Foto: John Potter, Simbolična
Črna kronikaSvetV fokusuŽivljenje

Protivladni protesti na Kubi zahtevali najmanj eno smrtno žrtev

Nedeljski protivladni protesti so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev. Umrl je 36-letni moški, ki je podlegel poškodbam, ki jih je dobil med izgredi med protestniki in policijo v predmestju Havane, je v torek potrdilo kubansko ministrstvo za notranje zadeve. Ministrstvo je tudi potrdilo več aretacij, vendar natančne številke ni navedlo.

Na Kubi se je v nedeljo na ulice odpravilo več tisoč ljudi, ki so izražali nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja osnovnih potrebščin ter naraščanja primerov okužb in smrti zaradi novega koronavirusa. Policisti so protestnike spremljali, dokler protesti niso postali nasilni, nakar so se začele aretacije. V torek je bila Havana kakor tudi druga večje mesta polna policistov, telefonske zveze in internet pa so ostali moteni.

Po nedelji protivladnih protestov več ni bilo, kubanska vlada pa je za nemire obtožila ZDA oziroma Američane kubanskega rodu, ki naj bi preko družbenih medijev netili nemire. Ministrstvo je protestnike tudi obtožilo, da so uničevali hiše, netili požare in poškodovali električne daljnovode ter napadali policiste in civiliste z noži, kamenjem in drugimi predmeti.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč