foto Reuters
EvropakoronavirusSvetTurizem

Rusija odpira meje: popoln seznam držav, kamor lahko počitnikujete

S prvim aprilom Rusija obnavlja letalske povezave in polete z večjim številom držav. Takih je približno kakšnih trideset. Portal Life.ru je objavil vse podrobnosti v zvezi z potovanji v tujino in omejitve na posameznih destinacijah.

Med drugim navajajo da Nemčija, Venezuela, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan in Šrilanka so za Ruse odprte od 1. aprila. Po dogovoru z nemškimi oblastmi bo letalski promet večkrat na teden potekal neposredno iz Moskve in Sankt Peterburga ter nazaj. Prav tako bo enkrat tedensko bodo letala letela v Caracas, Damask, Dušanbe(Tadžikistan), Taškent(Uzbekistan) in v šrilanško glavno mesto Colombo. Povečano bo se tudi število poletov na Kubo in v Belorusijo.

Foto: Life.ru

Lahko gredo samo določeni z določenim namenom

Za enkrat je za polete iz Rusije odprtih približno 30 držav, a vsi ne bodo mogle tja priti kot turisti. V državah Evropske unije so zahteve še vedno najstrožje. V Nemčijo lahko letite le z dovoljenjem za prebivanje ali za zdravstvene namene, pa tudi za izobraževalne namene. Hkrati je treba poleg tega, da na kraju samem zagotovite veljavno potrdilo z negativnim testom PCR, izpolniti poseben vprašalnik in odslužiti desetdnevno karanteno. Finska in Latvija imata identične zahteve.

Obvezna karantena

Z negativnim testom in samo z delovnem vizumom lahko letite in pridete v Vietnam, Južno Korejo in na Japonsko. Res je, tam bo zavezujoča14 dnevna karantena. Za zdaj Rusi v Singapur lahko vstopijo tudi zaradi službe in veljavnim zdravstvenim zavarovanjem, ki nujno pokriva zdravljenje morebitne okužbe s korona virusom. V Turčiji imajo skoraj vsa turistična naselja in kompleksi med vikend policijsko uro oziroma omejitev gibanja.

Obvezen test in cepljenje

V skoraj v vseh državah, kjer lahko zdaj letite na počitnice oziroma oddih, morate bodisi pokazati negativni test PCR za okužbo s korona virusom bodisi ga ob prihodu opraviti na letališču in šele po prejemu rezultatov lahko odidete v mesto. Večje število držav je šlo dlje: če ste cepljeni, se ne rabite opraviti nobenih testov, tukaj so vključeni tudi vsi tisti ki so cepljeni z ruskim “Sputnikom V”. v to skupino spadajo Grčija, Črna gora, Ciper, Gruzija, Šrilanka, Sejšeli, Indija in Hrvaška.

Vse je dovoljeno-ni omejitev

Res je da glede ukrepov proti korona virusu obstajajo tudi bolj liberalne države. V Venezueli, Tadžikistanu, Tanzaniji ( velja samo Zanzibar), Uzbekistanu, Siriji, Kazahstanu, Kirgiziji, Etiopiji, republikah Južne Osetije in Abhazije ni potreben test, niti potrdilo o cepljenju ali samo cepljenje proti COVID 19 ob prihodu v njihovo državo. Nič. samo dobrodošlica

Strnjeno

Pred načrtovanjem počitnic pa preverite skladnost oziroma vaših pričakovanj z zahtevami države, v katero potujete. Nekdo med deležniki ki se ukvarjajo z urejanjem statusov potnikov in pogoji pod katerimi lahko gredo Ruski državljani kam, je menil v eni razpravi o tem koliko je to sploh smiselno se odpraviti za vsako ceno nekam glede na stanje, posebej pa v Evropo in po Evropi. Evropa drvi v tretji val, se zapira, Rusija pa obnavlja polete k njim. Če se imate pomisleke, imate na izbiri dvoje: kupite karto, sprejmete pogoje pod katerimi lahko letite in greste tja ali pa enostavno polet, oddih ali potovanje preložite za kasneje.

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa