Črna kronikaSvet

Razkriti skrivni dokumenti o Černobilu in katastrofi

Sovjetska zveza je pred eksplozijo reaktorja leta 1986 vedela, da je jedrska elektrarna Černobil v sedanji Ukrajini nevarna in je v tem zakrila izredne razmere pred eksplozijo reaktorja leta 1986, so v ponedeljek sporočile ukrajinske oblasti in razkrile arhive ob 35. obletnici nesreče.

Po neuspešnem testiranju četrtega reaktorja v jedrski elektrarni, na območju takratne sovjetske Evrazije, so se oblaki radioaktivnega materiala iz Černobilja razširili po Evropi v največji svetovni jedrski katastrofi.

Arhivi kažejo, da je bilo sevanje leta 1982, ki so ga nato prikrili “ukrepi za preprečevanje panike in provokativnih govoric”, kot je v ponedeljek sporočila poročilo tedanje tajne službe KGB, je v ponedeljek sporočila ukrajinska tajna služba SBU.

Dodaja, da je bilo leta 1984  nekaj nujnih primerov v nuklearki.

Znano je bilo, da je zelo nevarna.

Tako so “leta 1983 sovjetski vrh v Moskvi obvestili, da je bila jedrska elektrarna Černobil ena najnevarnejših v Sovjetski zvezi zaradi pomanjkanja varnostne opreme,” meni SBU.

Ko je francoski novinar po nesreči leta 1987 zbiral vzorce vode in tal z območja Černobil, je KGB te vzorce zamenjala z drugimi v posebni operaciji, je dejal SBU in navedel drugo poročilo, ki ga je pripravila tudi KGB.

Takoj po eksploziji je zaradi akutnega sevanja umrlo 31 delavcev in gasilec. Več tisoč je podleglo boleznim, kot je rak, ki ga povzroči sevanje, čeprav je skupno število smrtnih žrtev in žrtev dolgotrajne bolezni zaradi sevanja predmet razprave.

Leta 2006 je NGO Greenpeace ocenila, da je nesreča povzročila smrt 100.000 ljudi.

Jedrska elektrarna v Černobilu je še naprej proizvajala elektriko do decembra 2000, ko je njen zadnji reaktor ugasnil pod pritiskom zahoda.

Vlada današnje Ukrajine opozarja, da so sovjetske oblasti opravile preiskavo nesposobno in prikrile resnico. Ukaz za evakuacijo celotnega območja je bil izdan šele 36 ur po nesreči.

“35. obletnica černobilske tragedije je opomin, kako je dezformacija, za katero je odgovorna država, kot je bila v totalitarnem sovjetskem režimu, povzročila največje katastrofe človeštva, ki jo je povzročil človek,” so še povedali na zunanjem ministrstvu.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč