ZDA, New York. Delnice na newyorski borzi so koncale nizko. Newyorska borza.
Črna kronikaIntervjuSvettehnologijaV fokusuzanimivo

Robin Hood postal šerif iz Notinghama

Zaustavitev trgovanja z delnicami podjetja GameStop, ki so jih mali vlagatelji z intenzivnim odkupovanjem zelo podražili in se s tem zoperstavili velikanom z Wall Streeta, je razburila ameriške kongresnike. Zato se pripravljajo javna zaslišanja o tem na odboru za finance predstavniškega doma in odboru za bančništvo senata.

Nekatere aplikacije za trgovanje z delnicami, kot je Robinhood, so ustavile trgovanje z delnicami GameStopa, potem ko so imeli milijarderji z Wall Streeta zaradi upora malih vlagateljev velike izgube. To je prebudilo tudi kongresnike, ki bodo v zvezi s tem opravili zaslišanja.

Potem ko so veliki hedge skladi in drugi borzni velikani stavili, da se bodo delnice verige trgovin z videoigrami pocenile, se je uprla armada malih delničarjev in začela odkupovati delnice GameStopa. To je t.i. trgovcem na kratko, ki stavijo na padec delnic, povzročilo velike izgube.

Prodajalci na kratko, kar so pogosto veliki skladi, si izposodijo delnice in jih špekulativno prodajajo zato, da jim bo cena padla in jih bodo znova kupili po nižji ceni, jih vrnili lastniku in si prilastili pri tem ustvarjen dobiček. Če to ne gre po načrtih, lahko utrpijo velike izgube.

Mali vlagatelji so se v sredo veselili, da so končno pokazali zobe velikanom, a so jih izdala posredniška podjetja, kot sta Robinhood in Interactive Brokers, ki služita prav s temi malimi delničarji. Ta so napovedala, da bodo od petka omejili nakupe delnic GameStopa. Po izlivih ogorčenja je Robinhood v četrtek sporočil, da bo vseeno dovolil omejene nakupe.

Ogorčenje je pripeljalo do redkega dogodka, ko so se v kongresu med seboj strinjali zakleti sovražniki, republikanci in demokrati.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč