PolitikaSvet

Turčija reagira na Bidenovo potezo Erdogan odgovarja: “Poglejte svojo preteklost”

“Združene države bi morale gledati svojo preteklost in sedanjost,”je zapisala Turčija, ki  se je odzvala ZDA, ki so danes uradno imenovale pokol Armencev v Turčiji leta 1915, kar Turčija imenuje politični oportunizem in populizem.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da Američani spoštujejo vse Armence, ki so umrli v genocidu pred 106 leti, odmikajoč od več desetletne tradicije, v kateri je Washington skrbno izbral pogoje za pokop, da ne bi užali uradne Ankare.

“Odločno obsojamo in zavračamo izjave predsednika ZDA, ki samo ponavljajo obtožbe tistih, katerih edini dnevni red je sovražnost do naše države,” je na Twitterju zapisal predstavnik turškega predsedstva Ibrahim Kalin.

“Svetujemo predsedniku ZDA, naj pogleda preteklost in sedanjost lastne države,” je dodal Kalin.

Erdogan: Vmešavajo se v našo državo

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je obsodil vmešavanje ZDA v notranje zadeve Turčije.

“Nikomur ne pomaga, da razprave, ki bi jih morali obravnavati zgodovinarji, politizirajo tretje osebe tako, da jih uporabljajo kot instrument za vmešavanje v našo državo,” je v sporočilu, poslanem armenskega patriarha v Istanbulu, dejal Erdogan.

Turško zunanje ministrstvo je napovedalo, da odločitev ZDA ne počiva na pravni podlagi in bo “odprla globoko rano” v dvostranskih odnosih.

“Ta izjava ZDA, ki izkrivlja zgodovinska dejstva, nikoli ne bo sprejeta v vesti turškega ljudstva in bo odprla globoko rano, ki bo škodila medsebojnemu zaupanju in prijateljstvu,” so povedali na ministrstvu.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu se je odzval le nekaj minut po objavi Bele hiše.

»Besede ne morejo spremeniti ali predelati zgodovine. Nič se ne bomo naučili od nikogar ali karkoli o svoji preteklosti. Politični oportunizem je največje izdajanje miru in pravice,” je trdil Cavusoglu in povedal, da popolnoma zavrača izjavo, ki temelji le na populizmu.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika