotna v 30 odstotkih vseh merjenj, osnovna različica virusa pa obsega 60 odstotkov od teh meritev.

Avtor videa: Urad Vlade RS za komuniciranje

Mogoče vam bo všeč