Aleksander Čeferin
Nekategorizirano

[Udarno] Odličen članek Nove24 TV o Aleksandru Čeferinu in o tem, kako je prišel na čelo NZS

Nova24 Tv je objavila odličen raziskovalni članek o tem, kako je svoj čas Aleksander Čeferin “mimo vrste” prišel do pozicije predsednika NZS, potem ko so nekateri izvedli “coupd’etat” proti tedaj uspešnemu predsedniku, Ivanu Simiču. 

“Razkrivamo, kako je Aleksander Čeferin zasedel položaj Nogometne zveze Slovenije leta 2011. Glavno vlogo so odigrali takratna predsednica KMN Lesna industrija Litija (sedaj FC Litija) Samantha Tina Lovše in upravni odbor najtrofejnejšega malonogometnega kluba v Sloveniji. Vendar, kot so nam zaupali nogometni poznavalci, je Samantha Tina Lovše, sestra veliko bolj znane Helene Lovše, tesne sodelavke Tomaža Vesela in tiskovna predstavnica računskega sodišča. Tomaž Vesel in Aleksander Čeferin sta bila soigralca v FC Lawyers Ljubljana. V članku bomo med drugim razkrili, da Aleksander Čeferin sploh ni zasedal mesto izvršnega odbora Nogometnega kluba Olimpija. Neverjeten je podatek, da je Čeferin opravljal istočasno tri funkcije v treh različnih nogometnih kolektivih, kar izgleda na prvi pogled zelo nenavadno. Zgodba ni nova. Leta 2016 so jo ob kandidaturi Čeferina za predsednika Uefe odkrili v norveški raziskovalni reviji na področju nogometa Josimar in Carlos Gunnera, leta 2017 sta jo delno predstavila Topnews in VV Faktor. Samantha Tina Lovše je za Josimar leta 2016 izjavila, da je bil Čeferin aktiven član kluba, ni pa bil nikoli bil član upravnega odbora nogometnega kluba Litija.

Leta 2011 so vplivni posamezniki slovenskega nogometa aktivno nagovarjali Aleksandra Čeferina, da se naj odloči za kandidaturo za predsednika Nogometne zveze Slovenije. Eden izmed pogojev za kandidaturo za predsednika ali podpredsednika Nogometne zveze Slovenije je, da mora kandidat predložiti izjavo in dokazila, da je aktiven v nogometu vsaj tri leta in da ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje. A to je predstavljalo za Čeferina resno in največjo težavo, da bi lahko zasedel pozicijo predsednika NZS ter kasneje predsednika UEFE. Kot bomo razkrili v nadaljevanju, boste videli, da so njegove uradne delovne izkušnje  nogometnega funkcionarja zelo vprašljive.

Na uradni spletni strani Nogometne zveze Slovenije imajo zapisano, da je bil Aleksander Čeferin stalni sodelavec Upravnega odbora Klub malega nogometa Lesna industrija Litija, član izvršnega odbora NK FC Ljubljana Lawyers in član izvršnega odbora NK Olimpija Ljubljana. Večino teh funkcij je zasedal med leti 2005 do 2011. Žal vsi podatki temeljijo na zelo trhlih dejstvih. V primeru Olimpije in Ljubljana Lawyers lahko trdimo z veliko gotovostjo in dokazanimi dejstvi, da si je Čeferin preprosto povedano obdobje v Olimpiji in Ljubljana Lawyers izmislil.

Uradna stran NZS prikazuje, da je Aleksander Čeferin v nogometu zasedel istočasno tri funkcije v treh različnih klubih. (Foto: Posnetek zaslona -NZS)

Kaj je obljubil Aleksander Čeferin takratni predsednici KMN Litija Samanthi Tini Lovše?
Aleksander Čeferin daje v slovenski javnosti videz posameznika, ki se drži zakonov in pravil. Osrednji mediji ga imajo zelo radi in velja za enega izmed osrednjih ljubljencev levih gospodarskih, političnih in športnih elit. Spomnite se samo, kako so nam večinski slovenski mediji predstavljali novico o tem, ko je Aleksander Čeferin preko svojega vplivnega prijatelja ter lastnika Alibabe Jacka Maa uredil prevoz nujne medicinske opreme.

[color-box color=”red”] Zgodba je bila v slovenski javnosti predstavljena leta 2017, ko sta jo delno obdelala Topnews in VV Faktor. Eden najbolj zagretih prepričevalcev Čeferina naj bi bil lastnik športne trgovine in nekdanji nogometaš NK Litije Milan Smolnikar, stari znanec iz afere Depala vas. Trgovino s športno trgovino ima prav v dvorani, v kateri igra Litija. Smolnikar je v preteklosti tudi nabavljal opremo za FC Litija. Ime njegove športne trgovine je Patrick. Je pa tudi lastnik športne trgovine Kelme nasproti Hale Tivoli v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s prodajo športne opreme Patrick.[/color-box]

Obotavljivi Čeferin je v ožjem krogu hitro pristal na kandidaturo, ko so mu omenili, da je v Nemčiji funkcija predsednika nogometne zveze Nemčije druga najpomembnejša takoj za kanclerskim mestom. Vendar je žal obstajala težava, da Aleksander Čeferin ni izpolnjeval ključnega pogoja: To je vsaj tri leta aktivnosti v nogometu.

Izjava Samanthe Tine Lovše za norveški Josimar, kjer je priznala, da Čeferin ni bil član upravnega odbora FC Litija. (Foto: Posnetek zaslona- Josimar)

V akcijo so hitro stopili njegovi bližnji prijatelji in znanci iz Litije in pričeli pripravljati teren za prevzem oblasti na NZS. Rešitev se je ponujala v Litiji, ki jo je takrat vodila Samantha Tina Lovše. Težavo s Čeferinovimi pogoji so rešili tako, da so v Litiji “zamenjali” zapisnike upravnega odbora kluba za obdobje, ki je zapisano na uradni strani NZS. V teh zapisnikih se je Čeferin po novem predstavljal kot “predstavnik sponzorjev kluba” v upravi KMN Litija.

[color-box color=”blue”] V primeru, da je do tega res prišlo, je zelo čudno, da so na to pristali na Upravni enoti Litija. Pojavlja se vprašanje, ali je bil odgovorni uradnik za društva na UP Litija res pripravljen tvegati svojo poklicno kariero in kazensko odgovornost samo zato, da si bo Čeferin izpolnil še eno izmed svojih želja. Prav dogajanje v litijskem nogometnem klubu nam odpira resne dvome, da je Tomaž Vesel prišel do svoje funkcije na FIFI le zaradi svoje strokovnosti. Ne smemo pa pozabiti, da je novinar Bojan Požar na socialnih omrežjih pokazal sliko Helene Lovše v VIP loži na eni izmed tekem svetovnega prvenstva v Rusiji leta 2018. Samantha Tina Lovše pa je leta 2017 postala predsednica Komisije za mali nogomet.

Marca 2010 Aleksander Čeferin ni bil zapisan med člani upravnega odbora. (Foto:Posnetek zaslona- Carlos Gurrena)

Gre za eno najbolj vplivnih funkcij na področju malega nogometa v Sloveniji. Ali je imel prste vmes Aleksander Čeferin kot vračilo za uslugo, si lahko odgovorite sami. Zgodba postane zanimiva, ko smo izvedeli, da je bila Helena Lovše poročena s Tonetom Vrhovcem, njena sestra Irena Lovše pa je poročena z Andrejem Vrhovcem, sedanjim športnim direktorjem litijskega kluba. V dvorani, kjer FC Litija igra, ima med drugim svoj sedež podjetja podjetje Fizio plus, katerega je bila direktorica Samantha Tina Lovše, lastnica pa je bila njena mama Jadranka Lovše. Podjetje so leta 2013 prodali Alenki Savšek. Samantha Tina Lovše od leta 2017 zaseda mesto direktorice Zavoda za šport Zagorje. Odločitev, da je pomagala Čeferinu do prestola na NZS in posledično na UEFO se je S. Lovše izplačala, saj je postala tudi mednarodna delegatka za futsal pri UEFA. [/color-box]

Tina Samantha Lovše. (Foto: NZS)

A dvom v Čeferinovo delovanje so sprožili pri norveški reviji Josimar pred volitvami za predsednika UEFE v letu 2016 – gre za revijo, specializirano za razkrivanje nepravilnosti v najbolj pomembni postranski stvari na svetu. Takrat so napisali serijo člankov, v katerih so se ukvarjali s Čeferinom in njegovim zaledjem v mednarodnem nogometu. Tako so v članku z naslovom The Curious Case of Čeferin’s CV Čeferina spraševali o neprijetnih zadevah, o katerih Čeferin ni hotel slišati niti besede. Slovenski mediji, med njimi tudi časnik Delo pa so pisali, da Norvežani igrajo umazano igro proti Čeferinu.

[color-box color=”yellow”] V zgodbi o nepravilnosti je omenjen tudi Rok Čeferin, brat Aleksandra Čeferina in sedanji sodnik na Ustavnem sodišču Republike Slovenije. [/color-box]

Na spletu smo našli zelo zanimiv članek Carlosa Gunnera z naslovom Aleksander Čeferin, full of Lies?. Gunnera je se malce poigral na svetovnem spletu in prišel do zanimivih ugotovitev. Na njej je Gunnera dokazal, da na sliki iz leta 2010 med vodstvenimi kadri ni bilo na sliki Čeferina. Ni bil omenjen niti z besedico. Avtor članka še razkrije, da je bila Samantha Tina Lovše tudi podpredsednica MNZ Ljubljana v letu 2014.

Norveški medij Josimar in samostojni pisec Carlos Gunnera sta že leta 2016 posumila o verodostojnosti Čeferinovih pogojev.

Na strani, kjer smo iskali stare novice v času, da bi našli podatek, da je bil aktualni predsednik UEFE aktiven kot stalni sodelavec Upravnega odbora Litije, o tem ni bilo ne duha ne sluha. Za revijo Josimar pa je Samantha Tina Lovše izjavila, da je Čeferin bil aktiven član kluba, ampak ni bil nikoli član upravnega odbora. Zato so se načelni in etični Norvežani spraševali, kako je mogoče, da je Nogometna zveza Slovenije to dopustila v letu 2011.

Aleksander Čeferin ni bil član Izvršnega odbora NK Olimpija Ljubljana v časovnem obdobju 2006-2011, kot je zapisano na spletni strani NZS!
Sedanji predsednik najmočnejše športne institucije na svetu UEFA je za dosego svojega cilja bil pripravljen “iti preko trupel”, kot smo predstavili primer iz Litije. Na spletni strani NZS je med drugim zapisano, da je bil Aleksander Čeferin v letih 2006 do 2011 v izvršnem odboru NK Olimpija Ljubljana.

[color-box color=”yellow”] Vendar gre še za en Čeferinov lažni podatek. Še več, dobili smo ekskluzivno informacijo enega izmed neimenovanih članov izvršnega odbora Olimpije, ko je vodenje kluba prevzel Izet Rastoder. Znani slovenski trgovec z južnim sadjem je Olimpijo prevzel leta 2008, ko je Olimpija nastopala v tretji slovenski ligi. Takratni neimenovani član IO Olimpije je priznal, da je Aleksander Čeferin imel t.i. funkcijo svetovalca, a brez uradnega naziva. Na vprašanje, da na uradni strani NZS piše, da je bil Čeferin član izvršnega odbora NK Olimpije od leta 2006-2011, nam je odgovoril, da ta podatek ne drži in ni resničen.

Sporočilo za javnost NK Olimpija leta 2010. (Foto: Posnetek zaslona-NK Olimpija)

Potrditev smo dobili tudi na spletu, kjer smo našli sporočilo Izvršnega odbora iz dne 24. avgusta 2010. Oglasil se nam je še en vir, ki je zatrdil, da je bil Čeferin član IO Olimpija le tri mesece. Izvršni odbor je sprejel odstopni izjavi športnega direktorja Simona Sešlarja in trenerja zmajev Safeta Hadžića. “Izvršni odbor kluba, v katerem so poleg predsednika Izeta Rastoderja še Grega Čenčič, Gorazd Čuk in Franci Zavrl, bo novega trenerja članskega moštva predstavil v kratkem,” je pisalo. [/color-box]

Zanimivo prirejanje podatkov ljubljanskega prvoligaša v korist Čeferina je ugotovil Gunnera v svojem članku. Gunnera je našel spletno stran ljubiteljev Olimpije. Na tej neuradni strani je opazil, da so se podatki zelo zanimivo spreminjali. Pomagal si je zopet z orodjem, da je odkril vse pretekle posege na strani. Tako je prikazal štiri slike, ki so bile posnete med novembrom 2010 in majem 2012. Aleksander Čeferin se je pojavil kot kandidat za predsednika NZS ob koncu leta 2010. Na njej lahko vidite, da Aleksander Čeferin v novembru 2010 še ni bil zapisan kot član IO Olimpija.

Čudežno spreminjanje podatkov glede Aleksandra Čeferina na ljubiteljski strani Olimpije. (Foto: Posnetek zaslona- Carlos Gunnera)

Aleksander Čeferin igral za Lawyers Ljubljana skupaj s Tomažem Veselom, a ne pod okriljem tekmovanj NZS in MNZ Ljubljana!
Kot tretjo referenco je Čeferin navedel svojo delovanje v FC Ljubljana Lawyers. Prav v tem društvu je igral tudi predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. Informacijo, da sta Aleksander Čeferin in Tomaž Vesel soigralca je v članku Kuvajtska zarota 2.0 razkril norveški raziskovalni novinar na področju globalnega športa Andreas Selliaas. Na Ajpesu lahko preberete, da so društvo kot člani sestavljali odvetniki, sodniki in pravniki zaposleni v gospodarstvu ter v državnih institucijah.

Društvo je bilo ustanovljeno 25. novembra 2005. Za predsednika so izvolili Petra Gruma. Člani Izvršnega odbora so postali Peter Grum, Ermin Topuz, Aleksander Čeferin, Luka Divjak, Siniša Mitrovič; zakladnik društva je Janez Pejovnik. A če je hotel Čeferin s tem dokazati svojo prisotnost v nogometu, se krepko moti. Kljub temu, da imajo zapisano, da si lahko ogledate rezultate na spletni strani društva, tega ni mogoče, ker stran ne deluje več. Na strani Uefe lahko opazimo, da je Siniša Mitrovič tudi član v enem izmed odborov na Uefi. Poleg Mitroviča iz Slovenije v Uefi kot člani različnih komisijah in odborih sedijo še Petra Stanonik Bošnjak, Luka Steiner, David McDowell, Vlado Šajn, Rudi Zavrl, Martin Koželj, Saša Zagorc in Tomaž Ranc.

[color-box color=”green”] V raziskovanju na svetovnem spletu smo odkrili, da je šlo za ekipo, ki je igrala v t.i. pravniški nogometni ligi pod okriljem IUS SPORT. Šlo je bolj za rekreacijske turnirje, ki se niso igrali ne pod okriljem MNZ Ljubljana ne NZS. To pa je eden bistvenih pogojev, da sploh lahko kandidiraš za funkcijo predsednika oz. podpredsednika NZS. Novinarski kolegi Josimarja so tako našli fotografijo Čeferinove ekipe na turnirju v španskem Alicantetju. Tomaž Vesel pa je priznal, da je igral s Čeferinom v tej ekipi. Ob tem lahko dodamo, da je bil Čeferin pravi golgeter. V 110 nastopih je zabil kar 70 zadetkov. A vse te zadetke je dosegel v zasebni ligi, ki ni tekmovala pod okriljem MNZ Ljubljana ali NZS. Zato je tudi v primeru Lawyers Ljubljana zavajal tako slovensko kot mednarodno športno javnost. S tem primerom smo dokazali še eno laž Čeferina.[/color-box]

Aleksander Čeferin igralec Lawyers Ljubljana. (Foto: Posnetek zaslona- Carlos Gurrenna, IOS)

Aleksander Čeferin spravil NZS v rdeče številke: V gradnji NNC Brdo neracionalno porabili pet milijonov evrov
Največji škandal, v katerega se je definitivno zapletel Aleksander Čeferin in za njega nosi vso odgovornost je gradnja Nacionalnega nogometnega centra Brdo. Čeferin se je v svoji dolgoletni karieri velikokrat izkazal za pragmatika. Ne glede na to, da je kot odvetnik branil veliko razvpitih in sumljivih oseb, kot je na primer Zoran Janković, se ni nikoli ujel v večje škandale. Vendar pa naj bi njegov temni madež predstavljala gradnja Nacionalnega nogometnega centra Brdo.

V preteklosti je Čeferina razgalil njegov predhodnik, Ivan Simič. Na Portalplus.si je napisal obsežen članek, v katerem je natančno prikazal vse številke. Simič je v tekstu zatrdil, da so v času njegovega predsedovanja imeli načrte, da bi zgradili poslovno stavbo v Ljubljani in postavili nekaj igrišč na Brdu.

[color-box color=”red”] Celoten projekt je bil zastavljen v finančni okvir med štiri in pet milijonov evrov. A po puču proti Simiču in posledično njegovem odstopu, so prostore NZS zasedli Čeferin in njegova ekipa. Med njimi je bil tudi Tomaž Vesel. Tako so se stroški projekta iz predvidenih pet dvignili na deset milijonov evrov. Podal je še dodaten argument, da je bila celotna gradnja netransparentna, ker je NZS plačevala državi 88 tisoč evrov letnega nadomestila za stavbno pravico. Tako bo morala NZS plačati v prihodnjih 50 letih kar 4,4 milijona evrov, a kljub temu tudi takrat ne bo lastnica zemljišča.[/color-box]

Ivan Simič je vodil zvezo, ko se je slovenskega nogometna reprezentanca uvrstila drugič na svetovno prvenstvo, ki je potekalo leta 2010 v Južnoafriški republiki. Kot opozarja Simič, so predvsem manjše zveze, kot je Slovenija, odvisne od uvrstitev svoje reprezentance na velika tekmovanja. A od odhoda Simiča se Slovenija ni več uvrstila na nobeno večje tekmovanje več. Tako so v zadnjem letu vodenju Čeferina na NZS, v letu 2016, imeli z naslova prejetih posojil 6.012.500 evrov (dolgoročne in kratkoročne obveznosti).

[color-box color=”green”] Ob tem je imel NZS še 2,2 milijona evrov posojil iz poslovnih obveznosti, kar je po Simičevih besedah znašalo 8,2 milijona evrov obveznosti oziroma za 374.319 evrov več kot v letu 2015. Simič pa je še opozoril, da so se v času vodenja zveze pod vodstvom Čeferina dogajale neracionalne poteze. Prav Vesel v vlogi predsednika Računskega sodišča, je dopuščal kritje, da se je škandalozni projekt gradnje NNC Brdo pometel pod preprogo.[/color-box]

Tomaž Vesel bi moral v funkciji predsednika računskega sodišča preverjati NZS in porabo prejetega javnega denarja. Od leta 2003 prejeli več kot 11 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja!
Na uradni spletni strani računskega sodišča piše, da gre za neodvisni državni organ, ki nadzira porabo javnega denarja. Preverja vse ostale institucije, ki prejemajo javni denar, in vse tiste, ki prejemajo evropska sredstva v Sloveniji. V času predsedovanja Čeferina je Tomaž Vesel za obdobje 2015-2019 zasedal položaj v Mladinski komisiji NZS kot njen namestnik. Nogometna zveza Slovenije je po podatkih Erarja prejela od leta 2003 več kot enajst milijonov evrov. Aleksander Čeferin je mesto predsednika NZS zasedal od 17. februarja 2011 do osmega oktobra 2016. V tem času je NZS prejel 3.949.884,78 davkoplačevalskega oz. javnega denarja.

[color-box color=”blue”] V članku Kuvajtska zarota 2.0. je norveški novinar Selliaas opisal zanimiv dogodek, ko je sedel na letu med Zurichom in Ljubljano. Takrat se je na lastne oči prepričal, da sta Čeferin in Vesel zelo dobra prijatelja, ki sta se celotni let veselo klepetala. V tistem obdobju sta oba zasedla pozicije na UEFI in FIFI. Vendar nova razkrita dejstva, da je Vesel kot predsednik računskega sodišča ob morebitnih Čeferinovih nepravilnostih pri vodenju zveze pogledal stran, postavlja Veselov položaj na FIFI in obiskovanje tekem svetovnega prvenstva Veselove tiskovne predstavnice Helene Lovše v popolnoma novo luč. [/color-box]

Nogometna zveza Slovenije je od leta 2003 prejela več kot 11 milijonov evrov. (Foto: Erar)

[color-box color=”yellow”] Celotni članek o dogajanju o urejanju papirjev za Aleksandra Čeferina si lahko preberete TUKAJ.  Članek o neracionalni gradnji NNC Brdo si lahko preberete TUKAJ.[/color-box]

Izpis iz Ajpesa o društvu Lawyers Ljubljana. (Foto: Ajpes)

Tomaž Vesel kot namestnik Mladinske komisije.”

Aleš Ernecl (Vir: Nova24 TV)

Mogoče vam bo všeč