SI
Dr. Milan Zver: Zoper totalitaren iranski režim bi morali uvesti sankcije
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 8. oktober 2020 ob 17:36

Odpri galerijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil soorganizator konference Skupine prijateljev svobodnega Irana v Evropskem Parlamentu (Friends of  Free Iran Group in the European Parliament), ki je potekala včeraj, 7. oktobra 2020, v Evropskem parlamentu.

Kot je v svojem nagovoru poudaril evropski poslanec, je konferenca simbolično potekala prav po predstavitvi stališč visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella na zasedanju Evropskega parlamenta o situaciji v Iranu. Visoki zunanji politični predstavnik je na zasedanju izpostavil, da se je ekonomska in humanitarna situacija v Iranu zelo poslabšala še posebej zaradi pandemije Covid-19. Izrazil je sicer zaskrbljenost zaradi številnih kršitev človekovih pravic, toda kljub temu potrdil zavezanost EU k ohranjanju dobrih diplomatskih odnosov z Iranom, ki so po njegovih besedah za EU ključni.

Evropski poslanec je na konferenci opozoril, da v Iranu od lanskega novembra dalje potekajo najbolj ostri protesti proti iranskemu režimu po letu 2009. Protesti so se v teh nekaj letih razširili po 100 mestih po državi, protestniki pa izražajo potrebo po strukturnih spremembah, po spremembi političnega sistema in izražajo kritike ter obsodbe nad sedanjimi in preteklimi iranskimi voditelji.

"Skrbno spremljam razvoj dogodkov v Iranu. Poročila, ki jih prejemam, kažejo, da iranske varnostne sile uporabljajo agresijo in izvajajo neupravičene aretacije proti iranskim ljudem. Več kot 7000 ljudi je bilo že priprtih, prav tako pa je bilo v protestih zabeleženih na stotine žrtev," je povedal evropski poslanec in dodal, da so skrb zbujajoče tudi teroristične povezave med iranskimi varnostnimi silami in njihovimi celicami v Evropi.

"Ostro obsojam vsakršno nasilje, ki ga iranski režim izvaja nad iranskim ljudstvom, prav tako  sem tudi globoko zaskrbljen nad smrtnimi obsodbami ljudi, ki se dogajajo tam," je povedal evropski poslanec dr. Milan Zver. Prav tako je jasno poudaril, da mora režim prenehati z nasiljem nad svojim ljudstvom in da mora tudi prenehati s snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Dr. Milan Zver je ob tem izrazil zadovoljstvo nad tem, da vse več podpore med iranskim ljudstvom, pa tudi v tujini, pridobiva iranska opozicijska voditeljica Maryam Rajavi. "Podporo pridobiva tudi njen program za prihodnost Irana, ki v 10 točkah poudarja pomen demokracije, modernega pravnega sistema, spoštovanja človekovih pravic in liberalnega gospodarstva," je povedal dr. Zver in dodal, da tudi sam podpira njena prizadevanja ter zavezanost k temu, da Iran transformira v demokratično in svobodno družbo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na konferenci še izrazil mnenje, da bi morala Evropska unija proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko, predvsem pa bi morali uvesti sankcije in od režima zahtevati spoštovanje človekovih pravic ter zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov. "Demokratične družbe ne bi smele ostati tiho ob tako hudih kršitvah človekovih pravic, ki se v Iranu pravzaprav dogajajo že zadnja štiri desetletja. Naša dolžnost je da se odzovemo na klice iranskega ljudstva in da ga podpremo v prizadevanju za vzpostavitev demokracije z mirnimi zborovanji in da zavrnemo prakse totalitarnega in koruptivnega režima," je povedal evropski poslanec dr. Milan Zver.

Visoki zunanji politični predstavnik Josep Borrell je na včerajšnjem zasedanju Evropskega parlamenta spregovoril tudi o jedrskem dogovoru z Iranom, ki ga je ocenil kot uspešnega, kljub temu, da se je zaloga jedrskega orožja v Iranu povečala, po tem ko je ZDA pred dvema letoma odstopila od jedrskega dogovora. Po njegovem mnenju bi bilo v primeru, da tega dogovora z Iranom ne bi imeli, situacija lahko še slabša, EU pa da lahko s tem dogovorom vsaj nekoliko nadzoruje proizvodnjo jedrskega orožja v Iranu. Borrell se je zavzel še za ohranjanje in nadaljnje izvajanje jedrskega sporazuma.

Skrb vzbujajoče pa je v zvezi s tem opozorilo misije Izraela v EU in NATO, ki je ob robu včerajšnje razprave o Iranu evropske poslance obvestila o nevarnosti, ki jo predstavlja iranski režim, ki ni omejen samo na jedrsko vprašanje. V pismu so poudarili, da je Iran kršil tudi začasne omejitve v zvezi z jedrskim programom in da bo zaradi svojih dejanj že čez nekaj mesecev imel na voljo dovolj obogatenega urana za dve jedrski bombi. Misija Izraela je tudi poudarila, da  Iran dela na novi generaciji centrifug, ki bodo za 50x povečale sposobnost Irana za povečevanje jedrskih kapacitet.

"Trenutne razmere Iranu omogočajo, da razvije svoje zmogljivosti in s tem ogroža tudi svoje sosede ne le na Bližnjem vzhodu. Destabilizacija regije ostaja stalni cilj Irana, kar se konkretno izraža v ponavljajočih se terorističnih napadih na Savdsko Arabijo in zalivske države, zlasti na plinske in naftne vire. Sirskemu režimu in milici Hezbollah iranski režim dobavlja orožje, tehnologijo in jim tudi zagotavlja vojaško podporo," so zapisali v pismu. Ob tem so spomnili, da je vloga Hezbollaha tudi sicer že dobro znana. "Iranske tajne službe so že ubijale na evropskih tleh in sodelujejo pri poskusih likvidacije nasprotnikov in opozicijskih skupin," so zapisali v sporočilu izraelske misije. "To pa predstavlja konkretno grožnjo državam članicam EU in njihovim državljanom. Iran torej pomeni grožnjo za iransko prebivalstvo, regijo in širše," poudarjajo v pismu veleposlaništva in zaključijo, da se je iranski nevarnosti mogoče zoperstaviti le z ostrimi sankcijami in realno oceno iranskih dejanj in strategije.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 21. Oct 2020 at 20:01

302 ogledov

Neuradno, novica pa drži? Marjan Podobnik naj bi po izvolitvi za predsednika KGZS odstopil kot predsednik SLS
Danes so na spletni strani Društva SKZ - Slovenska kmečka zveza, postregli s sicer neuradno informacijo, da bo Marjan Podobnik po izvolitvi za predsednika Kmečko gozdarske zbornice Slovenije odstopil s položaja predsednika Slovenske ljudske stranka - SLS. Najresnejši kandidat za (vsaj začasnega) novega predsednika SLS je Štefan Domej, zaveden Slovenec iz Pliberka, ugleden kmet in odbornik Južnokoroške Kmetijsko gozdarske zbornice s sedežem v Celovcu. Neuradno! @Marjan_Podobnik @strankaSLS https://t.co/QJEuU0RouS — PublishWall (@PublishWall_si) October 21, 2020 Predstavili so že tudi obraz, ki naj bi nasledil Podobnika na sedežu prvega moža SLS. Najresnejši kandidat za (vsaj začasnega) novega predsednika SLS naj bi bil  Štefan Domej, zaveden Slovenec iz Pliberka, ugleden kmet in odbornik Južnokoroške Kmetijsko gozdarske zbornice s sedežem v Celovcu. Neuradno: Marjan Podobnik bo po izvolitvi za predsednika KGZS verjetno zapustil predsedniško mesto SLS. Najresnejši kandidat za (vsaj začasnega) novega predsednika SLS je Štefan Domej, zaveden Slovenec iz Pliberka, ugleden kmet in odbornik Južnokoroške Kmetijsko gozdarske zbornice s sedežem v Celovcu. Domej je s SLS povezan že od ustanovitve, 12.maja 1988. Enotna podpora @Marjan_Podobnik za predsednika #KGZS. Na sinočnji seji izvršilnega odbora SLS so bili člani seznanjeni s podrobnejšim potekom pogovorov o oblikovanju novega vodstva KGZS, ki ga trenutno podpira najmanj 39 od 54 izvoljenih svetnikov. https://t.co/G8Vr5WRxkb — SLS (@strankaSLS) October 20, 2020

Wed, 21. Oct 2020 at 19:28

87 ogledov

Angleška cerkev zasluži, če poslušate Beyonce in Rihanno
Angleška cerkev in kraljica Elizabeta II sta z vlaganjem v sklad Hipgnosis Songs postala solastnika uspešnice Beyonce "Single Ladies", Rihannine pesmi "Umbrella" in Justinove pesmi "SexyBack". Hopgnosis je za nakup pravic do glasbe zapravil več kot milijardo dolarjev, zato so postali lastniki kataloga pesmi, v katerem so bili Boyz II Men, Bobbi Brown, Whitney Houston, Blondie, Barry Manilow in Mark Ronson. Trdijo, da je vlaganje v glasbene pravice dragocenejše od zlata ali nafte, ker dohodek ni odvisen od nihanj v gospodarstvu, piše NY Post. Vlagatelji sklada Hipgnosis Songs, vključno z angleško cerkvijo, dobiček dobijo vsakič, ko nekdo posluša te drage pesmi.

Wed, 21. Oct 2020 at 19:23

127 ogledov

Koronavirus aktiven na koži kar devet ur !!
Japonski raziskovalci so odkrili, da lahko koronavirus ostane aktiven na človeški koži devet ur, kaže študija, objavljena v reviji "Clinical Infectious Infections". Študija predstavlja primerjavo trajanja aktivnosti koronavirusa glede na virus sezonske gripe (IAV). Po navedbah ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je IAV edini znani virus, ki povzroča sezonsko gripo. Raziskovalci so ugotovili, da patogen, ki povzroča sezonsko gripo, ostane na koži le 1,8 ure. "Dolgotrajnejše preživetje virusa SARS-KoV-2 na koži poveča tveganje za prenos stika. Vendar higiena rok lahko to tveganje zmanjša" - dodaja študija. Japonski strokovnjaki so prav tako odkrili, da lahko oba virusa etanol v 15 sekundah popolnoma deaktivira. "Sputnik" opozarja, da izdelki za higieno rok morajo vsebovati vsaj 60% etanola.

Wed, 21. Oct 2020 at 19:20

126 ogledov

UKC Maribor: Trenutni epidemiološki val že sedaj hujši od spomladanskega, tudi napovedi niso optimistične
Strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med. in predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, doc. dr. Nina Gorišek Miksić, dr. med. sta v izjavi predstavila  trenutno epidemiološko situacijo v UKC Maribor. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je povedal, da trenutno poteka “tretja faza, kar pomeni, da so skorajda na voljo prostori, ki bodo zadoščali za 100 pacientov in 24, ki poterbujejo intenzivno terapijo. Številka pa bo veliko večja, zato bo standard obravnave pacientov v prihodnosti zagotovo padel. V prvem in v drugem valu je bila obravnava pacientov na vrhunskem nivoju. Podatki kažejo, da je število umrlih na milijon prebivalcev pri nas 90, kar je v primerjavi z Avstrijo, Švedsko, Belgijo, Nizozemsko in Nemčijo nižje. To kaže, da je naša oskrba zelo dobra. Lahko smo ponosni, ampak se zavedamo, da bodo rezultati slabši. Treba bo sprejemati odločitve v naglici, brez zadostne oskrbe” Vogrin je obenem poudaril, da zdravnike skrbi, da se bodo, ko bodo presegli 80 ali 100 akutnih pacientov in 25 pacientov na intenzivni terapiji, “standardi znižali. Na to moramo opozoriti ljudi. Opozarjam, da bo oskrba neustrezna, če bo epidemija eskalirala”. Obenem je poudaril, da bodo zdravili vse, ki bodo prišli, “vendar ne moremo povedati na kakem nivoju”. UKC Maribor: grozljivi graf »Ta graf je zelo zaskrbljujoč, saj kaže, da so v slovenskem prostoru številke zelo visoke, za Univerzitetni klinični center Maribor pa to pomeni blizu 200 pacientov na običajnem covid oddelku in 40 obolelih na intenzivnem covid oddelku,« pojasnjuje Vogrin in opozarja, da je številka včeraj na novo okuženih čez 1500, zato bodo tudi številke hospitaliziranih bistveno večje. Predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić Predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić je povedala, da je priliv novih bolnikov vsak dan večji, zato zelo zaskrbljeno gledajo v naslednje dni. Zavedajo se, da se bo stanje dramatično poslabšalo že v naslednjih dveh ali treh tednih, kar potrjuje tudi dogajanje v drugih evropskih državah.

Wed, 21. Oct 2020 at 19:16

114 ogledov

Na današnji dan se je rodil Alfred Nobel, to so zanimiva dejstva o najprestižnejši nagradi na svetu
Na današnji dan, 21. oktobra 1833, se je rodil Alfred Nobel. V zgodovino se je zapisal kot izumitelj dinamita in skoraj vse svoje bogastvo podaril za ustanovitev Nobelove nagrade, ustanovljene leta 1895. Nobelova nagrada je bila prvič podeljena že leta 1901 in predstavlja najprestižnejše priznanje na svetu, poroča Nova.rs. Podelitev nagrad je v Stockholmu, mirovne nagrade pa v Oslu. Hitler, Stalin in Mussolini so bili nominirani tudi za Nobelovo nagrado za mir. Nobeden od njih ni bil nagrajen, ni pa je prejel niti Mahatma Gandhi, čeprav je bil petkrat nominiran. Vsak zmagovalec poleg zlate medalje in diplome prejme tudi določen znesek denarja od Nobelove fundacije. Jean-Paul Sartre je leta 1964 zavrnil Nobelovo nagrado za literaturo, medtem ko je nagrado za mir leta 1973 zavrnil tudi vietnamski general Le Duc Tho. Winston Churchill je nagrado prejel leta 1953, vendar ne za mir, temveč za literaturo. Najmlajša zmagovalka je bila 17-letna Malala Yusufzai, najstarejši nobelovec pa Josef Rothblatt, ki je nagrado za mir prejel pri 87 letih.

Wed, 21. Oct 2020 at 19:06

108 ogledov

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je sestala s predstavnikoma avtohtone slovenske narodne skupnosti iz Porabja
Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes sestala s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem, Andreo Kovacs in predsednikom Državne slovenske samouprave, Karlom Holcem. Na sestanku so se pogovarjali o izzivih in odprtih vprašanjih s katerimi se srečujejo Slovenci v Porabju s poudarkom na dvojezičnem šolstvu in strokovni pomoči iz Republike Slovenije, gospodarskemu razvoju, rabi slovenskega jezika in vidni dvojezičnosti ter popisu prebivalstva v Madžarski, ki bo spomladi leta 2021.
Teme
Dr Milan Zver EU parlament sankcije proti Iranu

Zadnji komentarji

achilles arrow :

17.10.2020 14:29

Časopis v fokusu objavlja tendenciozno: vladne napačno interpretirane podatke spreminja v "sveto resnico" , tako da z metodo zastraševanja (fearmonger) namenoma vpliva na zgrešeno percepcijo javnosti ! Fearmongering je razširjanje zastrašujočih in pretiranih govoric o neki preteči nevarnosti z načrtnim vzbujevanjem strahu, katerega cilj je manipulacija javnosti! Pa poglejmo sedaj dejstva, ki nam bodo dokazala da mešate drek v isti posodi ! PCR testi so do 95% lažnopozitivni ! Kar pomeni da je na 100 testirancev, ki se "izkažejo" za pozitivne tudi do 95 ljudi lažno pozitivnih. Torej, da bo za preproste ljudi razumljivo izračunajmo po zdravi kmečki pameti podatke za "danes" - 898 * 95 / 100 = 853 oseb Kaj to pomeni ? To pomeni, da je od 898 do 853 ljudi lažno pozitivnih! Torej 898 - 853 = 45 kar pomeni vsaj 45 ljudi pozitivnih na test Tu se ne konča, namreč pozitiven NE POMENIi BOLAN ! konstatacija Stefana Montanarija: ....""24:54 ► Virginia Camerieri: "Ali je res, da ste posredovali uradno novico višjega zdravstvenega inštituta in še eno ameriško poročilo, kjer je dokazano, da brisi niso zanesljivi ?" Stefano Montanari: "Ja, to poročilo, ki sem ga dostavil, pravi celo, da so ti brisi nezanesljivi do 95% - (šok terapija) ! KATASTROFA S KAKŠNO LAŽJO JAVNI MEDIJI PUMPAJO MEGLO PROPAGANDE !!!!! Dajo do 95% lažno pozitivnih ! To je ogromno ! 95% pomeni, da je na 100 brisov ki se "kažejo" pozitivni lahko do 95 lažnih !!! Torej niste absolutno pozitivni na test. Tu se ne konča, namreč "pozitiven" ne pomeni bolan ampak čisto nekaj drugega !"" .... TOREJ TI TESTI SO POPOLNOMA NEZANESLJIVI IN POPOLNOMA BREZ TROHICE VERODOSTOJNOSTI ! Lahko vidimo, da so na 5605 testirani brisov "odkrili" najmanj 45 tako imenovano pozitivnih, kar še ne pomeni da so ti osebki bolni! TOREJ PODAJMO NOVO REALNO INTERPRETACIJO 45 / 5606 = 0,00802 torej 0,008 * 100 = 0,8 % Torej po teh psevdoznanstvenih testih, (nikoli znanstveno dokazanih) je najmanj 0,8% (nič cela 8 procenta) pozItivnih (NE BOLANIH PONOVIMO !) Zdaj lahko otipamo vašo laž s katero zavajate javnost ! vi ste rekli 16% to je zlagano za faktor 20. Torej za vladno "resnico" zavajanja javnosti prek nekritičnih plačanih medijev trobezljanja ste potvorili resnico tako. da ste jo pomnožili x 20 ! Lepo, zares lepo ! Poštenost pa taka in ekvivalent njene resnice tudi !
Dajana Babič :

17.10.2020 13:14

LAŽ!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Milan Zver: Zoper totalitaren iranski režim bi morali uvesti sankcije