EvropaPolitikaSlovenija

[Škandal!] Janši podtaknili, da je poslal v Bruselj predlog za delitev meja na Balkanu. Bruselj je to že zanikal.

Makedonski spletni portal www.news1.mk piše o tem kako naj bi slovenski premier Janez Janša poslal v Bruselj dokumente s predlogom o spremembah meja na Balkanu. Prav tako naj bi si prizadeval prepričati EU, da ni čas za sprejem novih članic v unijo.

Vse navedbe, ki jih boste prebrali spodaj, je Bruselj že uradno zanikal, kar priča o še enem poskusu diskretizacije slovenskega predsednika vlade Janeza Janše in Slovenije kot celote v mednarodnem okolju. Janez Janša se je v zvezi s tem odzval na twitterju: 

Na makedonsko zunanje ministrstvo pomlad nikoli ne sme priti – še vedno zimske sanje, tudi po šokantni novici o domnevnem predlogu premierja Janše predsedniku Evropskega sveta, ki so ga podprli v evropski desnici kot “končno fazo razpada” Jugoslavije “- med drugim je treba preložiti delitev Makedonije, pa tudi širitev EU na BiH, Kosovo in Črno goro , pravi podpredsednik Liberalne mednarodne skupnosti Emil Kirjaz.

Dodaja, da bo Slovenija predsedovala EU od julija.

“Ali se je slovenski predsednik Pahor med svojim zadnjim obiskom v Makedoniji res pozanimal o možnosti” mirne delitve “države, kot je BiH? “Član bosanskega predsedstva Komšič je potrdil, da je pri Pahorju v Sarajevu prišlo do takšnega vprašanja,” je dejal Kirjaz.

Mediji v Bosni in Sloveniji poročajo. V Sarajevu so za pojasnila navedb poklicali slovenskega veleposlanika na bosanskem zunanjem ministrstvu. Ameriško veleposlaništvo meni, da je celovitost Bosne in držav v regiji nedotakljiva. Makedonsko ministrstvo za zunanje zadeve je potrebovalo pritisk javnosti, da je ministrstvu za zunanje zadeve v Sofiji poslalo mlačno noto po iredentističnem posnetku evropskega poslanca Džambaskega, ki govori o pridružitvi Bolgarije na ozemljih Makedonije, Grčije in Srbije.
Ves postopek pristopa Makedonije k EU se v Bruslju sooča z novimi zamudami. Kmalu boste izvedeli! “Iz Skopja je namesto molka potreben glasen odziv makedonske diplomacije in institucij, celo na insinuacijo, ki bi bila potrjena kot napačna novica,” je dejal Kirjaz.

O tej šokantni novici je prvič javno spregovoril tudi novinar Milenko Nedelkovski.

Milenko je citiral slovanske medije, češ da bi bila ena od prednostnih nalog preoblikovanje meja nekdanje Jugoslavije.

V Sloveniji se več kot očitno krepijo sile, ki ne izbirajo nobenih sredstev za dosego svojih notranjepolitičnih ciljev – prevzem oblasti za vsako ceno. Ob vsem dogajanju predstavniki opozicije že širijo tezo, da želi Janša destabilizirati Balkan. Do kje so pripravljeni iti? Videti je, da za njih meje ne obstajajo.

Vir: politikis.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa