koronavirusSlovenija

[Raziskava ] 60% Slovencev se želi cepiti, kup drugih verjame v teorije zarote..

Skoraj dve tretjini arketirancev v Sloveniji verjame, da bo cepljenje proti Covid-19 ustavilo epidemijo, 57,8 odstotka pa jasno izrazi željo po ceplejnju. Kljub temu je po zadnjih raziskavah še vedno veliko teoretikov zarote, ki cepljenje zavračajo.

Danes predstavljena raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), izvedena v okviru devetega  kroga projekta SI – Panda, ki je potekal od decembra 2020 do marca letos.

Glede na rezultate raziskave je 65 odstotkov vprašanih reklo, da cepljenje pomaga premagati epidemijo, 57,8 odstotka pa se jih bo zagotovo cepilo, kar je največ doslej, je na vladni tiskovni konferenci dejala dr. Ada Hočevar Grom iz nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Večina vprašanih podpira ukrepe in omejitve

Dodala je še, da raziskava kaže, da večina vprašanih podpira in spoštuje sprejete ukrepe in omejitve za omejevanje epidemije. Najmanj pa jih podpira nočno prepoved gibanja ( policijsko uro) ,ki je bila odpravljena šele ta teden po več mesecih.

  • Med tistimi, ki še niso bili cepljeni, je 45,8% takšnih, ki bi se cepili takoj če bi lahko izbirali med raspoložljivimi cepivi, več kot tretjina cepljenih pa kot eno glavnih prednosti cepljenja navaja prosto gibanje in možnost počitnic v tujini.

A v Sloveniji je še vedno veliko takih, ki so proti cepljenju in verjamejo v “teorije zarote”, ki jih širijo nepreverjeni mediji in družbena omrežja, le petina vprašanih pa redno spremlja uradne vladne informacije z verodostojnimi podatki, je bilo zapisano na novinarski konferenci.

Slovenska vlada je v torek sporočila, da je bilo v zadnjih 24 urah v državi potrjenih 1.049 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni 22,9 odstotkov vseh testiranih. Zabeležili pa so tudi štiri nove smrtne primere.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se epidemična krivulja nekoliko umirja, a število hospitalizacij še vedno narašča. V tem trenutku je v bolnišnicah 617 bolnikov, od tega 146 težjih bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč