Janez Cigler Kralj (Foto: Vlada RS)
GospodarstvoIntervjuizobraževanjekoronavirusKulturaLokalnoPolitikaSlovenijaV fokusuZdravje

[UDARNA KOLUMNA] Kdo zavida zavodu Iskreni?

Obstajata dve meta narativi ali dve veliki zgodbi glede ministra Janeza Ciglerja Kralja in zavoda Iskreni. Ena meta narativa je meta narativa osrednjih medijev in je v svoji osnovi hiper ne- demokratična. Ki ne vidi nobenih problemov, ko ministri iz vrst tranzicijske levice nakazujejo lastnim zavodom, ko zavodi, ki se ukvarjajo s subverzijo in petokolonaštvom, “kasirajo državne miljone”, vidijo pa velike probleme, ko ima minister iz vrst NSI – ja historično korelacijo in poznanstva iz vrst zavoda, ki je za svoje delovanje prejel – sto “čukov”.

Morda je problem v meni in veliko slabše razumem demokracijo kot “vrgel bom puško v koruzo”, “skačimo v razen bazen”, “nisem jaz tu zato, da mislim, temveč zato, da govorim v tavtologijah” Marjan Šarec. In je problem v desnih strankah, ker se kot ose ne zaganjajo v čisto vsak cent, ki ga dobi kak levičarski zavod in vlagajo interpelacije zoper ministre, ki so na kakršenkoli način s temi zavodi povezani.

So desne stranke premlačne, ko so v opoziciji?

Ja, delno to je problem strank kot je NSI, ki si je kot moto zadala “plavati v sredini”, to pa za seboj nujno vleče tudi določeno mlačnost in višjo toleranco do “komunističnega sranja”. Potem je tukaj še vedno članica, čeprav ne več predsednica, Ljudmila Novak…Ta je še vedno močan glas, čeprav je, kot bi rekli južni sosedje, “opasno skrenula”.

In vse do pred kratkim bi rekel…Ja, potem pa morate vi, SDS, biti odločnejši, ko ste v opoziciji – in kot po tekočem traku vlagati interpelacije in se zaganjati v vsak cent NVO – ju, ki zasmrdi po revoluciji, internacionali in drugih subverzivnim rabotam. Toda, česar sem se vmes spomnil, komunistom ne gre za igranje demokracije. Njim je to sredstvo. Če bo desnica demokratična sredstva prignala do skrajnih meja možnosti, bodo oni zlahka odšli prek. So že večkrat.

Enim ne gre za demokracijo ali demokracija kot sredstvo

Za kako hinavsko druščino gre, je razvidno iz same zgodbe z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem. Bil je eden soustanoviteljev, dolgo je delal kot prostovoljec za zavod Iskreni, vendar je že pred začetkom ministrovanja prekinil te vezi z zavodom. Prepričani smo, da Šarec nima nobenih dokazov, niti indicev, da bi Cigler zavodu Iskreni s svojo močjo dodatno pomagal pri tem, da so dobili sto jurjev. Zgodba Šarca, ki so jo razširili osrednji mediji, smejoč se v brk novinarstvu? Cigler Kralj jim je zrihtal, toliko da niso promovirali, da jim je sam nakazal ta denar.

Ko ne gre dokazati, da je Cigler Kralj deloval nepotistično, imajo še zgodbo v rezervi. Zavod Iskreni je “moralno sporen” po njihovih izprijenih kriterijih, ki jih s ponosom, ker živimo v družbi, kjer na žalost vsi priznavamo “dosežke francoske revolucije in razsvetljenstva”, predstavljajo kot “vrednote sekularizma, svobode in demokracije”.

Tako ti izprijenci namreč vidijo stališča, da je potrebno zaščititi tudi nerojene otroke in da je potrebno z zakoni ščititi institut tradicionalne družine. Kot napad na svobodo, demokracijo, sekularizem. Čeprav so argumenti proti splavu in proti istospolnemu posvajanju otrok povsem “naturalistični”, izprijena levica za zavajanje javnosti rada prodaja zgodbo o “svetem duhu razsvetljenstva” in “povratku v mračni srednji vek”, ko gre za boj proti splavu in homoseksualizaciji instituta tradicionalne družine. Češ, gre za obujanje klerofašizma in teokracij srednjega veka, čeprav de iure pri nas nikoli ni bilo teokracije, neuki kot so, pa ne doumejo, da bi si pravo teokracijo lahko le želeli.

Za konec si poglejmo obseg financiranja NVO – jev, najprej na nivoju države, nato na nivoju občin, da dobite občutek, kako hipersenzibilen ali kako sovražen moraš biti do vsega krščanskega, da se sprožiš, ker je sto jurjev dobil zavod, ki ima takšno ali drugačno krščansko podstat ali, če ne druga, izhaja iz krščanskega, katoliškega miljeja.

Država – NVO (Vir: CNVOS)

In še financiranje NVO – jev s strani občin:

Občine – NVO (Vir: CNVOS)

V eni od oddaj Tema dneva na Novi24 TV je nastopil tudi ustanovitelj in “CEO” zavoda Iskreni, Igor Vovk, ki je pojasnil vse od tega, kako so se prijavljali na razpis, zakaj so ga dobili, do relacij z ministrom Cigler Kraljem.

Igor Vovk na Novi24 TV (Foto: Zajem zaslona)

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč