Foto: Vane T Costa
LokalnoPolitikaV fokusu

Pred 30. leti se je zgodilo nekaj stvarnega in resničnega – Slovenija je postala samostojna država.

Romana Tomc, evropska poslanka, slavnostna gostja na maši za domovino v Celju

V četrtek, na predvečer Dneva državnosti in praznovanju Svetega Janeza Krsnika, v cerkvi Svetega Duha, je potekala Maša za domovino, že sedemnajstič zapored, prav tako krajši kulturni program z domovinsko naravnanostjo. Mašo je daroval duhovnik mag. Srečko Hren. V sami maši in nagovoru, ki je temu sledil, je omenil zgodovinskost in edinost ter neponovljivost trenutka nastajanja nove slovenske države. Kot je bilo omenjeno, do nastanka države je prišlo tako, da je bilo potrebno da se je prišlo do nešteto malih srečanj v preteklosti, da smo tridesetimi leti doživeli veliko rojstvo, rojstva naše domovine. Tako kot si je Janez Krsnik prizadeval za domovino, za sicer nekoliko drugačno, večno domovino. Pa vendar, podobnost obstaja, vedoč, da bi lahko prišli v večno domovino moramo živeti in doživeti tuzemsko domovino. Nam je z našo tuzemsko domovino uspelo kar ni marsikateremu večjemu narodu od našega. To je veličastno početje, ki šteje največ.

Da bo to tako stalo in obstalo, da še naprej živimo sanje, ki jih drugi niso uspeli izsanjati, z lastno domovino moramo znati ravnati. Ne smemo jo zanemarjati. Njo moramo zavarovati, zavarovati, ščititi in zaščititi, tako kot ščitimo lastno družino. Država in domovino moramo paziti kot pazimo na svojo družino, je med drugim dejal Leon Podlinšek, prvi človek celjskega mestnega odbora SDS.

Slavnostna govornica Romana Tomc, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu meni, da si ne smemo dovoliti, da dejstva in resnico o osamosvajanju nekateri omalovažujejo in podcenjujejo. O tem resničnemu početju, kot je rojstvo države, moramo vedeti da ni splet nepovezanih naključij ali improvizacija, za ta korak je bil potreben izjemen pogum, osredotočenost cilju in zaupanje vase.

Na ta pogum bi se lahko upravičeno lahko spomnili večkrat. Glede na dosežke v teh trideset let, kjer smo kot prva nova država prevzeli euro, ves čas spadamo med varne države, celo smo prva nova država, ki bo čez nekaj dni drugič predsedovala Svetu EU. Imamo tudi ta edinstven primer, da bo celo ista oseba, isti premier vodil predsedovanje, to je premier Janez Janša. To nam kaže in pritrjuje, da smo na pravi poti, le verjeti moramo. Tako kot smo verjeli in potrdili da smo in zmoremo biti solidarni v času ko je hudo za vse in smo na preizkušnji. Tudi to smo dali skoz. Prav zato vemo zakaj smo na vse to lahko izjemno ponosni. Bodimo ponosni in pokažimo ta nedeljiv ponos.

Vreme in ostale okoliščine pri obeležitvi tega zgodovinskega trenutka, so šle na roko vsem. Ob pristni besedi in toplem stisku rok imenitnih ljudi ter imenitne gostje, tako kot je v navadi, je čas hitro minil. Pristni ljudje znajo in morejo in zmorejo čutiti domovine.

V četrtek zvečer so bili vsi takšni. Ponosni, zavedni, domoljubni, srčni.

Bog živi Slovenijo!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno