Foto: PU Celje
LokalnoV fokusuzanimivoŽivljenje

»Srečen« konec za skupino ki se je ukvarjala z posredovanjem in preprodajo prepovedanih drog. V Celju so kriminalisti zaključili obsežno kriminalistično preiskavo  s področja prepovedanih drog

Epilog še ene od zgodb ki so povezane z dejanji v zvezi z neupravičeno proizvodnjo in prometa z prepovedanimi drogami. Celjski  kriminalisti  so  v  sodelovanju  z Generalno policijsko upravo, v ponedeljek, 14. junija 2021, po kar nekaj časa trajajočih preiskovalnih aktivnosti, zaključili  obsežno preiskavo v zvezi kaznivih dejanj  neupravičene  proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I  in  III  Kazenskega  zakonika.  Zaradi  suma 140. kaznivih dejanj so kazensko so ovadili 13 oseb, starih od 22 do 48 let. Vsi razen enega, ki je državljan Bosne in Hercegovine, so slovenski državljani.

V  preiskavi,  ki  se  je  začela v septembru leta 2020 in v kateri so bili uporabljeni  tako  klasični  kot  tudi prikriti preiskovalni ukrepi je bilo ugotovljeno,  da  so  osumljeni  sodelovali v dveh kriminalnih skupinah ter organizirali  nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin in kokain. Pri  tem  so vsakodnevno oskrbovali odvisnike  s širšega celjskega območja. Mesečno so prodali najmanj pol kilograma heroina in kokaina.

V zaključni akciji so kriminalisti v sodelovanju s policisti opravili sedem hišnih  preiskav,  devet  oseb  so pridržali. Danes so jih sedem privedli k preiskovalnemu sodniku. Zato tudi povečana aktivnost v središču mesta, kjer je bilo opaziti nekaj vozil,ki so nakazovali na prisotnost prijetih oziroma privedenih v pripeljanih k preiskovalnemu sodniku.

Pri  hišnih  preiskavah  so  zasegli  več  predmetov  pomembnih za kazenski postopek  med  drugim  tudi  prepovedano  drogo  heroin in kokain, z dodano snovjo  za  mešanje  in  večanje  volumna, pripravljeno za nadaljnjo ulično prodajo.

Šest  oseb je bilo že obsojenih za istovrstna kazniva dejanja, pri čemer je eden  izmed  akterjev  kriminalne združbe bil na prostosti le nekaj dni, po prestajanju več letne zaporne kazni. Ali so se v tem času od prekinitve »dostavnega« kanala uspeli »prestrukturirati« oziroma ali je njihove utečene poti prevzel nekdo drug, za zadaj ni nobenih otipljivih dognanj. Oddati je treba priznanje za vloženo delo policije in vseh ko so vključeni v preiskovalnih dejanjih. Kljub temu pa ni »počitnic« ne za ene ne za druge.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno