Foto: LGMb
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoV fokusu

S soncem, zemljo in mescem se odpirajo vrata mariborskega lutkovnega gledališča

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) bo danes po več mesecih odprlo vrata za obiskovalce s premierno uprizoritvijo predstave Sonce, zemlja, mesec… režiserke in koreografinje Kaje Lorenci, ki je nastala po motivih pesnitve Otona Župančiča. Z okroglimi oblikami v njej se igrata Barbara Jamšek in Uroš Kaurin.

Gibalna igra z likovno podobo Petre Veber in glasbo Ivana Mijačevića je namenjena najmlajšemu občinstvu

Osrednji elementi predstave so balon, krogla, žoga in podobni predmeti različnih barv in velikosti, ki vabijo k igri. Gibanje pa je osredotočeno na vrtenje, kroženje, kotaljenje. »Skozi proces smo ugotovili, da bolj ko smo stvari poenostavljali, manj ko smo komplicirali, manj kot smo hoteli, lažje je stekla predstava. Tako smo se morali samo prepustiti vizualnemu toku na odru in koreografijo prilagodili tej dinamiki,« je po poročanju STA pojasnila režiserka.

Za predstavo je nujna dobra telesna pripravljenost, saj je gibalno zelo zahtevna. »Dobro je, da se lahko osredotočeno ukvarjaš s telesom, s tem, kar s telesom sporočaš, istočasno pa ohranjaš telesno kondicijo,« je dejal igralec Uroš Kaurin, ki je na odru z Barbaro Jamšek. »Hvaležna sem za to priložnost, ker so gib, kontrola telesa, fizična pripravljenost, ozaveščanje giba zelo pomembni tudi pri animaciji,« je dejala.

Kostume je izdelala Mojca Bernjak, sceno, ki je postavljena na veliko okroglo preprogo, pa poleg nje še Darka Erdelji, Lucijan Jošt in Urban Saletinger.

Del premier le za zaprtimi vrati

Predstava Sonce, zemlja, mesec… je zadnja v vrsti novih predstav v aktualni gledališki sezoni LGM, v kateri so kljub omejitvam zaradi covida-19 uspeli pripraviti vseh sedem novih uprizoritev, ki so jih napovedali. Del premier so izvedli le za zaprtimi vrati, zato jih nameravajo v prihodnjih mesecih predstavljati širši javnosti.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč