EvropakoronavirusV fokusu

Švedska vendarle v rahljanje zajezitvenih ukrepov

Stockholm, 28. maja – Na Švedskem bodo prihodnji teden vendarle odpravili oziroma omilili nekatere ukrepe, sprejete za zajezitev pandemije covida-19, je v četrtek napovedal švedski premier Stefan Löfven. Vlada je obenem predstavila načrt postopne odprave vseh zajezitvenih ukrepov v petih fazah.

Točnega datuma ponovnega popolnega odprtja države in javnega življenja vlada sicer ni določila, saj bo napredovanje med fazami odvisno od epidemioloških trendov, razmer v bolnišnicah in hitrosti cepljenja. Po prvi fazi v torek naj bi sicer druga faza sledila 1. julija, tretja 15. julija in četrta 1. septembra.

Od torka bodo lahko zunanje terase lokalov restavracij odprte do 22.30, dve uri dlje kot trenutno. Sestankov in drugih množičnih dogodkov se bo lahko po novem udeleževalo več ljudi – 50, če bodo ti potekali v notranjih prostorih, oziroma 500, če bodo ti potekali na prostem in bodo imeli urejena sedišča. Na nekaterih športnih dogodkih, kot so na primer tekaške tekme, bo dovoljenih do 150 udeležencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska vlada je pred tem večkrat preložila načrtovano postopno sproščanje omejitev, saj število novih okužb v tej skandinavski državi ostaja visoko.

Še minuli teden je imela prav Švedska najvišjo 14-dnevno incidenco v EU, ta teden pa jo je prehitela Litva. Na Švedskem 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 430, poroča dpa. Kljub temu je Löfven v četrtek ocenil, da – čeprav pandemije še nikakor ni konec – gredo trendi v pravo smer. “Končno začenjamo opažati začetek konca,” je dejal.

Švedska je v boju proti pandemiji uvedla manj stroge ukrepe kot druge evropske države. Še posebej v prvem valu lani je ubrala drugačen pristop in je stavila na priporočila, medtem ko zavezujočih omejitev ni sprejemala. Od novembra se je odločila tudi za nekatere omejitve, med drugim je prepovedala prodajo alkohola ponoči in omejila zbiranja na največ osem oseb.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa