EvropakoronavirusPolitikatehnologijaV fokusuZdravje

[UDARNO in ODLOČNO] Avstriji kancler Kurz brez predsodkov do ruskega in kitajskega cepiva: “Karkoli je odobreno s strani evropskih regulatorjev, je OK!”

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da bo vzel rusko izdelani Sputnik V ali cepivo, ki ga je razvila Kitajska, če jih certificira evropski regulator. Geopolitika ne bi smela biti vprašanje, je dodal.

Welt am Sonntag je Kurza vprašal, ali bo osebno vzel cepivo Sputnik V ali cepivo kitajske proizvodnje. Odgovoril je: “Da, če bodo cepiva odobrena v Evropi.”

Kancler je dodal, da bo Avstrija “zagotovo” poskušala urediti proizvodnjo ruskih in kitajskih cepiv znotraj države, če jih bo certificiral evropski regulator. “Gre za čim hitrejše pridobivanje najvarnejših cepiv, ne glede na to, kdo jih je razvil,” je dejal.

Avstrijska soseda Madžarska je prejšnji mesec odobrila Sputnik V in kitajsko cepivo podjetja Sinopharm za nujno uporabo. Bruselj pa odvrača države članice EU, da dovolijo cepiva, ki niso certificirana s strani Evropske agencije za zdravila.

Vrhunski diplomat EU Josep Borrell je v petek izrazil upanje, da bo Sputnik V v bližnji prihodnosti certificiran. “To bo dobra novica, ker se soočamo s pomanjkanjem cepiv,” je dejal med potovanjem v Moskvo.

Avstrija je svojo imunizacijsko kampanjo začela decembra in je doslej odobrila uporabo cepiv Pfizer / BioNTech, Moderna in AstraZeneca / Oxford.

Januarja se je več držav EU pritožilo, da Pfizer ne izpolnjuje svojih ciljev glede pošiljanja. Ameriška družba je dejala, da bodo težave s proizvodnim procesom vplivale na dostavo konec januarja do začetka februarja, in obljubila, da bo konec februarja in marca bolnikom zagotovila “znatno povečanje odmerkov”.

Francija in Nemčija sta britanskemu švedskemu podjetju AstraZeneca prejšnji mesec zagrozili s sankcijami, če bo Britaniji pri distribuciji cepiva dala prednost. Družba je dejala, da mora zaradi proizvodnih težav znižati proizvodni načrt za EU, a se je pozneje zavezala, da bo dostavila devet milijonov dodatnih odmerkov za države članice bloka.

Na vprašanje, ali je pošteno zavrniti kritiko nabave cepiv s strani Evropske komisije kot “nacionalizem cepiv”, je Kurz dejal, “bi morali imeti možnost, da dvomite o vsem.” Trdil je, da pa so po njegovih podatkih težave z oskrbo povzročale predvsem “hitrost odobritve in težave proizvajalcev pri dobavi.”

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa