Foto: Nebojša Tejić/STA
SlovenijaSvet

Svetovni dan voda je tudi za Slovenijo posebnega pomena

12. marca letos se je Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju v Priporočilu št. 11 odzval na sprejemanje novele Zakona o vodah.

Vlado Republike Slovenije in Državni zbor je zato pozval, da pri sprejemanju Novele zakona o vodah na prvo mesto postavita pravico do pitne vode kot jo opredeljuje 70.a člen Ustave Republike Slovenije ter v največji možni meri zaščitita vodovarstvena območja in s tem vire pitne vode pred onesnaženjem z nevarnimi snovmi oz. s spremembo zakona ne povečujeta tveganja za takšno onesnaženje.

V Priporočilu št. 11 je poudarjeno, da gre za tako pomembno vprašanje, ki zadeva ustavno kategorijo, da se ga ne sme urejati po hitrem postopku oz. skrajšanem zakonodajnem postopku.

Pred dnevi se je predsednik republike odzval povabilu Volkana Bozkirja, predsednika Generalne skupščine Združenih narodov, in sodeloval na srečanju na visoki ravni o izvajanju ciljev Agende 2030, povezanih z vodo, ki je potekalo minuli četrtek. Predsednik republike Pahor je poudaril, da je voda vir življenja in zanjo ni nadomestila.

Predsednik Pahor je ocenil, da je voda svetovno skupno dobro, ki pripomore k miru, enakosti in človeškemu razvoju ter nam lahko pomaga ublažiti podnebne spremembe.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija