PolitikaSlovenijaTwitter novice

[Saga glede predsedinka DZ] Podpisi veljajo za odstop/razrešitev Zorčiča

Kot smo poročali že včeraj so vodje poslanskih skupin koalicije predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča seznanili z 47 poslanskimi podpisi, ki naj bi dokazovali, da imajo dovolj glasov za njegovo razrešitev. Pri tem so mu ponudili možnost, da odstopi sam, a bo z odločitvijo počakal. V Temi dneva se je voditelj Luka Svetina o tem pogovarjal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem. 

Igor Zorčič tudi po izstopu iz SMC-ja in vstopu v skupino nepovezanih poslancev vztraja na funkciji predsednika DZ, ki praviloma pripada koaliciji. Ker je to v nasprotju s parlamentarno prakso je koalicija konec marca predlagala njegovo razrešitev, a je na tajnem glasovanju v DZ glasovalo le 45 poslancev oziroma eden premalo. Medtem, ko je opozicija glasovanje obstruirala.

K Zorčiču so na pogovori odšli vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, vodja skupine NSi Jožef Horvat in vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič, da bi ga prepričali k odstopu s položaja predsednika državnega zbora. Podpise naj bi jim uspelo pomočjo strani DeSUS, in SNS pa tudi poslancev narodnih manjšin. Zato je bilo v opoziciji kar nekaj jeze. Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD je dejal “Koalicija nima 47 podpisov, ker jih zbira s pomočjo opozicije, to je problem.” Če podpisi so, pa naj koalicija to potrdi na glasovanju o razrešitvi, meni Han. “To se mi zdi v tej situaciji normalno, potem bomo videli katere stranke so od strank koalicije in bomo lažje sestavljali na odborih, kdo bo predsednik, koliko članov bo pripadalo opoziciji in koliko koaliciji”.

 

vir: Nova24TV

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika