TurizemV fokusuzanimivo

Protikoronske ukrepe zrahljali tudi na Hrvaškem

Na Hrvaškem, kjer so v minulih 24 urah ob 5273 testih potrdili 321 novih okužb – umrlo je še 11 covidnih bolnikov –, so nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Otroci do 12. leta starosti lahko med drugim v državo vstopijo brez negativnega testa na okužbo s koronavirusom oziroma jim ni treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli, so potrdili na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Ukinili so tudi omejitve o dovoljenem številu potnikov v javnem prevozu. Še naprej je obvezna uporaba obraznih mask, je določil hrvaški štab civilne zaščite.

Gostinski lokali lahko obratujejo do 23. ure

Število ljudi, ki se lahko udeležijo javnih dogodkov, so zvišali na 100. Gostinci, ki strežejo hrano, lahko sprejmejo goste tudi v zaprtih delih lokalov in ne samo na terasah. Vsi gostinski lokali lahko obratujejo do 23. ure, prav tako pekarne, igralni saloni in stavnice. Prodaja alkoholnih pijač je prepovedana med 23. in 6. uro.

Na zasebnih zabavah in pogrebih prav tako ni več omejitve števila ljudi. Poročne zabave so še zmeraj prepovedane, a z izjemo. Organizatorji lahko dobijo dovoljenje za poročno zabavo z največ 120 povabljenimi. Udeležili se je bodo lahko samo tisti, ki so pred več kot 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19 ali so bili cepljeni s cepivom, za katerega zadostuje en odmerek. Na porokah so lahko tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali imajo negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši kot 48 ur.

Število udeležencev na kulturnih in umetniških prireditvah kot tudi na verskih dogodkih je odvisno od velikosti prostora, in sicer najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca. Vsi javni dogodki lahko potekajo do 23. ure. Znova lahko obratujejo plesne šole in otroške igralnice, dovoljeni so treningi športnikov v zaprtih prostorih.

Danes uveljavljeni ukrepi bodo veljali do 15. junija

Na Hrvaškem se število na novo okuženih z novim koronavirusom že nekaj tednov manjša. Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji petek, ko so našteli 525 novih primerov ob 5829 testih.

V državi je 2726 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju so 904 covidni bolniki, med njimi jih 95 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Doslej se našteli 355.617 okuženih, umrlo je 7992 covidnih bolnikov. Do četrtka zvečer so porabili 1.686.585 odmerkov cepiva proti covidu-19. Z dvema odmerkoma so cepili 446.276 ljudi.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Turizem