Foto: KPV
LokalnoPolitikaV fokusu

Predsednik vlade Janez Janša pri sveti maši v ljubljanski stolnici ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil svete maše v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani ob koncu oboroženih spopadov in zmagi v vojni za Slovenijo.Mašo je daroval apostolski nuncij msgr. Jean Marie Speich. Po maši so predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter podpredsedniki združenja v stolni cerkvi položil venec pri pomniku umrlim v vseh časih, ki so si prizadevali za idejo samostojne Slovenije. Polaganju venca je sledila slovesnost, na kateri je o pomenu dogodkov izpred 30 let spregovoril predsednik vlade.Predsednik vlade Janez Janša je v slavnostnem nagovoru spomnil, da je 7. julija 1991 prišlo do pogajanj na Brijonih, kjer je bila Slovenija prvič prepoznana kot mednarodni subjekt in ne več kot del nekdanje države. Dosežen je bil tudi konec oboroženih spopadov. “Teden dni preden smo razglasili samostojno Slovenijo je celotna Evropa okoli nas, razen redkih izjem, pa tudi celoten svet podpiral enotno Jugoslavijo.” Ob tem je spomnil, da so imeli velike težave svetu sporočiti resnico, vendar se je to v dobrih dveh tednih spremenilo. “To, da je bila Slovenija prepoznana kot mednarodni subjekt, je omogočilo, da smo svet prepričali, da povratka nazaj ni več. 18. julija 1991 je to spoznal tudi Beograd. Sprejet je bil sklep, da se JLA umakne iz Slovenije.” S to odločitvijo je Slovenija dosegla, kot je dejal predsednik vlade, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj na slovenskem ozemlju ne bo več tujih vojakov.Predsednik vlade je v nagovoru spomnil, da smo se v tistih dneh zavedali, da smo samostojnost in svobodo plačali tudi z življenji. “V Sloveniji je bilo relativno malo žrtev, zato moramo biti toliko bolj hvaležni tistim, ki so darovali življenja za domovino.”

Ob koncu nagovora se je predsednik vlade zahvalil stolni župniji za prostor, da je lahko Slovenija po zgledu drugih evropskih držav postavila pomnik umrlim v vseh časih, ki so si prizadevali za idejo samostojne Slovenije.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno