SlovenijaTurizemV fokusu

Tranzitni potniki so se v Sloveniji zadržali največ šest ur

Največ tujcev je bilo decembra in januarja v Sloveniji tranzitnih potnikov brez nočitve in so večinoma prišli iz sosednjih držav ter Nizozemske in Nemčije ter so v Sloveniji ostali največ šest ur, so podatke mobilnih operaterjev o uporabi mobilnih telefonskih omrežij strnili na statističnem uradu.

Iz podatkov o gostovanju tujih uporabnikov v slovenskih omrežjih, poroča STA, lahko med drugim izvemo, iz katerih držav prihajajo turisti in koliko časa se zadržijo v Sloveniji. »Ne moremo pa iz njih izvedeti denimo razloga njihovega obiska in višine izdatkov v času potovanja. Te skušamo ovrednotiti tako, da jih povezujemo z drugimi viri podatkov o potovanju tujih potnikov,« so jim pojasnili na statističnem uradu.

Podatki o tujih potnikih, zbrani v obdobjih julij-avgust 2020 in september-oktober 2020, kažejo, da je 73 odstotkov vseh tujih potnikov med potovanjem po Sloveniji uporabljalo tudi mobilna telefonska omrežja. Primerjava teh podatkov ter podatkov mobilnih operaterjev v decembru 2020 in januarju 2021 kaže, tako STA, da je bila struktura tujih potnikov podobna, so navedli.

Za izlete in nakupe od 6 do 18 ur

Med tujimi potniki v Sloveniji je bilo decembra in januarja največ ali 81 odstotkov tranzitnih potnikov. Ti so v Sloveniji preživeli do šest ur. Ti podatki po navedbah statističnega urada vključujejo tudi prebivalce sosednjih držav, ki so opravljali vsakodnevne opravke v Sloveniji.

Delež tujih turistov, ki so državo obiskali zaradi izleta, nakupov in podobno, je znašal 19 odstotkov. Njihov obisk je trajal od šest do 18 ur. Ti podatki vključujejo tudi prebivalce sosednjih držav, ki v Slovenijo prihajajo na delo ali v šolo, so navedli.

Januarja manjši delež turistov

Po podatkih mobilnih operaterjev je bilo med uporabniki v obeh zimskih mesecih le 13 odstotkov turistov. Na statističnem uradu so pri tem izpostavili, da so med podatki o zaznanih turistih, ki so dalj časa uporabljali mobilna omrežja, in podatki iz nastanitvene statistike precejšnje razlike. Nastanitvena statistika je januarja zabeležila manjši delež turistov, ki so slovensko omrežje uporabljali več kot 18 ur skupaj, in sicer 22 odstotkov.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija