Foto: Ria
SvetTurizemV fokusu

Turistični Ciper bo za cepljene Ruse destinacija brez omejitev. Tudi za večji del Evropejcev velja enako

Da se približuje turistična sezona in da » teče voda v grlo« vsem ki na nekakšen način živijo od turizma, posledično temu tudi večji del gospodarstva, kaže tudi primer Cipra. Da bi jim to uspelo samo iniciativno se odločijo pa popolno zaprtje tik pred tem.

Turistom iz drugih držav, ki so prejeli cepivo, pravijo da ne bo treba opravljati testov PCR ali sedeti v karanteni. Ciper bo brez omejitev začel sprejemati cepljene tujce 10. maja – na ta dan se v državi konča zapora.

Turisti, ki so bili cepljeni proti okužbi s korona virusom, vključno s tistimi iz Rusije, bodo od 10. maja lahko brez omejitev vstopili na Ciper. O tem je poročala tiskovna služba ministrstva za turizem Republike Ciper. Ciprski minister za turizem Savvas Perdios je opozoril, da za popolnoma cepljene turiste ne bo dodatnih zahtev za vstop.

Njihov popravljen turistični protokol navaja, da za turiste iz EU, Norveške, Islandije, Armenije, Bahrajna, Belorusije, Kanade, Egipta, Gruzije, Izraela, Jordanije, Kuvajta, Libanona, Katarja, Rusije, Savdske Arabije, Srbije, Švice, Ukrajine, ZAE , Cepljenje v Združenem kraljestvu in ZDA ni predpogoj za vstop. Vendar od 10. do 21. maja cepljeni državljani iz teh držav ne smejo opravljati novih testov PCR za COVID-19 ali obvezno samo-izolirati.

Država bo upoštevala tako cepiva, ki jih je odobril evropski regulator, kot tudi ruska zdravila, vključno s Sputnikom V. Pred potovanjem na otok bodo morali na posebno spletno platformo Cyprus Flight Pass naložiti kopijo potrdila o cepljenju v angleščini in navesti dodatne podatke o cepljenju.

V primeru odkritja lažnih podatkov o cepljenju bo potnik kaznovan. Zelo verjetno tudi pod določenimi pogoji vrnjen v izvorno državo.

Od 26. aprila do 9. maja je na Cipru stopila v veljavo močna zapora zaradi povečanja števila okuženih s korona virusom – dva tedna prej je stopnja incidence dosegla rekordnih 937 primerov na 100 tisoč prebivalcev. Po podatkih znanih na dan 25. april je na Cipru do sedaj zbolelo več kot 62 tisoč ljudi, dnevni prirast je bil 773 primerov okužbe.

V državi je v veljavi policijska ura od 21:00 do 5:00, množični dogodki in shodi so prepovedani, zapuščanje hiše (z izjemo potovanja v službo in stikov z zdravstvenimi ustanovami) je dovoljeno le enkrat na dan po poprejšnjem opozorilu s SMS-om. Nedelujoč je skoraj ves storitveni sektor.

Zato so v državah od koder prihaja največje število turistov na sredozemski otok, za vse tiste ki so imeli plačane vozovnice za las med 26 aprilom in 10 majem, se ponudili da brez dodatnih stroškov zamenjajo taiste za kasnejše datume ali pa za povrnitev denarja, za tam prisotne pa najkrajša pot vrnitve v kolikor bodo izrazili to željo.

Kot je bilo razbrati iz določenih poročil iz Cipra, menijo, da uvedeni strogi karantenski ukrepi zadevajo predvsem prebivalce države in ne turistov. Obstaja približno 19 novih pravil, ki pa se v veliki večini nanašajo na državljane Cipra, in sicer to je povezano z izobraževalnimi ustanovami, delom, gibanjem v času policijske ure.

Tam prisotni goste skrbi tudi sedanji režim kot je na primer: zaprtje barov, restavracij in drugih storitvenih podjetij ter prepovedi zapuščanja hotelov več kot enkrat na tri ure. To pravzaprav niti ni dopust ampak »daljinsko« voden turist. Ali bodo enako ali bodo bolj optimistično naravnani in razmišljajoči turisti po 10 maju bomo videli. Ciprčani kor odrešenike jemljejo predvsem njihove tradicionalne goste, iz pravoslavnih dežel in seveda prislovično potujoče naravnane državljane iz držav EU.

Upajo da se bo z višjimi temperaturami razkadil in izpuhtel tudi virus. Želijo si prihod sproščenosti, lagodnosti, igrivosti, pa ne samo od turistov ampak tudi svoje.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet