Svet

( Požar na tankerju) Ga je povzročil Izraelski dron?

Požar na iranskem tankerju v rafineriji Baniya v Siriji je ugasnil in sumijo, da ga je povzročil napad brezpilotnega letala, je sporočila  nevladna družba Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR).

Po navedbah iranske televizije gre za enega od treh iranskih tankerjev z zalogami, ki so pred kratkim prispele na sirski naftni terminal. Očitno sta dve raketi povzročili premoženjsko škodo, vendar žrtev ni bilo. V sirskem obalnem mestu Baniyas se nahaja rafinerija, ki skupaj s to v Homsu pokriva povpraševanje po dizelskem gorivu, kurilnem gorivu, bencinu in drugih naftnih derivatih, trdijo industrijski strokovnjaki.

Zaradi vojne raztrgana Sirija je odvisna od dobave goriva iz Irana, ki je po drugi strani pod zahodnimi sankcijami, Sirija pa ima pomanjkanje. Siriji državna novinarska agencija SANA ob navedbi izjave ministrstva za nafto ni navedla več podrobnosti o domnevnem sobotnem napadu brezpilotnih letal, poroča Reuters.

Sirska televizija: Napad, ki ga je zagrešil dron

Televizija Al-Mayadeen, ki je naklonjena  sirskemu predsedniku Bašaru al Asadu, je dejala, da je bil za napad osumljen izraelski dron. Gre za prvi tak napad po začetku sirske vojne leta 2011, po navedbah sirske  nevladne družbe SOHR.

Islamska republika Iran je zaveznik Asadovega režima, vendar sovražnik Izraela. Izrael občasno napada iranske položaje v Siriji. Pred desetimi dnevi je Iran Izrael obtožil sabotaže v jedrskem objektu Natanz, kjer bogati uran. Izraelska vojska ni komentirala požara.

Zahodni in regionalni obveščevalni viri pojasnjujejo, da Izrael vse bolj napada iranske cilje, vključno z domnevnimi centri za proizvodnjo orožja v Siriji, da bi končal vojaško širitev svojega največjega sovražnika v regiji.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet