Foto-RIA
OLIMPIJSKE IGRE 2021-TokioŠportV fokusu

Trem beloruskim in trem ukrajinskim športnikom niso dovolili udeležbe na olimpijskih igrah

Po poročanju RIA novosti, neodvisno telo za boj proti negativnim pojavom v atletiki (Athletics Integrity Unit, AIU) ni dovolilo sodelovanja trem beloruskim in trem ukrajinskim športnikom na olimpijskih igrah v Tokiu, piše na spletni strani AIU.

Opozoriti je treba, da so te sankcije proti športnikom sledile na podlagi neupoštevanja 15. odstavka pravil proti dopingu, v skladu s katerim mora športnik opraviti tri dopinške teste izven tekmovanja, ki se izvajajo v presledku najmanj treh tednov v 10 mesecih. Šele po upoštevanju tega pravila športnik prejme pravico, da zastopa svojo državo na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. V kolikor jih lastne države napotijo brez pridobitve te pravice na podlagi poprej opravljenih kontrol, njihovi športniki nimajo pavice nastopa na Olimpijskih igrah.

Prav na podlagi tega pravila in zaradi kršitve taistega, AIU do sedaj ni dovolila 20 športnikov iz šestih držav – Belorusije (3), Ukrajine (3), Etiopije (1), Kenije (2), Maroka (1), Nigerije (10).

Kot rečeno, posledice in stroški so na strani države in njihovega domačega, nacionalnega olimpijskega komiteja. O nejevolji in razočaranja s strani športnika ter porabljenega časa in denarja za priprave sploh ne izgubljamo besed.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč