SI
PU Maribor: "Ne na gas, pazi na nas! – sporočilo pred prvim šolskim dnem!"
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 27. avgust 2020 ob 10:39

Odpri galerijo

»Prvi šolski dan bo kmalu in otroci smo nazaj. Zato počasi, ne na gas in - pazi na nas,« se glasi video poziv najmlajših in najranljivejših udeležencev v cestnem prometu, ki smo ga predstavili danes. Po daljšem obdobju se otroci namreč znova pogosteje vključujejo v promet, zato voznike pozivamo, da so še posebej previdni.

»Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog Policije, a policisti z aktivnostmi začenjamo že prej,« je uvodoma povedal Boštjan Koletnik s Policijske uprave Maribor. Na regionalni cesti skozi Hoče pri Mariboru, v bližini tamkajšnje osnovne šole, se mu je danes pridružil generalni sekretar AMZS mag. Jure Kostanjšek. Skupaj sta predstavila nekatere aktivnosti za večjo varnost udeležencev v prometu ob začetku šolskega leta.

"Aktivnosti za večjo varnost otrok na poti v šolo (vrtec) in domov policisti izvajamo preko celega šolskega leta. Vsako leto opravimo pregled cestno-prometne signalizacije v bližini šol ter vrtcev, skupaj z vodstvi šol in predstavniki lokalnih skupnosti opravimo pregled načrtov varnih šolskih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, prisotni smo na sestankih s starši in prvošolci, kjer jih poučimo o nevarnostih na šolskih poteh ter o obveznosti staršev in otrok, predavamo tudi o prometni varnosti, ter se povezujemo s predstavniki drugih institucij. Te dni izvajamo tudi poostrene nadzore hitrosti, ob začetku šolskega leta pa bomo pozorni tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi ter druge prometne predpise na tem področju."

Izstopajoče prometne kršitve v bližini šol, v preteklih dneh:

25. avgust, 12.15, Pohorska cesta v Hočah, omejitev 40 km/h (vozil 59 km/h).

20. avgust, 14.30, 50-letnik voznik neregistriranega avtomobila brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

16. 8., 13.00, Spodnja Selnica, 19-letni voznik, omejitev 50 km/h (vozil 114 km/h).

AMZS že peto leto v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji in s Policijo pred začetkom novega šolskega leta izvaja kampanjo Še 365 dni, s katero ozavešča, da se otroci vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le ob začetku pouka. Kot izpostavlja mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, je večina udeležencev v prometu v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu: »Letos se mnogi otroci v vrtce in šolske klopi vračajo po daljšem premoru, kot je bilo to običajno. Zlasti v prvih tednih bodo najverjetneje še zelo počitniško razigrani in posledično manj pozorni na dogajanje v prometu. Poleg tega vse večje tveganje za nastanek prometne nesreče predstavlja uporaba mobilnega telefona. Odrasli moramo biti otrokom zgled, hkrati pa jih podučiti, zakaj je takšno ravnanje nevarno.«

Statistični podatki: otroci kot udeleženci v prometnih nesrečah
V lanskem letu je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 91 otrok, starih do 14 let (v letu 2018 - 97), od tega 15 pešcev (2 hudo telesno poškodovana), 18 kolesarjev (eden je izgubil življenje, eden je bil huje telesno poškodovan), 2 voznika mopeda in 56 potnikov v osebnem avtomobilu.

Z otroki obnovite prometna pravila

Tokratno vračanje v šole je nekaj posebnega, saj se šolarji v šolske klopi vračajo po daljšem obdobju, zato starše pozivamo, da z otroci obnovijo prometna pravila. Podučite jih tudi, da ceste niso več tako prazne, kot so bile v zadnjem času, zato naj bodo spet bolj previdni.

· Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni. Otroci prvih in drugih razredov osnovne šole morajo nositi rumene rutice.

· Da bi bili še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnikov, ki so obvezni ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti.

· Za otroke je tudi obvezna uporaba kolesarske zaščitne čelade, ki jo morajo nositi na kolesu, priporočljiva pa je tudi pri uporabi posebnih prevoznih sredstev (skiroji, rolke ipd.).

· Pri prevozu otrok pa ne pozabite na pravilno in dosledno pripenjanje otrok v ustrezne zadrževalne sisteme (otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu).

Poleg spoštovanja vseh cestnoprometnih predpisov staršem svetujemo, da med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, da vozite previdno, strpno in spoštljivo do ostalih prometnih udeležencev. Z lastnim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestnoprometnih pravil bodite otrokom za vzgled. Otroci namreč ves čas spremljajo, kaj in kako počnete, ter od malih nog posnemajo vsa vaša ravnanja.

Otroci – najranljivejši udeleženci v prometu

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, njihova ravnanja so nepredvidljiva, sami pa prav tako težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, težje določijo tudi smer, iz katere prihaja zvok vozila.

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

· Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.

· Na svoji poti naj uporabljajo varne šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.

· Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).

· Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.

· Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.

· Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.

· Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 30. Sep 2020 at 07:01

0 ogledov

Hren - zaščitnik zdravja
Hren je bogat z minerali in vitamini, odlično čisti telo in deluje proti raku  pri malignih boleznih jeter, debelega črevesa in tankega črevesa, požiralnika in mehurja. Razlog za to je dejstvo, da vsebuje sestavine, ki zavirajo te bolezni. Te sestavine sta glikozid sinigrin in alil izotiocianat. Bogat je z vitaminom C, vitaminom B1, B6, železom in kalcijem, magnezijem, fosforjem in vitaminom B2  v nekoliko manjših količinah. Pozimi ščiti pred prehladi in čisti dihalne poti. Spodbuja tudi prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga pri revmi in krepi naravno imunost. Hren je naravni antibiotik z močnim antibakterijskim učinkom, zato se že dolgo uporablja v ljudski medicini za krepitev imunosti in proti kašlju, pljučnim boleznim in okužbam nasploh. Naribani hrenov sirup z medom, propolisom in janeževimi semeni je priporočljiv kot eden najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni. Hren spodbuja delo žolča, jeter, trebušne slinavke, črevesja in želodca. Pomaga pri boleznih sečil in ledvičnih kamnov, lajša bolečine pri revmi in artritisu ter čisti kožo.

Tue, 29. Sep 2020 at 20:59

46 ogledov

Jauševec je Hojsa označil za fašista
Po besedah ministra Aleša Hojsa, bo Državni zbor ponovno obravnaval aktivacijo 37.a člena o obrambi, ki bi vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Podobnemu ukrepu želita slediti tudi Hrvaška in Italija. Seveda pa nasledniki komunistične partije nikakor ne morejo iz svoje kože, da ne bi blatili, žalili in podžigali strasti proti tistim, ki se borijo za Slovenijo in Slovence. Politika stranke SD se je močno nagnila na stran ilegalnih migrantov, ki imajo več pravic kot slovenski delavec. https://twitter.com/UrosJausevec/status/18945715946445289736 O komunikaciji novodobnih komunistov z rdečo zastavo raje nebi zgubljali besed, a od Socialnih demokratih očitno kaj drugega ne bomo niti slišali. Twitter odzivi pa so bili temu primerni https://twitter.com/SD_hater/status/2020604362302317511 https://twitter.com/DobraDrzava/status/4141623810527468522 https://twitter.com/UrosUrbanija/status/2310640482164545074

Tue, 29. Sep 2020 at 18:46

109 ogledov

Zastrupila je 25 otrok v vrtcu zaradi prepira s kolegom, obsojena je bila na smrt
Kitajska učiteljica je bila obsojena na smrt, ker je v vrtcu, kjer je delala, zastrupila 25 otrok, od katerih je eden umrl, piše BBC. Učiteljico Wang Yun so aretirali lani, ko so otroci iz vrtca v mestu Jiaozuo končali v bolnišnici, ker so zboleli po zaužitju kaše. Nato je 23 otrok začelo bruhati in po zajtrku izgubilo zavest. Sodišče je ugotovilo, da je vzgojiteljica dala natrijev nitrit v zajtrk otrokom druge učiteljice, potem ko so sta se prepirali glede vprašanja upravljanja z otroci. To ni bilo prvič, da je Wang Yun nekoga zastrupila, saj je sojenje pokazalo, da je že prej dala isti strup v hrano svojega moža. Natrijev nitrit je rakotvorna snov in povzroča poškodbe jeter in ledvic.

Tue, 29. Sep 2020 at 18:41

141 ogledov

Velenje: Gorenjevi socialistični sindikat povzroča škodo tistim ki bi jih naj ščitil. Kot sloni v trgovini z porcelanom
Družba Gorenje, d. o. o., je 25. septembra izplačala posebni bonus iz naslova prihrankov v proizvodnji za avgust vsem zaposlenim v Gorenjevih tovarnah, v IPC in strokovnih službah Gorenja, neposredno vezanih na proizvodnjo. Prav tako nameravajo  poseben  bonus izplačevati prihodnje tri mesece. Zaposleni v proizvodnji so s svojim kakovostnim in predanim delom namreč izjemno pomemben del nedavnega uspeha podjetja, zato se je vodstvo odločilo izplačati omenjeni bonus kljub temu, da po zadnjih treh zaporednih uspešnih mesecih podjetje v obdobju januar-avgust 2020 skupno še vedno izkazuje kumulativno izgubo. Sindikat pa je zaradi izplačila napovedal stavko.  Posebne spodbude za doseganje delovne uspešnosti po posameznih tovarnah so del poslovnega sistema Hisense in so jih že vpeljali v proizvodnih družbah v Valjevu v Srbiji in v Mori na Češkem, kjer so jih zaposleni dobro sprejeli. Temeljijo na doseganju ciljev posameznih tovarn in ustvarjenih prihrankih iz tega naslova ter se od tovarne do tovarne zato razlikujejo, vezane pa so tudi na število oddelanih ur posameznega delavca. V Velenju pa je sindikat izrednemu bonusu iz naslova prihrankov nasprotoval in zahteval izplačilo enotnega bonusa po sistemu uravnilovke, v nasprotnem primeru pa zagrozil s stavko.     Vodstvo je v več tednov trajajočih pogovorih s sindikatom že sklenilo, da izredni bonus, ki ni del rednega nagrajevanja v skladu s kolektivno pogodbo, saj predstavlja nadstandard, izplačamo tudi za nazaj (za avgust), kar sprva ni bilo predvideno. Sindikatu je vodstvo stopilo naproti celo glede sistema uravnilovke, saj smo sklenili, da 50% bonusa obračunamo za vse enako (ne glede na tovarno), le polovico zneska pa glede na dejanski rezultat posamezne tovarne, v kateri delavec dela. Prepričani smo, da je to pravi način tako za zaposlene kot za podjetje. Prvič v zgodovini podjetja nagrajujemo glede na dejanske merljive rezultate. Zavedamo se, da nekateri z zneskom bonusa za avgust niso bili zadovoljni, a je bilo avgustovsko izplačilo zaradi kolektivnega dopusta in posledično manj oddelanih  ur tudi precej nižje v primerjavi s prihajajočim meseci. Že septembra bo bonus med 30 in 40 odstotkov višji od avgustovskega. Vendar pa v primeru stavke, tudi kratkotrajne in le z manjšim številom stavkajočih zaposlenih, načrtovanih bonusov za prihodnje tri mesece ne bodo izplačali. Po grobi oceni bi posamezni zaposleni povprečno dobil okrog 500 evrov bruto za vse štiri mesece skupaj.  Z druge strani, bi naj  je sindikat  pripeljal družbo in zaposlene v povsem absurdno situacijo, ko je želelo podjetje delavce dodatno finančno nagraditi, za to bi namenili več kot 2 milijona evrov, sindikat pa je zaradi tega napovedal stavko. Stavka bi, če bi bila izpeljana, pomenila izgubo tako za zaposlene, kot za družbo, škodo bomo čutili oboji. Če bo prišlo do stavke, ta ne bo plačana, saj ne gre za kršitev kolektivne pogodbe.  Sindikati igrajo socialistične  pravljice, kar je že zdavnaj mimo. V kolikor želeli ustvarjati uravnilovko in v naprej bonitete brez povezave z določenimi rezultati, bodo naredili medvedjo uslugo tudi tistim ki jih ne zastopajo in si znajo pridelati dobro plačo brez socialističnih sindikatov. V delih Hisense-ja po drugih državah so to sprejele kot nekaj normalnega, v Velenju pa ne. Do kdaj ? Čim prej prekiniti z socialistično miselnostjo in se obrniti k sedanji normalni podjetniški miselnosti tudi med delavci, če se le da. Če bo predolgo trajalo to mrcvarjenje bo sledijo nekaj kr je najmanj popularno. Če vedo za kaj se gre, zagotovo si ne bi želeli epiloga, ki podre hišico iz kart  ki je dolga leta stala na rahlih temeljih. Vane T. Costa  

Tue, 29. Sep 2020 at 18:38

107 ogledov

Koncept gradnje se spreminja: Mestni gozd nova prihodnost
Urban Forest je zelo nenavadna stavba, ki se razprostira na 30 nadstropjih, od katerih je vsako pokrito s tisoči dreves in rastlin, ki jih je zasnoval avstralski studio Koichi Architects. To je pravi mestni gozd, ki se nahaja v Brisbaneu in je resnično impresivna stavba tako od zunaj kot od znotraj. Mešana funkcionalna stavba ima 392 apartmajev, dvonivojski strešni vrt in javni park v pritličju. Studio namerava prekriti stopničasto fasado z več kot 1000 drevesi in približno 20.000 rastlinami, ki združujejo več kot 250 vrst, ki izvirajo iz Queenslanda. Poslanstvo studia je spremeniti Urban Forest v najbolj zeleno stanovanjsko stavbo na svetu. Druga želja oblikovalske ekipe je, da ta mestni gozd predstavlja prehod iz množične proizvodnje v bolj trajnosten način življenja, ki je postal izjemno pomemben, odkar se je svet soočil s pandemijo koronavirusa. Ta stavba je odlična priložnost za preusmeritev paradigme iz industrijske v naravno. Glavno strukturo mestnega gozda sestavljajo tako imenovani zeleni beton, različice nizkoogljičnega betona in v njem 40 odstotkov manj cementa. Stavba, ki spreminja koncept sajenja in gojenja rastlin v urbanih območjih.    

Tue, 29. Sep 2020 at 18:33

159 ogledov

Berlinčani na nogah: Milijarder kupuje 4000 stanovanj, jezni najemniki pripravljajo proteste
Del prebivalcev Berlina se pripravlja na boj proti novemu "sovražniku" - norveškemu milijarderju, ki se pripravlja na nakup skoraj 4000 stanovanj v mestu, kjer je streha nad glavo medtem postala luksuz. Gre za največjo naložbo v berlinske nepremičnine, odkar je senat mestne pokrajine uvedel ukrep, ki preprečuje samovoljno povišanje najemnine. Švedska družba "Heimstaden Bostad", ki jo podpira norveški milijarder Ivar Tolefsen, je v začetku tedna sporočila, da namerava v Berlinu kupiti 130 stavb. Gre za skupno 3.902 stanovanja, 208 poslovnih prostorov in 321 parkirnih mest. Vse to za 830 milijonov evrov. Del državljanov Berlina je v stalnem konfliktu z vlagatelji v nepremičninski sektor. Razlog je v tem, da so se cene najemnin v mestu v zadnjih desetih letih podvojile. Podobno je tudi v drugih metropolah, težava pa je v tem, da so bile cene stanovanj v Berlinu vedno precej nižje, saj Berlinčani zaslužijo manj od nemškega povprečja. Zdaj se je razlika zelo povečala. Prebivalci objektov, ki jih namerava kupiti norveški milijarder Tolefsen, sicer znan kot ljubitelj ekstremnih športov, so se že uprli in mestne oblasti prosijo, naj pri nakupu izkoristijo pravico do prednosti. Na odgovor oblasti v mestu še čakajo.
Teme
varnost šolarjev pred pričetkomm novega šolskega leta policija opozarja

Zadnji komentarji

uroš :

23.09.2020 11:19

Lahko bi ljudi ozavestili tudi o dejstvu, da je je edini virus, ki trenutno razsaja VIRUS LAŽI. Kaj boste omejevali, prodane beštije ?! Ne morete omejevati nečesa kar ne obstaja ! Obstaja pa vaša več kot očitna manipulacija zmedenega ljudstva, ki ni informirano (namenoma) o resnični zgodbi o koronavirusu. ki drugega ni kot oblastniška laž. Vsi vi, ki širite to ostudno laž, pa ste seveda plačani s strani finančnih elit in vsa ta laž ne bo končana, dokler vas folk ne bo sopregledal v kritični masi in obračunal z vami prevaranti, ki ste z vašo lažjo prebivalstvo pognali v gospoodarski in človeški propad ! Ko objavljate vaše izmišljene statistike o okužbah in širjenju koronavirusa, pa ste namenoma pozabili povedati, DA TEST KORONAVIRUSA NE OBSTAJA, KAR JE AVTOR TR PCR REVERZNE TRANSKRIPCIJE VERIŽNEGA TESTA ENCIMA POLIMERAZE POVEDAL SAM ! TOREJ LEGITIMNO STROKOVNO VPRAŠANJE: KAJ PRAVZAPRAV VI TESTIRATE IN PODATKE O ČEM PRAVZAPRAV OBJAVLJATE !? Koronavirus ne obstaja, kakor tudi ne obstaja noben drugi prenosljivi virus, ker ga še nihče ni prečistil in izoliral ! Tega dejstva tudi ne poveste! Ne poveste tudi dejstva, da znanstenega dokaza o obstoju prenosljivih visrusov ni ! Osnova za znanstveni dokaz o obstoju visurov je Rivers kriterij v šestih točkah (ki vsebujejo tudi Kochove postulate). O zadostitvi Riversovemu kriteriju lahko t.i. znanstveniki, mikrobiologi etc. lahko le sanjajo, nihče od njih pa se jim ni niti približal. https://youtu.be/BIAUQaRjGng?t=1834 Niste obvestili javnosti, da je v času lažnega koronavirusa število samomorov in alkoholizma ter družinskega nasilja kot posledico lažne pandemije za desetkratnik preraslo število izmišljenih koronavirus okužb. Vas to dejstvo ne briga in ne zganjate nobenega alarma, ustvarjate pa lažni preplah na osnovi laži in bi nas radi nalezli "dobrih navad". Z ENO SAMO BESEDO - ODVRATNI STE ! In nikar se ne sprenevedajte ! Vse se vrača vse se plača !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

PU Maribor: "Ne na gas, pazi na nas! – sporočilo pred prvim šolskim dnem!"