SlovenijaTurizemV fokusu

Turizem: Najboljše trajnostne prakse v Sloveniji predstavljene pri EU akreditiranim dopisnikom

V skladu s tradicijo predsedujočih držav je Slovenija gostila bruseljske dopisnike, akreditirane pri institucijah EU, ki so obiskali tudi Vipavo, turistično destinacijo, prepoznano predvsem po njeni trajnostni naravnanosti.

Ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je Slovenija gostila blizu 50 predstavnikov tujih medijev, akreditirani pri institucijah EU. Obisk tujih novinarjev je bil organiziran v skladu s tradicijo predsedujočih držav, da predstavijo program in prednostne naloge predsedovanja. Novinarji so se v Sloveniji mudili od 30. junija do 3. julija, zadnji dan pa so obiskali Vipavo, nosilko zlatega znaka SLOVENIA GREEN DESTINATION in primera izjemno trajnostno naravnane turistične destinacije. Cilj obiska destinacije je bil predstaviti najboljše prakse trajnostnega turizma v Sloveniji. Prav zato so Urad vlade za komuniciranje (UKOM), Slovenska turistična organizacija (STO) in lokalna turistična organizacija Vipava skupaj s turističnimi ponudniki Vipave združili moči in za dopisnike organizirali nepozaben dan 5-zvezdičnih trajnostnih doživetij.Že zjutraj so se ljubljanski novinarji odpravili proti nepozabni zeleni izkušnji Vipave. Uradni del obiska destinacije je potekal v dvorcu Lanthieri, kjer so se tuji predstavniki medijev srečali tudi z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Slovenijo kot zeleno destinacijo za pristna 5-zvezdična doživetja je prestavila direktorica STO, mag. Maja Pak, prisotne pa je nagovoril tudi župan Vipave Goran Kodelj. Z odlično gastronomijo destinacije so se predstavniki sedme sile seznanili v Gostilni pri Lojzetu v dvorcu Zemono, prvem prejemniku znaka Slovenia Green Cuisine in restavraciji, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Obisk destinacije, prepoznane tudi kot odlične vinorodne regije, je vključeval tudi postanek pri enem najboljših biodinamičnih vinarjev Guerila. Destinacijo, ki nudi številne možnosti aktivnih doživetij, so dopisniki spoznali tudi skozi t.i. e-kolesarjenje med vinogradi, vsak od novinarjev pa je v vinogradu posadil tudi trto.

Vipava, se ob odlični gastronomski ponudbi in številnimi možnostmi aktivnega oddiha, ponaša tudi s izredno usmerjenostjo v trajnostni razvoj turizma, zato ji je STO v okviru Zelene sheme slovenskega turizma podelila zlati znak SLOVENIJA GREEN DESTINATION.Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je ob tej priložnosti dejala: »Veseli me, da bo trajnostni turizem med glavnimi prednostnimi nalogami v času predsedovanja, saj je Slovenija med vodilnimi državami na svetu na področju trajnostnega razvoja turizma. Verjamem, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami prispevamo k Evropski agendi za turizem 2030–2050 in pomagamo graditi in preoblikovati evropski turizem za novo dobo, tako da bo še bolj trajnosten, zdrav, digitalen, vključujoč in nenazadnje: odgovoren. Do narave in soljudi ter seveda do generacij, ki šele prihajajoMed temami, ki so v ospredju v času slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju turizma, je predvsem trajnostna zavezanost Slovenije. Predsedovanje je odlična priložnost za okrepitev prepoznavnosti Slovenije kot vodilne države na področju trajnostnega turizma. Tudi slogan, s katerim se ob predsedovanju predstavljamo, t.j. Green. Healthy. Smart. Inclusive. Responsible. zelo dobro ponazarja, k čemu v Sloveniji in v slovenskem turizmu stremimo.

Vir: STO

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija