Foto: Vane
koronavirusLokalnoV fokusuZdravje

Razveseljiva novica za bolnike in svojce iz SB Celje: Delna sprostitev obiskov hospitaliziranih pacientov

Celjska splošna bolnišnica bo od sobote, 17. 7. 2021 delno sprostila ukrepe glede omejitve obiskov pacientov, ki se zdravijo v bolnišnici. To pomeni da od sobote naprej bo tako mogoč obisk pacientov, ki se v bolnišnici zdravijo 7 in več dni. Izjema so porodnice, otroci in kritično bolni pacienti. Pri njih omejitev obiskov glede na število dni hospitalizacije ne velja.

Kako bo to v praksi za videti?

  • Posameznega pacienta lahko obišče ena zdrava oseba s PCT pogoji (preboleli, cepljeni, negativen izvid testa na covid-19).
  • Obisk lahko traja 15 minut v terminu, ki ga ima posamezni oddelek določen za obiske.
  • Obiskovalci morajo v bolnišnici ves čas nositi zaščitno obrazno masko, ki ne sme biti iz blaga, si ob prihodu razkužiti roke in vzdrževati medosebno razdaljo.
  • V času obiskov morajo zaščitno masko nositi vsi pacienti v bolniški sobi, ki jo obišče obiskovalec in ne le pacient, ki ima obisk.

Obiskovalci bodo lahko v bolnišnične prostore vstopali od ponedeljka do petka skozi vhod št. 1, v soboto in nedeljo (ter na praznik) pa skozi vhod št. 6. Vse dni v tednu pa obiskovalci vstopajo skozi vhod št. 9 za obisk Ginekološko-porodniškega oddelka, skozi vhod št. 14 za obisk Otroškega oddelka in Otroškega oddelka kirurških strok. Svoj vhod ima tudi Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Obiskovalce naprošajo da zaradi lažje in hitrejše kontrole izpolnjevanja pogoja PCT, zdravstvenemu osebju ob prihodu na bolnišnični oddelek pokažejo dokazilo o cepljenju proti covid-19, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19 oziroma podpišejo izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT. Pri obiskovalcih, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, njihov obisk pacienta pa je nujen, bodo medicinske sestre pred obiskom izvedle epidemiološko triažo.

Prav tako velja, da upoštevajo zgornja navodila ter navodila medicinskega osebja na posameznem bolnišničnem oddelku. S tem nam namreč pomagajo pri obvladovanju širjenja okužb in varovanju okolja v katerem se zdravijo njihovi svojci.

Ob vsem tem velja spomniti tudi na to, da COVID 19 ni pomahal v slovo ampak maha z repom in preži na neodgovorne in ležerne. Na ušesa mi je prišlo da se sočasno z tem sproščanjem obiskov za odgovorne svojce in bližnje se sočasno odvijajo aktivnosti za pripravo na morebitni četrti val. Lepo in prav bi bilo da ostane na tem, sicer verjetno potrebnim pravočasnim pripravam, ne pa tudi nujno na scenarij ki bi lahko sledil.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč