kulinarikaSlovenijaTurizemV fokusu

Slovenska gastronomija v središču globalne promocije

V letošnjem letu so v teku številne promocijske aktivnosti, s katerimi STO predstavlja Slovenijo skozi pet glavnih produktov slovenskega turizma. Posebna pozornost je namenjena promociji produkta gastronomija kot osrednje dvoletne tematike slovenskega turizma, ki poteka v tesni povezavi s komunikacijo Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

V zadnjih letih se je gastronomski turizem zelo razvil in postal eden pomembnejših elementov kakovosti turistovega doživetja. Gastronomija je izredno pomembna za spodbujanje lokalnega, regionalnega in nacionalnega ekonomskega razvoja, gastronomski turisti pa so običajno gostje, ko so bolj okoljsko ozaveščeni in z več interesa za spoznavanje tujih kultur.  Slovenija se je v zadnjih letih na globalnem kulinaričnem zemljevidu uveljavila kot dežela pristnih 5-zvezdičnih gastronomskih doživetij.Gastronomija veliko pripomore k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma ter k uresničevanju cilja ustvarjanja višje dodane vrednosti in naslavljanja gostov, ki iščejo edinstvena in avtentična kulinarična doživetja skozi celo leto.

S promocijo produkta gastronomija želi STO na slovenske turistične destinacije privabiti večdnevne goste z višjo kupno močjo ter okrepiti ugled Slovenije tudi kot prepoznavne gastronomske destinacije.

STO si prizadeva za vzpodbujanje razvoja in promocijo trajnostne gastronomije, zato je v letošnjem letu Zeleni shemi slovenskega turizma dodali Slovenia Green Cuisine znak, katerega je prejelo že 19 ponudnikov. S podpisom Zaveze za trajnostno gastronomijo Slovenije se ponudniki, ki pridobijo znak Slovenia Green Cuisine, zavežejo k spoštovanju sedmih trajnostnih načelavtentičnosti ponudbe, povezovanju z lokalnimi dobavitelji, usmerjenosti k naravi, delovanju s čim manj odpadki, uporabi neoporečne vode, odgovornosti do okolja in odgovornosti do zaposlenih. Destinacij, ki so izpolnile gastronomski modul pa je v tem trenutku 9.Slovenija se ponaša tudi z uvrstitvijo v ugledne mednarodne kulinarične vodnike kot sta Michelin in Gault&Millau.  Ti zagotavljajo poleg dviga mednarodne prepoznavnosti slovenske gastronomije domačim in tujim gostom tudi visoko kakovost in strokovno preverjen ter zaupanja vreden vir pri izbiri restavracij, ki jih je vredno obiskati. Takšne restavracije spoštujejo tradicijo, uporabljajo lokalne sestavine, so trajnostne, imajo individualen pristop do gosta, imajo priznanega chefa kuhinje in dobro usposobljeno strežno osebje. Jedilnik restavracij kažejo veliko kreativnost in kompleksnost in uporabo domiselnih predstavitvenih jedi, ki s tem poudarijo visoko kakovost in sveže sestavine.

Jeseni izide nov Michelin Guide Slovenia 2021, v začetku leta 2022 pa je v načrtu tudi vodnik Gault&Millau 2022. Po uspešnem pomladnem Tednu restavracij sledi v oktobru še jesenski teden.  Evropski simpozij hrane je predviden v začetku novembra v Ljubljani in drugod o Sloveniji.

Osnovna komunikacijska platforma za oblikovanje oglasov in drugih komunikacijskih orodij STO tudi v letošnjem letu ostaja kreativni koncept »I feel Slovenia. MY WAY.«, s katerim se  nadaljuje izpostavljanje butičnih doživetij po meri posameznika s pomočjo vrhunskih vizualov.

Produkt gastronomija STO oglašuje od meseca junija do konca novembra tudi v okviru globalne digitalne kampanje 2021 in sicer v Nemčiji, Švici, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Združenem kraljestvu, Franciji in Ruski federaciji.  Oglaševanje poteka na  Google platformah, na družbenih omrežjih Facebook, in Instagram  ter na spletnih portalih najvplivnejših medijev v posameznih državah.

Za potrebe izvajanja promocije gastronomije tako na domačem kot tudi na tujih trgih je STO v maju letos lansirala poseben gastronomski video, ki je že prejel svojo prvo mednarodno nagrado, in sicer kot Best International Video Promoting a Tourism Product na sejmu Fitur v Madridu. Skozi promocijski video gledalci spoznavajo značaj in življenje vseh šestih prejemnikov Michelinovih zvezdic (Hiša Franko, restavracija z dvema zvezdicama Michelin, ter Hiša Denk, restavracija Atelje, Vila Podvin, restavracija Dam in Gostilna pri Lojzetu, vsi s po eno Michelinovo zvezdico) in dobijo vpogled v njihovo sodelovanje in povezanost z lokalnimi proizvajalci, ki jim s sezonsko razpoložljivimi sestavinami pomagajo oblikovati vrhunske kulinarične kreacije visoke kakovosti. Chefi Ana Roš, Gregor Vračko, Jorg Zupan, Uroš Štefelin, Uroš Fakuč in Tomaž Kavčič v videu delijo svojo vizijo, predano delo, strast in ljubezen do gastronomije ter lokalnega okolja. Video izpostavi tudi slovenske vinarje, ki so v samem svetovnem vrhu. V videu navdušujejo kadri neokrnjene narave, ki s svojo raznolikostjo omogočajo kreacijo mojstrovin na krožnikih.Poleg naštetih marketinških aktivnosti na nemškem trgu je STO izpostavila slovensko gastronomijo tudi na spletni novinarski konferenci ob največji turistični borzi ITB Berlin, kjer je chef Gregor Vračko interaktivno predstavil svojevrstno kulinariko. V letošnjem letu je produktu namenjenih tudi več sporočil za medije in poslovno javnost preko novičnikov in PR sporočil. V začetku leta je STO organizirala več spletnih dogodkov za poslovno javnost, na katerih je predstavila gastronomijo preko ponudnikov, vinarjev ipd. V juniju je izvedla več dogodkov v živo (dogodki za poslovno javnost, dogodki ob prevzemu predsedovanja svetu EU), kjer strokovni poslovni javnosti vedno ponudi tudi vrhunsko slovensko kulinariko.

Z izjemno pestro promocijo produkta gastronomija, ki je vedno bolj pomemben produkt, želi STO na slovenske turistične destinacije privabiti tudi goste z višjo kupno močjo ter okrepiti ugled Slovenije kot zanimive gastronomske destinacije. Predvsem pa želimo izkoristiti priložnost izvajanja projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija leta 2021 za dodatno izpostavitev na zemljevidu gastronomsko zanimivih destinacij.

Vir: STO

Mogoče vam bo všeč

Več v:kulinarika