SI
Milan Gregorič o knjigi Jožeta Biščaka "Zgodbe kavarne Hayek"
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sreda, 2. september 2020 ob 17:42

Odpri galerijo

Jože Biščak

Pred časom se je v izdaji založbe Nova obzorja znašla na knjižnih policah knjiga Zgodbe iz kavarne Hayek, avtorja Jožeta Biščaka, novinarja in publicista, odgovornega urednika tednika Demokracija, nekdanjega urednika Nova24TV in direktorja založbe Nova obzorja. Knjiga nosi naslov po blogu Kavarna Hayek, ki ga je avtor začel pisati jeseni 2014.

V svojih tekstih se loteva najprej temeljnih vprašanj ekonomije, kot so nenadomestljiva vloga tržnega gospodarstva, konkurence in osebne pobude pri ustvarjanju bogastva, kot tudi vprašanj o davkih oz. prisilnem prerazporejanju bogastva s strani države, vključno z navajanjem mnogih spremljajočih negativnih posledic in zlorab tega prerazporejanja. Hkrati avtor zavrača prevladujoče prepričanje levičarjev, da v mnogih zadevah ljudje kot posamezniki niso sposobni racionalnih in pravilnih odločitev, zaradi česar naj bi se namesto njih odločala država. Pri čemer spodbija to zgrešeno prepričanje tudi z navajanjem prepričljivih primerov velikih protislovij, v katera se levičarji pri tem zapletajo.

Kot razgledanemu in angažiranemu razumniku mu niso tuje niti zgodovinske in aktualne družbene teme kot so nekatera manj poznana ozadja oktobrske revolucije, kulturni marksizem in vloga Georga Sorosa pri tem, sporna prepoved vsakršnega dvoma o holokavstu, potvarjanje pojma svoboda, manipulacije okrog svobode govora oz. sovražnega govora in nesprejemljivost vsiljene politične korektnosti.

Z dokaj prepričljivimi argumenti in podatki se loteva tudi mitov o domnevnih uspehih skandinavskih socialistov, dezinformacij v zvezi z globalnim segrevanjem planeta, družbeno spornih omejitev posedovanja orožja idr. Blogu je avtor dal ime po avstrijskem mislecu Friedrichu Avgustu von Hayeku (1899-1992), ki je po Biščakovem mnenju »v 20. stoletju največ prispeval k oživitvi idejne tradicije klasičnega oziroma konservativnega liberalizma…,ki prisega na vrednote svobodne družbe, človekovega dostojanstva, odgovornosti posameznika, vladavine prava in tržnega gospodarstva«. Naj se dotaknem le nekaterih najbolj vročih tem.

V spremni besedi h knjigi je publicist in politik Bernard Brščič zapisal, da svoboda Biščaku ne predstavlja samo ene od vrednot, ampak jo razume v negativnem smislu »kot odsotnost prisile« in seveda »kot vir in pogoj večine moralnih vrednot«. Kar vse bi naj bilo »zakoreninjeno v naravi človeka…neposredno izvršljivo in absolutno«.

V nasprotju z levičarji, ki razumejo svobodo v pozitivnem smislu, to je »kot zmožnost, da delamo, kar želimo…in pri tem posedujemo moč, da to lahko počnemo, praviloma vedno na škodo drugega«. Pa da posamezniku v imenu socialne pravičnosti »prisodimo določene socialne pravice oz. osnovne dobrine, ki mu omogočajo samouresničitev«.

Zahteva po taki svobodi tako pomeni predvsem zahtevo po moči, oblasti in delitvi bogastva. Vendar »širjenje pozitivne svobode preko širjenja socialnih pravic posega v negativno svobodo plačnikov davkov«. In iz izkušenj vemo, da bolj kot se država vmešava v prerazporejanja bogastva, hujše so posledice. Z drugo besedo »levičarji bi radi želi tam, kjer niso sejali«. Zato, meni Brščič, da lahko razumemo Biščakove eseje tudi »kot poziv, da bi se morali bolj osredotočati na proizvodnjo in menjavo in manj na razdeljevanje in potrošnjo«.

Katastrofalno sesutje vase socialističnega ekonomskega in političnega družbenega eksperimenta pred desetletji je, po mnenju Biščaka, marksiste prisililo, da so »opustili idejo internacionalne brezrazredne družbe, in jo zamenjali z idejo multikulturnosti, ki naj bi ravno tako odpravila neenakosti, in je veliko nevarnejša od marksistične ekonomije«.

Prvotno so levičarji trdili, da so razredi družbeni konstrukt, po novem pa zagovarjajo teorijo, katere namen bi naj bil »uničiti tradicionalni družbeni red, ki temelji na patriotizmu, nacionalnih kulturah, veri in družini«, k čemur bi naj pripomogle tudi množične migracije iz tretjega sveta, ki jih levičarji tako zagrizeno podpirajo. Stvari so pripeljali tako daleč, da bi naj bile celo »razlike med spoloma, rase in genetska pogojenost družbeni konstrukti«. In kdor se jim upira, je označen za nazadnjaka, nestrpneža, rasista ipd. Tako, pravi še Biščak, »kulturni marksizem vzgaja mlade generacije za skupinski etnični samomor, da sovražijo sebe in tradicionalno kulturo…In vse to traja že nekaj časa, tudi v Sloveniji. Razmere uhajajo izpod nadzora, če niso celo že ušle«.

V zvezi s pojmovanjem svobode govora Biščak pikro spominja na Jugoslavijo, kjer bi naj tudi veljala svoboda govora oz. bi naj bila dovoljena različna mnenja. Vendar v glavnem kot različni načini hvaljenja partije, Tita, revolucije, socializma ipd. kot npr.: »Tito ljubičica bela«, »prinašalec miru«, »neustrašni komandant« ipd. Vsakršna resnejša kritika navedenih in drugih svetih krav pa je bila takoj razglašena za sovražni govor, za rušenje socialističnega sistema ali za napad na ustavno ureditev in sankcionirana po členu 133 kazenskega zakonika.

Biščak pravi, da so tudi danes, npr. v zvezi s holokavstom, podobno dovoljeni samo »pravi pridevniki in stavčne zveze«. Kot npr. to, da je bil to »grozljiv zločin« ipd. Če pa kakorkoli podvomiš v uradno podobo holokavsta, se sklicuješ na raziskave, ki postavljajo pod vprašaj določene teze v zvezi z njim, si takoj obtožen sovražnega govora ali vsaj zlorabe svobode govora. Pri tem omenja Biščak tudi rezultate raziskave Inštituta za javne zadeve iz Avstralije, to je države, ki po vseh kazalnikih velja za eno najbolj svobodnih. Raziskava je zaradi naraščanja nezadovoljstva nad muslimani želela odgovoriti na sledeče preprosto vprašanje: »Ali je za Avstralce svoboda govora absolutna pravica in ali je ta pravica omejena s tem, da posameznik ali skupina posameznikov zaradi te svobode govora niso užaljeni«. Kar 82 odstotkov Avstralcev bi naj odgovorilo, da se jim zdi svoboda govora kot absolutna pravica pomembnejša od morebitne užaljenosti posameznika ali skupine zaradi nje.  

Biščakova knjiga se tako s prepričljivimi argumenti spopada s prevladujočim tihim in škodljivim nasiljem politične korektnosti in prinaša mnoge zamolčane, a pomembne podatke. Lahko bi dejali, da brani svet, kjer je vse odprto in je dvom nedotakljiv, kjer je bogastvo rezultat dela in njegove potrditve na svobodnem trgu, in kjer imajo ceno ustvarjalnost, poštenost, pokončnost, odgovornost in zvestoba lastnim koreninam. Knjiga bralca osvešča, mu odpira oči na družbeno mlako, ki se vse bolj širi okrog nas, in ga sili k razmišljanju.

Ja, vredno jo je prebrati.

Koper, 3. 9. 2020                                                                                        Milan Gregorič   

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 29. Sep 2020 at 20:59

46 ogledov

Jauševec je Hojsa označil za fašista
Po besedah ministra Aleša Hojsa, bo Državni zbor ponovno obravnaval aktivacijo 37.a člena o obrambi, ki bi vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Podobnemu ukrepu želita slediti tudi Hrvaška in Italija. Seveda pa nasledniki komunistične partije nikakor ne morejo iz svoje kože, da ne bi blatili, žalili in podžigali strasti proti tistim, ki se borijo za Slovenijo in Slovence. Politika stranke SD se je močno nagnila na stran ilegalnih migrantov, ki imajo več pravic kot slovenski delavec. https://twitter.com/UrosJausevec/status/18945715946445289736 O komunikaciji novodobnih komunistov z rdečo zastavo raje nebi zgubljali besed, a od Socialnih demokratih očitno kaj drugega ne bomo niti slišali. Twitter odzivi pa so bili temu primerni https://twitter.com/SD_hater/status/2020604362302317511 https://twitter.com/DobraDrzava/status/4141623810527468522 https://twitter.com/UrosUrbanija/status/2310640482164545074

Tue, 29. Sep 2020 at 18:46

109 ogledov

Zastrupila je 25 otrok v vrtcu zaradi prepira s kolegom, obsojena je bila na smrt
Kitajska učiteljica je bila obsojena na smrt, ker je v vrtcu, kjer je delala, zastrupila 25 otrok, od katerih je eden umrl, piše BBC. Učiteljico Wang Yun so aretirali lani, ko so otroci iz vrtca v mestu Jiaozuo končali v bolnišnici, ker so zboleli po zaužitju kaše. Nato je 23 otrok začelo bruhati in po zajtrku izgubilo zavest. Sodišče je ugotovilo, da je vzgojiteljica dala natrijev nitrit v zajtrk otrokom druge učiteljice, potem ko so sta se prepirali glede vprašanja upravljanja z otroci. To ni bilo prvič, da je Wang Yun nekoga zastrupila, saj je sojenje pokazalo, da je že prej dala isti strup v hrano svojega moža. Natrijev nitrit je rakotvorna snov in povzroča poškodbe jeter in ledvic.

Tue, 29. Sep 2020 at 18:41

141 ogledov

Velenje: Gorenjevi socialistični sindikat povzroča škodo tistim ki bi jih naj ščitil. Kot sloni v trgovini z porcelanom
Družba Gorenje, d. o. o., je 25. septembra izplačala posebni bonus iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust vsem zaposlenim v Gorenjevih tovarnah, v IPC in strokovnih službah Gorenja, neposredno vezanih na proizvodnjo. Prav tako nameravajo  poseben  bonus izplačevati prihodnje tri mesece. Zaposleni v proizvodnji so s svojim kakovostnim in predanim delom namreč izjemno pomemben del nedavnega uspeha podjetja, zato se je vodstvo odločilo izplačati omenjeni bonus kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v obdobju januar-avgust 2020 skupno še vedno izkazuje kumulativno izgubo. Sindikat pa je zaradi izplačila napovedal stavko.  Posebne spodbude za doseganje delovne uspešnosti po posameznih tovarnah so del poslovnega sistema Hisense in so jih že vpeljali v proizvodnih družbah v Valjevu v Srbiji in v Mori na Češkem, kjer so jih zaposleni dobro sprejeli. Temeljijo na doseganju ciljev posameznih tovarn in ustvarjenih prihrankih iz tega naslova ter se od tovarne do tovarne zato razlikujejo, vezane pa so tudi na število oddelanih ur posameznega delavca. V Velenju pa je sindikat izrednemu bonusu iz naslova prihrankov nasprotoval in zahteval izplačilo enotnega bonusa po sistemu uravnilovke, v nasprotnem primeru pa zagrozil s stavko.     Vodstvo je v več tednov trajajočih pogovorih s sindikatom že sklenilo, da izredni bonus, ki ni del rednega nagrajevanja v skladu s kolektivno pogodbo, saj predstavlja nadstandard, izplačamo tudi za nazaj (za avgust), kar sprva ni bilo predvideno. Sindikatu je vodstvo stopilo naproti celo glede sistema uravnilovke, saj smo sklenili, da 50% bonusa obračunamo za vse enako (ne glede na tovarno), le polovico zneska pa glede na dejanski rezultat posamezne tovarne, v kateri delavec dela. Prepričani smo, da je to pravi način tako za zaposlene kot za podjetje. Prvič v zgodovini podjetja nagrajujemo glede na dejanske merljive rezultate. Zavedamo se, da nekateri z zneskom bonusa za avgust niso bili zadovoljni, a je bilo avgustovsko izplačilo zaradi kolektivnega dopusta in posledično manj oddelanih  ur tudi precej nižje v primerjavi s prihajajočim meseci. Že septembra bo bonus med 30 in 40 odstotkov višji od avgustovskega. Vendar pa v primeru stavke, tudi kratkotrajne in le z manjšim številom stavkajočih zaposlenih, načrtovanih bonusov za prihodnje tri mesece ne bodo izplačali. Po grobi oceni bi posamezni zaposleni povprečno dobil okrog 500 evrov bruto za vse štiri mesece skupaj.  Z druge strani, bi naj  je sindikat  pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, za to bi namenili več kot 2 milijona evrov, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko. Stavka bi, če bi bila izpeljana, pomenila izgubo tako za zaposlene, kot za družbo, škodo bomo čutili oboji. Če bo prišlo do stavke, ta ne bo plačana, saj ne gre za kršitev kolektivne pogodbe.  Sindikati igrajo socialistične  pravljice, kar je že zdavnaj mimo. V kolikor želeli ustvarjati uravnilovko in v naprej bonitete brez povezave z določenimi rezultati, bodo naredili medvedjo uslugo tudi tistim ki jih ne zastopajo in si znajo pridelati dobro plačo brez socialističnih sindikatov. V delih Hisense-ja po drugih državah so to sprejele kot nekaj normalnega, v Velenju pa ne. Do kdaj ? Čim prej prekiniti z socialistično miselnostjo in se obrniti k sedanji normalni podjetniški miselnosti tudi med delavci, če se le da. Če bo predolgo trajalo to mrcvarjenje bo sledijo nekaj kr je najmanj popularno. Če vedo za kaj se gre, zagotovo si ne bi želeli epiloga, ki podre hišico iz kart  ki je dolga leta stala na rahlih temeljih. Vane T. Costa  

Tue, 29. Sep 2020 at 18:38

107 ogledov

Koncept gradnje se spreminja: Mestni gozd nova prihodnost
Urban Forest je zelo nenavadna stavba, ki se razprostira na 30 nadstropjih, od katerih je vsako pokrito s tisoči dreves in rastlin, ki jih je zasnoval avstralski studio Koichi Architects. To je pravi mestni gozd, ki se nahaja v Brisbaneu in je resnično impresivna stavba tako od zunaj kot od znotraj. Mešana funkcionalna stavba ima 392 apartmajev, dvonivojski strešni vrt in javni park v pritličju. Studio namerava prekriti stopničasto fasado z več kot 1000 drevesi in približno 20.000 rastlinami, ki združujejo več kot 250 vrst, ki izvirajo iz Queenslanda. Poslanstvo studia je spremeniti Urban Forest v najbolj zeleno stanovanjsko stavbo na svetu. Druga želja oblikovalske ekipe je, da ta mestni gozd predstavlja prehod iz množične proizvodnje v bolj trajnosten način življenja, ki je postal izjemno pomemben, odkar se je svet soočil s pandemijo koronavirusa. Ta stavba je odlična priložnost za preusmeritev paradigme iz industrijske v naravno. Glavno strukturo mestnega gozda sestavljajo tako imenovani zeleni beton, različice nizkoogljičnega betona in v njem 40 odstotkov manj cementa. Stavba, ki spreminja koncept sajenja in gojenja rastlin v urbanih območjih.    

Tue, 29. Sep 2020 at 18:33

159 ogledov

Berlinčani na nogah: Milijarder kupuje 4000 stanovanj, jezni najemniki pripravljajo proteste
Del prebivalcev Berlina se pripravlja na boj proti novemu "sovražniku" - norveškemu milijarderju, ki se pripravlja na nakup skoraj 4000 stanovanj v mestu, kjer je streha nad glavo medtem postala luksuz. Gre za največjo naložbo v berlinske nepremičnine, odkar je senat mestne pokrajine uvedel ukrep, ki preprečuje samovoljno povišanje najemnine. Švedska družba "Heimstaden Bostad", ki jo podpira norveški milijarder Ivar Tolefsen, je v začetku tedna sporočila, da namerava v Berlinu kupiti 130 stavb. Gre za skupno 3.902 stanovanja, 208 poslovnih prostorov in 321 parkirnih mest. Vse to za 830 milijonov evrov. Del državljanov Berlina je v stalnem konfliktu z vlagatelji v nepremičninski sektor. Razlog je v tem, da so se cene najemnin v mestu v zadnjih desetih letih podvojile. Podobno je tudi v drugih metropolah, težava pa je v tem, da so bile cene stanovanj v Berlinu vedno precej nižje, saj Berlinčani zaslužijo manj od nemškega povprečja. Zdaj se je razlika zelo povečala. Prebivalci objektov, ki jih namerava kupiti norveški milijarder Tolefsen, sicer znan kot ljubitelj ekstremnih športov, so se že uprli in mestne oblasti prosijo, naj pri nakupu izkoristijo pravico do prednosti. Na odgovor oblasti v mestu še čakajo.

Tue, 29. Sep 2020 at 17:50

86 ogledov

Slavni španski pisatelj je prav tako zanimiv kot njegov "Don Kihot"
Na današnji dan leta 1547 se je rodil slavni španski pisatelj Miguel de Cervantes. Stoletja je večinoma ostal v senci svojega literarnega dela in lika "Don Kihota". Živel je zelo razburljivo življenje in doživel skoraj več dogodivščin kot liki njegovih del. Sprva je pisal poezijo, leta 1570 pa se je odrekel tovrstni karieri in postal vojak. Izkazal se je kot zelo pogumen vojak in je bil leta 1571 v bitki ranjen, vendar je še nekaj let služil vojsko. Leta 1575 se je Cervantes poskušal vrniti v Španijo, toda na poti domov so ga ujeli turški pirati in so ga kar pet let držali v ujetništvu. Med ujetništvom je Cervantes večkrat poskušal pobegniti, vendar neuspešno. Leta 1580 so zanj plačali odkupnino in vrnil se je v Španijo, kjer je začel pisati. Prvo objavljeno delo je bil roman "La Galatea", ki pa ni imel velikega uspeha, zato se je Cervantes usmeril k pisanju dram. Zaradi neuspeha pri pisanju je Cervantes začel delati kot pobiralec davkov in blaga za mornarico. Mnogi niso želeli izročiti  svojega blaga, Cervantesu pa so očitali slabo ravnanje z ljudmi, zato je končal v zaporu. Idejo za delo "Don Kihot" naj bi dobil v zaporu. Leta 1605 je Cervantes objavil prvi del "Don Kihota". Gre za roman o starejšem moškem, ki so ga stare zgodbe o pogumnih vitezih tako navdušile, da se je odpravil na pot v iskanju lastnih dogodivščin. Don Quijote se je kmalu izgubil v svojem namišljenem svetu, saj je verjel, da je eden tistih pogumnih vitezov, in prepričal revnega kmeta Sancha Panzo, da mu služi in mu je partner. V enem primeru se je nori Don Kihot boril z vetrnico, ki jo je zamenjal za velikana. Zaradi tega dela je Cervantes postal svetovno znan, delo pa je bilo prevedeno v več kot 60 jezikov. Leta 1615 je izdal drugi del "Don Kihota", toda kljub njegovi slavi delo Cervantesu ni prineslo bogastva in pisal je do svoje smrti 22. aprila 1616 v Madridu. Delo je navdihnilo številne avtorje in po njem so nastali filmi, muzikali in gledališke igre.
Teme
Jože Biščak Zgodbe iz kavarne Hayek

Zadnji komentarji

uroš :

23.09.2020 11:19

Lahko bi ljudi ozavestili tudi o dejstvu, da je je edini virus, ki trenutno razsaja VIRUS LAŽI. Kaj boste omejevali, prodane beštije ?! Ne morete omejevati nečesa kar ne obstaja ! Obstaja pa vaša več kot očitna manipulacija zmedenega ljudstva, ki ni informirano (namenoma) o resnični zgodbi o koronavirusu. ki drugega ni kot oblastniška laž. Vsi vi, ki širite to ostudno laž, pa ste seveda plačani s strani finančnih elit in vsa ta laž ne bo končana, dokler vas folk ne bo sopregledal v kritični masi in obračunal z vami prevaranti, ki ste z vašo lažjo prebivalstvo pognali v gospoodarski in človeški propad ! Ko objavljate vaše izmišljene statistike o okužbah in širjenju koronavirusa, pa ste namenoma pozabili povedati, DA TEST KORONAVIRUSA NE OBSTAJA, KAR JE AVTOR TR PCR REVERZNE TRANSKRIPCIJE VERIŽNEGA TESTA ENCIMA POLIMERAZE POVEDAL SAM ! TOREJ LEGITIMNO STROKOVNO VPRAŠANJE: KAJ PRAVZAPRAV VI TESTIRATE IN PODATKE O ČEM PRAVZAPRAV OBJAVLJATE !? Koronavirus ne obstaja, kakor tudi ne obstaja noben drugi prenosljivi virus, ker ga še nihče ni prečistil in izoliral ! Tega dejstva tudi ne poveste! Ne poveste tudi dejstva, da znanstenega dokaza o obstoju prenosljivih visrusov ni ! Osnova za znanstveni dokaz o obstoju visurov je Rivers kriterij v šestih točkah (ki vsebujejo tudi Kochove postulate). O zadostitvi Riversovemu kriteriju lahko t.i. znanstveniki, mikrobiologi etc. lahko le sanjajo, nihče od njih pa se jim ni niti približal. https://youtu.be/BIAUQaRjGng?t=1834 Niste obvestili javnosti, da je v času lažnega koronavirusa število samomorov in alkoholizma ter družinskega nasilja kot posledico lažne pandemije za desetkratnik preraslo število izmišljenih koronavirus okužb. Vas to dejstvo ne briga in ne zganjate nobenega alarma, ustvarjate pa lažni preplah na osnovi laži in bi nas radi nalezli "dobrih navad". Z ENO SAMO BESEDO - ODVRATNI STE ! In nikar se ne sprenevedajte ! Vse se vrača vse se plača !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Milan Gregorič o knjigi Jožeta Biščaka "Zgodbe kavarne Hayek"