Slika je simbolična (Vir: Avaz.ba)
EvropaGospodarstvoIntervjukoronavirusPolitikaSlovenijatehnologijaZdravje

[SPORNO] Razvpita AstraZeneca že v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji!

V Slovenijo, na Hrvaško in v Avstrijo je danes prišla prva pošiljka cepiva AstraZenece, s katerim bodo pri nas začeli cepiti v prihodnjem tednu, je ob obisku v Tolminu potrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Podatkov o količini v pošiljki tega cepiva, ki ga priporočajo za mlajše od 65 let, sicer Magajnejeva še ni imela.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo empiričnih podatkov o učinkovitosti cepiva. Tako je tudi Magajnejeva v izjavi za medije ob današnjem obisku v Tolminu pojasnila, da bodo s prispelimi odmerki cepiva po predlogu posvetovalne skupine cepili skupine prebivalstva, ki so glede na strategijo naslednje na vrsti v starostni skupini pod 65 let.

V Sloveniji smo doslej imeli BioNTechovo in Pfizerjevo cepivo ter cepivo Moderne, ki sta za razliko od cepiva AstraZenece mRNA cepivi in zahtevata stroge pogoje za hranjenje. Cepivo AstraZenece pa je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA cepiv. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice, ker pa, kot smo omenili že zgoraj, primanjkuje empiričnih podatkov o učinkovitosti ali morebitini škodljivosti za populacijo, starejšo od 64 let, v EU nobena država AstreZenece ne bo uporabljala za cepljenje te populacije.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa