koronavirusLokalnoPolitikaV fokusu

UKC Maribor: Očitki o domnevnih nepravilnostih v zavodu. Vse skupaj pa izgleda kot ,,mobing,, nad direktorjem dr. Vojkom Flisom

Anonimno pisanje, ki direktorju UKC Maribor dr. Vojku Flisu pripisuje kršitve na različnih področjih, je svet zavoda obravnaval na poziv ministrstva za zdravje, ki je na začetku tega meseca zahtevalo pojasnila glede le teh. Direktorju se med drugim očita neupoštevanje mnenja strokovnega direktorja in strokovnega sveta pri nabavi opreme za Covid-19, naročila ne nujnih prevozov za bolnike s covidom-19 v nasprotju z veljavno zakonodajo ter ,,klientelizem,, pri zaposlovanju ter ,,mobing,, nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti.

Pojasnil je, da gre za očitke, ki so se v preteklosti že pojavljali in so bili ovrženi na različnih ravneh, ne le s strani uprave UKC Maribor, ampak tudi komisije za preprečevanje korupcije, tožilstva, inšpektoratov in informacijske pooblaščenke. Direktor Flis je še izpostavil, da lani ni bilo nobenih uradnih prijav domnevnega mobinga, letos pa kar tri. Glede domnevnega prednostnega cepljenja prejšnjega predsednika sveta zavoda Jožeta Šabedra proti covidu-19 pa je zdravstveni inšpektorat potrdil, da je UKC Maribor ravnal skladno z nacionalno strategijo.

Na vprašanja novinarjev ali bo dosedanji direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis znova kandidiral za mesto direktorja je odgovoril: ,,Glede na to, da se zaključuje moj mandat, se pritiski stopnjujejo in so šli že tako daleč, da so se fizično lotili lastnine mojih bližnjih, zato bom o vlogi za vnovično kandidaturo za direktorja dobro premislil.“

Foto: Arhiv

Člane sveta zavoda je zanimalo, zakaj prihaja do zamude pri načrtovani izgradnji montažnega objekta za bolnike s Covidom-19. Flis je pojasnil, da na prvem razpisu niso izbrali nobenega od prijavljenih gradbincev, saj nobeden od možnih izvajalcev ni znal odgovoriti na medicinska vprašanja, zato bodo objavili nov razpis s konkurenčnimi pogajanji, v katerih bodo prijavitelji morali podati jasna pojasnila. Ta naj bi se sprovedel v roku štirih tednov.

Mogoče vam bo všeč