Matt Hancock (Foto: Splet)
EvropakoronavirusSvetZdravje

[Škandalozno] Daily Mail: Minister za zdravje Hancock naj bi razmišljal o subvencijah za vsakogar, ki bi se testiral

Po poročanju Daily Maila naj bi britanski minister za zdravje Matt Hancock naletel na oster odziv, ker naj bi njegov oddelek za zdravje predlagal, da se vsakomur, ki se testira in kasneje, če je pozitiven, samoizolira, podeli okrog 550 evrov. Argument je, da ljudje očitno potrebujejo neke spodbude, da bi lahko šli preko svojih strahov. Zdi se, da je mnoge strah iti na test, ker se bojijo, da ne bi več mogli v službo in bi izgubili svoja delovna mesta.

Čeprav minister Matt Hancock o tem ni spregovoril uradno, je nekako prišlo v javnost, da na njegovem ministrstvu razmišljajo o tem, da bi vsakomur, ki se testira in samoizolira dali okoli 550 evrov, kar bi državno blagajno stalo stotine milijonov, poroča Daily Mail. Kritiki sicer razumejo argument, da naj bi se ljudje izogibali testom, ker nočejo izostajati iz služb, da pa je predlog ministrstva nekaj, kar bi povzročilo sila perverzne spodbude.

Kritiki predvsem trdijo, da bi tak ukrep spodbudil mnoge ljudi, da bi nenadoma pričeli kašljati. Britanski državljani, ki zaslužijo manj, so sicer že upravičeno do določenih subvencij države – še zlasti tisti, ki ne morejo delati od doma – toda teh 500 evrov bi šlo vsem državljanom.

Ministrstvo ni zanikalo, da se razpravlja o takem predlogu in še enkrat izpostavilo, da je Velika Britanija v enem najtežjih obdobij, ko je pač treba narediti vse, kar je v njihovi moči, da se omili posledice. Viri okrog vlade sicer niso zanikali, da je ta ideja možna, toda obenem nekateri trdijo, da je to zelo daleč od premierjevih krogov. Obenem bi takšno subvencioniranje državljanov skoraj zagotovo naletelo na odpor “varuhov državne blagajne”, zaključuje Daily Mail.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa