SlovenijaSvetV fokusu

Slovenski vojaki po odločitvi vlade zapustili Afganistan

Šest slovenskih vojakov je po sredini odločitvi vlade že zapustilo Afganistan in so danes v zgodnjih jutranjih urah pristali na letališču v Rimu, so za STA potrdili v Slovenski vojski. Zdaj so na poti v domovino, v Ljubljano pa bodo predvidoma prispeli ob 16. uri.

Vlada je »namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu« sprejela v sredo zvečer. Do tega naj bi prišlo najkasneje do konca avgusta, so sporočili po seji vlade. S to namero je vlada nameravala seznaniti tudi odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

So že na poti domov

A očitno je ta namera že izvršena in so slovenski vojaki Afganistan že zapustili. Tam je bilo od februarja šest slovenskih vojakov. Umik je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki. V zgodnjih jutranjih urah so pristali na letališču v Rimu, zdaj pa so na poti domov. V vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani bodo predvidoma prispeli ob 16. uri, so napovedali v Slovenski vojski.

Vsi vojaki živi in zdravi

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu predstavitve niza vaj Defender Europe 2021 na vadišču na Počku današnji dan označil za posebnega, saj so se po 17 letih vrnili vsi slovenski vojaki iz Afganistana, živi in zdravi. »Sem vesel, hvala Bogu, da se je vse tako izteklo in da je bila ta dolga misija hvala Bogu brez smrtnih žrtev,« je povedal.

Ob tem se je vsem 1400 vojakom, ki so v teh 17 letih sodelovali na misiji v Afganistanu, zahvalil za njihovo služenje, predvsem pa za njihov prispevek k boljšemu Afganistanu. Slovenska vojska je po njegovih besedah naredila 60 različnih projektov, ki jih je financirala Slovenija. To so bili predvsem projekti, ki so se dotikali afganistanskega šolstva, zdravstva in opolnomočenja žensk.

Na vprašanje, zakaj so se odločili, da vojake umaknejo že zdaj, in ne šele jeseni, je odgovoril, da je bila odločitev »zelo preprosta«. Je pa niso želeli javno razglašati, ker je varnost pomembna in niso želeli izpostavljati vojakov. Ob tem je minister opozoril, da je Slovenija odvisna od ostalih zaveznikov in transportnih prevozov, ki ji jih nudijo zavezniki, saj še vedno nima svojega transportnega letala. Slovenska vojska je v Afganistanu pustila tudi opremo, ki bi bila lahko koristna za afganistansko ljudstvo in ki nima neke večje vrednosti za njene nadaljnje misije, je še povedal Tonin. Poročilo o tem bodo še pripravili.

Delovali so v Natovi misiji Odločna podpora

Gre sicer za usklajeni umik zavezniških vojakov, ki naj bi se zaključil na 20. obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Do odločitve ZDA in zaveznikov v Natu o umiku je bilo v Afganistanu nekaj manj kot 10.000 zavezniških vojakov. Slovenski vojaki so zdaj delovali v Natovi misiji Odločna podpora, ki je bila namenjena urjenju afganistanskih sil. Sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah v Afganistanu se je začelo leta 2004, z vstopom v zavezništvo. Pri tem se je izmenjalo skoraj 1400 slovenskih vojakov.

Največ naenkrat jih je bilo v državi pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah po 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtne žrtve.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija