SI
Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta Mednarodnemu inštitutu za tisk (IPI)
Ko pišete o medijski svobodi v Sloveniji, se zdi, da pišete o nekem vzporednem, neobstoječem svetu. Vaše poročilo je tako manipulativno in enostransko, da je sramotno!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sreda, 2. september 2020 ob 23:17

Odpri galerijo

Vaš najnovejši zapis o medijih v Sloveniji z naslovom New Administration, Old Agenda ali Stara administracija, nova agenda (https://ipi.media/new-administration-old-agenda-press-freedom-strained-again-in-slovenia-under-veteran-pm-jansa/) z vaše strani ni nič novega, še manj je presenetljiv. Ponavljate tisto, kar ste napisali že marca (https://ipi.media/slovenian-journalists-operate-in-increasingly-toxic-atmosphere/). In spet se nasedli v tipično ideološki in politični pamflet, ki ima zelo malo veze z resničnim dogajanjem na področju medijev v Sloveniji. Kar je po svoje razumljivo, saj so bili sogovorniki vašega poročevalca Jamia Wisemana očitno zelo skrbno izbrani. Bog ne daj, da bi kontaktirali še koga od svetovnonazorsko konservativnih piscev, a ne?

Ampak pustimo to za zdaj ob strani. Koga vi izbirate za sogovornike, je vaša stvar. Prosta izbira, pač. Samo potem se ne pretvarjajte, da ste nek neodvisni globalni inštitut, ampak jasno zapišite: Mi podpiramo izključno medije, ki so ideološko nagnjeni na levo. In oprostite mi. Če bi zapisala, »ki so nagnjeni k liberalni demokraciji«, bi bila to žalitev za izvorni pomen liberalne demokracije.

Pravzaprav se niti ne bi oglašala, če ne bi bilo v tekstu nekaj tako v nebo vpijajočih laži in manipulacij ter če ne bi bil tekst svetlobna leta daleč stran od realnosti. Povedano drugače. Zdi se, da zapis govori o nekem vzporednem svetu. In mimo tega res ne moreva. Zato na kratko.

Prvič, najprej o samem tonu in podtonu teksta. Naključnemu bralcu (ali pa vesoljčku z Marsa) bi se ob branju Wisemanovega zapisa zazdelo, da v Sloveniji, od kar je vlada Janeza Janše (SDS), do vlade kritične novinarje preganjajo, zapirajo, mučijo, cenzurirajo in malodane postavljajo pred strelski vod. Nič od tega ni res. V Sloveniji je vsakomur zagotovljena svoboda govora in svoboda nasploh. Nihče ni bil ne preganjan, ne zaprt, ne mučen, ne cenzuriran. Če pa kdo izreče kritiko na račun poročanja medijev in novinarjev (tudi tistih, na katere se sklicujete), je to nekaj povsem normalnega, izraz pluralnosti, odprtosti in svobodne javnosti. Ne mediji, ne novinarji niso izvzeti  kritike. Res pa je, da je bila večina slovenskih medijev navajena živeti v milnem mehurčku, želeli so biti nedotakljivi. In v tem smislu ima tudi predsednik vlade vso pravico, da izreče kritiko.

Drugič. Citirate Primoža Cirmana, urednika spletne strani Necenzurirano. On pravi, da so prejšnje (leve) vlade spoštovale svobodo tiska in da ni bilo napadov na novinarje. To je seveda laž. Revija Demokracija in odgovorni urednik Demokracije osebno smo bili deležni številnih šikaniranj in groženj s strani levičarskih vlad. Trenutno sta revija in urednik zaradi zapisanega in izrečenih besed v šestih predkazenskih postopkih, in to iz časa, ko je vlado vodil »liberalni demokrat« Marjan Šarec (danes ideološko povsem zašel v socializem). Vprašava vas: Kje ste bili takrat? Bili ste tiho! In naprej. Ali ste bili obveščeni, da je jeseni 2018 Marjan Šarec vodstvom podjetij v državni lasti »priporočil«, naj ne oglašujejo v Demokraciji. To ni bil samo neposreden napad na svobodo govora in izražanja, to je bila neposredna grožnja z zlorabo oblasti. Taisti novinarji, na katere se sklicujete in ki danes tarnajo in stokajo so takrat tej potezi ploskali. Sklicevali so se na domnevni sovražni govor, ki ga pa ni še nihče dokazal. Najbrž se boste strinjali, da te zaradi domnevno žaljivih besed lahko obsodi le sodišče, ki je neodvisna veja oblasti. Zato vas še enkrat vprašava: Kje, za božjo voljo, ste bili takrat? Ja, tiho ste bili. Sram naj vas bo. In da bo mera polna, nas je zaradi izrečenih kritičnih besed na račun Šarčeve vlade in migracij ovadilo kar Društvo novinarjev Slovenije (DNS), na katerega se sklicujete. To društvo zdaj govori o svobodi govora, dve leti nazaj so to svobodo pomagali levičarski vladi zatirati. Saj niste pri sebi, koga izbirate za sogovornike.

Tretjič. In zadnjič, da ne boste rekli, da vam krativa vaš dragoceni čas. Pišete o javni nacionalni televiziji (RTV Slovenija), ki naj bi jo napadala Janševa vlada. Ne napada jo, je pa Janez Janša kritičen do javne televizije. Samo tale zapis si preberite in vam bo jasno: (https://demokracija.eu/focus/about-petition-prey-and-predators.html). Resnico o novi medijski zakonodaji pa si lahko preberete: (https://demokracija.eu/focus/open-letter-from-joze-biscak-and-vinko-vasle-to-the-european-broadcasting-union-ebu-dear-ebu-your-concern-for-rtv-slovenia-is-completely-unnecessary.html).

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija, in Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor Radia Slovenija
 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 30. Sep 2020 at 08:58

0 ogledov

Nesnovna kulturna dediščina - izdelovanje klobukov iz kostanjevega listja
Izdelovanje klobukov iz kostanjevega listja Daljši opis enote nesnovne dediščine v Registru: 2-00010: Izdelovanje klobukov iz kostanjevega listja Datum vpisa: 09/07/2012 Spodaj najdete krajši opis enote v RegistruZvrst: gospodarska znanja in veščine Gesla: izdelava klobukovoblikovanje zelenja Klobuk iz kostanjevega listja je rokodelski izdelek izpod rok spretnih izdelovalcev, narejen iz povsem naravnih materialov, prvotno namenjen nošnji v poletnih mesecih na paši. Vir: http://www.nesnovnadediscina.si/sl/register/izdelovanje-klobukov-iz-kostanjevega-listja

Wed, 30. Sep 2020 at 07:12

0 ogledov

Celjski mestni svet naklonjen pomoči samozaposlenim v kulturi. Novi svetnik iz NSI zaprisegel. Hladno-toplo glede imenovanja
Danes  se je v Narodnem domu prvič po poletnih počitnicah  sestal celjski mestni svet. Na današnji  13. redni seji je svečano prisegel nov mestni svetnik, Domnik Ocvirk, ki je na listi Nove Slovenije zamenjal Sandija Krivca. Ta bo odslej kot inšpektor delal na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Mestne občine Celje in še nekaterih, natančneje sedem drugih   občin,  ker pa je to delovno mesto nezdružljivo s svetniško funkcijo,  je sledil odstop in zamenjava z prvim naslednjim na listi NSi. Novi svetnik je zasedel  mesto v treh  komisijah mestnega sveta, kjer je prav tako nadomestil Sandija Krivca. Celjski mestni svet je izglasoval tudi sklep o pomoči samozaposlenim v kulturi, seveda se to nanaša na  tiste ki jim je to delo  edini vir prihodkov in vir za preživetje. S sklepom je taistim namenjeno 50 tisoč EUR, kar se sprva zdi malo  vendar če primerjamo mesto Maribor,  ki je dvakrat večji kot Celje pa so ravno tako  namenili enako visok znesek. V kolikor se bo izkazala potreba po še kakšni nujni intervenciji  za ta ali podoben namen so vrata za predloge še vedno odprta, pravijo na Mestnem svetu. Nekaj razburjenja, bolj vznemirjenja v političnih vodah  je prineslo dogajanje ali zakulisje kasneje »pred-kulisje«  v zvezi z njenim ne imenovanjem  za direktorico  Zavoda Socio, kjer je ves čas od ustanovitve leta 2002  njegova direktorica in se pravzaprav zgodba Socio  istoveti z njeno osebnostjo in delovanjem. Sprva je kljub edini vlogi za naslednji mandat, na KVIAZ-u Mestne občine ni dobila soglasje k njenemu imenovanju zaradi domnevne ovadbe povezane z evropskimi sredstvi oziroma nenamenski rabi le teh.  Ker pa kot  menijo pri organu ki je zadolžen  za imenovanje in dajanja soglasij ki sliši na ime KVIAZ(Komisija za volitve imenovanja in administrativne zadeve), si ne morejo lastiti  kompetence  ki so v domeni organov ki se ukvarjajo z ugotovitvijo tistega na čem temelji ovadba. Do takrat velja domneva nedolžnosti. Imenovanje je za čas 3.10.2020-12.10.2024. Posebej pri gospodarskih družbah in  zavodih  kjer je občina ustanoviteljica in edina družbenica zaradi  epidemije z korona virusom je  med  najbolj prizadetimi  Celeia d.o.o.,  ki se ukvarja z organiziranjem otroških kolonij  na morju  z krajem izvedbe v Baški na Krku. Prav njen direktor je omenil pri poročanju za leto 2109, da pri poročanju naslednje leto za letošnje leto bo imel obraz  z kakšno gubo več zaradi negativnega predznaka pri letošnjem poslovanju.   Prav tako je velik izpad pri ZPO-ju kjer imajo pod sabo v glavnem prireditvene prostore in športne objekte. Želja vseh svetnikov in služb mest nega sveta da bi občanom in njihovim potrebam ter pričakovanj v bodoče pomagali in prisluhnili v okoliščinah brez epidemij in kakšnih koli omejitev, do takrat pa jih pozivajo da v največji možni meri upoštevajo ukrepe in priporočila povezanimi z zajezitvijo korona virusa. Vane T. Costa  

Wed, 30. Sep 2020 at 07:01

0 ogledov

Hren - zaščitnik zdravja
Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično čisti telo in deluje proti raku  pri malignih boleznih jeter, debelega črevesa in tankega črevesa, požiralnika in mehurja. Razlog za to je dejstvo, da vsebuje sestavine, ki zavirajo te bolezni. Te sestavine sta glikozid sinigrin in alil izotiocianat. Bogat je z vitaminom C, vitaminom B1, B6, železom in kalcijem, magnezijem, fosforjem in vitaminom B2  v nekoliko manjših količinah. Pozimi ščiti pred prehladi in čisti dihalne poti. Spodbuja tudi prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga pri revmi in krepi naravno imunost. Hren je naravni antibiotik z močnim antibakterijskim učinkom, zato se že dolgo uporablja v ljudski medicini za krepitev imunosti in proti kašlju, pljučnim boleznim in okužbam nasploh. Naribani hrenov sirup z medom, propolisom in janeževimi semeni je priporočljiv kot eden najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni. Hren spodbuja delo žolča, jeter, trebušne slinavke, črevesja in želodca. Pomaga pri boleznih sečil in ledvičnih kamnov, lajša bolečine pri revmi in artritisu ter čisti kožo.

Tue, 29. Sep 2020 at 20:59

46 ogledov

Jauševec je Hojsa označil za fašista
Po besedah ministra Aleša Hojsa, bo Državni zbor ponovno obravnaval aktivacijo 37.a člena o obrambi, ki bi vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Podobnemu ukrepu želita slediti tudi Hrvaška in Italija. Seveda pa nasledniki komunistične partije nikakor ne morejo iz svoje kože, da ne bi blatili, žalili in podžigali strasti proti tistim, ki se borijo za Slovenijo in Slovence. Politika stranke SD se je močno nagnila na stran ilegalnih migrantov, ki imajo več pravic kot slovenski delavec. https://twitter.com/UrosJausevec/status/18945715946445289736 O komunikaciji novodobnih komunistov z rdečo zastavo raje nebi zgubljali besed, a od Socialnih demokratih očitno kaj drugega ne bomo niti slišali. Twitter odzivi pa so bili temu primerni https://twitter.com/SD_hater/status/2020604362302317511 https://twitter.com/DobraDrzava/status/4141623810527468522 https://twitter.com/UrosUrbanija/status/2310640482164545074

Tue, 29. Sep 2020 at 18:46

109 ogledov

Zastrupila je 25 otrok v vrtcu zaradi prepira s kolegom, obsojena je bila na smrt
Kitajska učiteljica je bila obsojena na smrt, ker je v vrtcu, kjer je delala, zastrupila 25 otrok, od katerih je eden umrl, piše BBC. Učiteljico Wang Yun so aretirali lani, ko so otroci iz vrtca v mestu Jiaozuo končali v bolnišnici, ker so zboleli po zaužitju kaše. Nato je 23 otrok začelo bruhati in po zajtrku izgubilo zavest. Sodišče je ugotovilo, da je vzgojiteljica dala natrijev nitrit v zajtrk otrokom druge učiteljice, potem ko so sta se prepirali glede vprašanja upravljanja z otroci. To ni bilo prvič, da je Wang Yun nekoga zastrupila, saj je sojenje pokazalo, da je že prej dala isti strup v hrano svojega moža. Natrijev nitrit je rakotvorna snov in povzroča poškodbe jeter in ledvic.

Tue, 29. Sep 2020 at 18:41

141 ogledov

Velenje: Gorenjevi socialistični sindikat povzroča škodo tistim ki bi jih naj ščitil. Kot sloni v trgovini z porcelanom
Družba Gorenje, d. o. o., je 25. septembra izplačala posebni bonus iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust vsem zaposlenim v Gorenjevih tovarnah, v IPC in strokovnih službah Gorenja, neposredno vezanih na proizvodnjo. Prav tako nameravajo  poseben  bonus izplačevati prihodnje tri mesece. Zaposleni v proizvodnji so s svojim kakovostnim in predanim delom namreč izjemno pomemben del nedavnega uspeha podjetja, zato se je vodstvo odločilo izplačati omenjeni bonus kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v obdobju januar-avgust 2020 skupno še vedno izkazuje kumulativno izgubo. Sindikat pa je zaradi izplačila napovedal stavko.  Posebne spodbude za doseganje delovne uspešnosti po posameznih tovarnah so del poslovnega sistema Hisense in so jih že vpeljali v proizvodnih družbah v Valjevu v Srbiji in v Mori na Češkem, kjer so jih zaposleni dobro sprejeli. Temeljijo na doseganju ciljev posameznih tovarn in ustvarjenih prihrankih iz tega naslova ter se od tovarne do tovarne zato razlikujejo, vezane pa so tudi na število oddelanih ur posameznega delavca. V Velenju pa je sindikat izrednemu bonusu iz naslova prihrankov nasprotoval in zahteval izplačilo enotnega bonusa po sistemu uravnilovke, v nasprotnem primeru pa zagrozil s stavko.     Vodstvo je v več tednov trajajočih pogovorih s sindikatom že sklenilo, da izredni bonus, ki ni del rednega nagrajevanja v skladu s kolektivno pogodbo, saj predstavlja nadstandard, izplačamo tudi za nazaj (za avgust), kar sprva ni bilo predvideno. Sindikatu je vodstvo stopilo naproti celo glede sistema uravnilovke, saj smo sklenili, da 50% bonusa obračunamo za vse enako (ne glede na tovarno), le polovico zneska pa glede na dejanski rezultat posamezne tovarne, v kateri delavec dela. Prepričani smo, da je to pravi način tako za zaposlene kot za podjetje. Prvič v zgodovini podjetja nagrajujemo glede na dejanske merljive rezultate. Zavedamo se, da nekateri z zneskom bonusa za avgust niso bili zadovoljni, a je bilo avgustovsko izplačilo zaradi kolektivnega dopusta in posledično manj oddelanih  ur tudi precej nižje v primerjavi s prihajajočim meseci. Že septembra bo bonus med 30 in 40 odstotkov višji od avgustovskega. Vendar pa v primeru stavke, tudi kratkotrajne in le z manjšim številom stavkajočih zaposlenih, načrtovanih bonusov za prihodnje tri mesece ne bodo izplačali. Po grobi oceni bi posamezni zaposleni povprečno dobil okrog 500 evrov bruto za vse štiri mesece skupaj.  Z druge strani, bi naj  je sindikat  pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, za to bi namenili več kot 2 milijona evrov, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko. Stavka bi, če bi bila izpeljana, pomenila izgubo tako za zaposlene, kot za družbo, škodo bomo čutili oboji. Če bo prišlo do stavke, ta ne bo plačana, saj ne gre za kršitev kolektivne pogodbe.  Sindikati igrajo socialistične  pravljice, kar je že zdavnaj mimo. V kolikor želeli ustvarjati uravnilovko in v naprej bonitete brez povezave z določenimi rezultati, bodo naredili medvedjo uslugo tudi tistim ki jih ne zastopajo in si znajo pridelati dobro plačo brez socialističnih sindikatov. V delih Hisense-ja po drugih državah so to sprejele kot nekaj normalnega, v Velenju pa ne. Do kdaj ? Čim prej prekiniti z socialistično miselnostjo in se obrniti k sedanji normalni podjetniški miselnosti tudi med delavci, če se le da. Če bo predolgo trajalo to mrcvarjenje bo sledijo nekaj kr je najmanj popularno. Če vedo za kaj se gre, zagotovo si ne bi želeli epiloga, ki podre hišico iz kart  ki je dolga leta stala na rahlih temeljih. Vane T. Costa  
Teme
Jože Biščak Vinko Vasle odprto pismo IPI

Zadnji komentarji

uroš :

23.09.2020 11:19

Lahko bi ljudi ozavestili tudi o dejstvu, da je je edini virus, ki trenutno razsaja VIRUS LAŽI. Kaj boste omejevali, prodane beštije ?! Ne morete omejevati nečesa kar ne obstaja ! Obstaja pa vaša več kot očitna manipulacija zmedenega ljudstva, ki ni informirano (namenoma) o resnični zgodbi o koronavirusu. ki drugega ni kot oblastniška laž. Vsi vi, ki širite to ostudno laž, pa ste seveda plačani s strani finančnih elit in vsa ta laž ne bo končana, dokler vas folk ne bo sopregledal v kritični masi in obračunal z vami prevaranti, ki ste z vašo lažjo prebivalstvo pognali v gospoodarski in človeški propad ! Ko objavljate vaše izmišljene statistike o okužbah in širjenju koronavirusa, pa ste namenoma pozabili povedati, DA TEST KORONAVIRUSA NE OBSTAJA, KAR JE AVTOR TR PCR REVERZNE TRANSKRIPCIJE VERIŽNEGA TESTA ENCIMA POLIMERAZE POVEDAL SAM ! TOREJ LEGITIMNO STROKOVNO VPRAŠANJE: KAJ PRAVZAPRAV VI TESTIRATE IN PODATKE O ČEM PRAVZAPRAV OBJAVLJATE !? Koronavirus ne obstaja, kakor tudi ne obstaja noben drugi prenosljivi virus, ker ga še nihče ni prečistil in izoliral ! Tega dejstva tudi ne poveste! Ne poveste tudi dejstva, da znanstenega dokaza o obstoju prenosljivih visrusov ni ! Osnova za znanstveni dokaz o obstoju visurov je Rivers kriterij v šestih točkah (ki vsebujejo tudi Kochove postulate). O zadostitvi Riversovemu kriteriju lahko t.i. znanstveniki, mikrobiologi etc. lahko le sanjajo, nihče od njih pa se jim ni niti približal. https://youtu.be/BIAUQaRjGng?t=1834 Niste obvestili javnosti, da je v času lažnega koronavirusa število samomorov in alkoholizma ter družinskega nasilja kot posledico lažne pandemije za desetkratnik preraslo število izmišljenih koronavirus okužb. Vas to dejstvo ne briga in ne zganjate nobenega alarma, ustvarjate pa lažni preplah na osnovi laži in bi nas radi nalezli "dobrih navad". Z ENO SAMO BESEDO - ODVRATNI STE ! In nikar se ne sprenevedajte ! Vse se vrača vse se plača !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta Mednarodnemu inštitutu za tisk (IPI)