Foto: Pixabay
koronavirusZdravje

Študija v ZDA: samo 0,01 % cepljenih na novo obolelih s covidom-19, umrljivost je 0,0001%

Po raziskavi ZDA je med januarjem in aprilom letos covid-19 prizadel približno 0,01 odstotka ljudi, cepljenih z obema odmerkoma cepiva, kar potrjuje visoko učinkovitost cepiva.

Poročilo ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je dokumentiralo tako imenovane primere virusa “preboja” med 101 milijonom cepljenih z obema odmerkoma v Združenih državah Amerike.

“Čeprav gre za zelo učinkovita cepiva, se pričakujejo primeri preboja, še posebej preden imuniteta v populaciji doseže zadostno raven za nadaljnje zmanjšanje prenosa,” piše v poročilu.

Raziskava zajema obdobje od 1. januarja do 30. aprila.

Skupno 10.262 okužb je dokumentiranih dva tedna ali več po cepljenju in še en odmerek enega od cepiv, odobrenih s CDC – Pfizer, Modern in Johnson &johnson. Povprečna starost teh bolnikov je bila 58 let, večina pa je bila v 63 odstotkih žensk.

Od skupnega števila bolnikov po cepljenju je bilo sedem odstotkov hospitaliziranih

Od skupnega števila bolnikov je bilo hospitaliziranih 706 primerov ali sedem odstotkov bolnikov, 132 ali 1 odstotek pa je umrlo zaradi covid-19 povezanih razlogov. Ostali so bili blagi ali asimmptomatični primeri, ki so bili odkriti z rutinskim testiranjem.

To pomeni, da je stopnja hospitalizacije v skupnem številu cepljenih približno 0,0007 odstotka, stopnja umrljivosti pa 0,0001 odstotka.

Genomsko zaporedje razpoložljivih primerov okužbe je pokazalo, da je bila najbolj pogosta različica virusa v primerih preboja britanska – B.1.1.7.

“Število bolezni, hospitalizacije in smrti, ki jih preprečuje cepljenje, daleč odtehta primere prebojev,” so zapisali avtorji.

Vendar CDC ugotavlja, da je zelo verjetno, da je več primerov prebojev, ker se ljudje, ki so cepljeni z obema odmerkoma cepiva, redko redno testirajo.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč