LokalnoV fokusuzanimivo

Romunski voznik vozilo preobremenil za skoraj 100 %-nonšalantnost pa takšna, plačal in peljal naprej

Kot poročajo iz PU Celje so njihovi policisti s Postaje prometne policije v Celju so med vikendom na avtocesti obravnavali romunskega voznika tovornega vozila znamke Mercedes Benz Sprinter, katerega največja dovoljenja skupna masa znaša 3.500 kg. Voznik je vozilo preobremenil do te mere, da je vozilo skupaj s tovorom tehtalo 6.800 kg. S tem je voznik za 94 % prekoračil največjo dovoljeno maso vozila.

Prav tako je prekoračil obremenitev na zadnji osi za 117 %, katero je proizvajalec opredelil, da je lahko obremenjena z 2250 kg, voznik pa jo je obremenil z 4900 kg.

Tovrstno ravnanje voznika je  bilo zelo neodgovorno saj  bi lahko v primeru morebitne prometne nesreče, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti velike, prišlo do hudih posledic.

Vozniku smo  za ugotovljene kršitve prekoračene skupne teže, prekoračene osne obremenitve in nepravilno naloženega tovora,  izrekli 1.520 € globe. Polovično globo je romunski voznik poravnal na kraju.

To je samo sankcija ni pa vzrok za morebitno nesrečo odstranjen s ceste. Mnogo je tujih voznikov tovornih vozil in ostalih prevoznikov blaga, ki že v izhodišču imajo preračunan riziko in da se jim še vedno splača voziti po naših cestah in opravljajo prevoze. Zato je nujno potrebno korigirati sankcijo z odstranitvijo vzroka za sankcijo. Tudi na račun tega se spravljajo naše cestno omrežje. Poleg že znanega zastarelega voznega parka madžarskega, romunskega ali ukrajinskega porekla , je to še ena »ugodnost« ki jo izrabljajo in zlorabljajo ti tuji vozniki.

Do takrat pa bodo ta in njemu podobni izrabljali našo »naklonjeno« prekrškovno politiko v cestnem prometu!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno