SI
Levičarske cvetke potovanj za davkoplačevalski denar
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 6. avgust 2020 ob 12:10

Odpri galerijo

Kaj vse smo že plačali davkoplačevalci, pa se ni razburjal prav nihče. Čeprav se sedaj tako RTV. kot POP TV na okopih trudita, da bi namišljena afera z Aleksandro Pivec zrušila vlado.

Že (od volivcev pozabljeni) Jožef Školč se je takrat še kot prvak LDS in kot predsednik državnega zbora med dopoldnevi s službenim vozilom, šoferjem in varnostniki vozil po Ljubljani ter prodajal steklene izdelke svoje zasebne partnerice Tanje Pak.

Nikoli nič krivi in prvak v metaju puške v koruzo Marjan Šarec, sedaj samo še poslanec in predsednik svoje stranke LMŠ  je odlično izkoriščal vse ugodnosti, ki mu jih je ponujala funkcija predsednika vlade. Tako si je domislil, kako bi lahko na davkoplačevalske stroške preživel družinski izlet na Dunaju. Spremljali so jih varnostniki. Med drugim je bil povod za izlet obisk živalskega vrta na Dunaju. V preteklosti smo že poročali, da je pot Marjana Šarca na Svetovni forum v Davos stala slovenske davkoplačevalce 13.212,02 evra. Vrednost apartmaja, v katerem je prespal, je 862,58 evra na noč.

Tudi Alenčica, ki je na volitvah izgubila svojo poslansko funkcijo in bo z naslednjimi volitvami odšla v pozabo – Alenka Bratušek je uživala. Nekdanja ministrica za infrastrukturo se je med devetim in dvanajstim septembrom 2019 udeležila Svetovnega energetskega kongresa v Abu Dhabiju, v Združenih arabskih emiratih. Slogan kongresa je bil Energija za blaginjo. Davkoplačevalce je stala pot njene ekipe 16 tisoč evrov. Vendar, nočitev v enem izmed najbolj luksuznih hotelov na tridnevni konferenci nismo plačali davkoplačevalci, ampak organizatorji. Zadeva je bila nenavadna celo novinarjem Dela, ki so se spraševali komu koristijo eksotična potovanja Alenke Bratušek.

To pa še ni vse. Leta 2014 je Alenčica potovala v Rim, čeprav je trdila, da je vse plačala sama, pa so kasneje odkrili, da je eden od policistov, premierkinih varuhov, že dan pred odhodom premierke v Rim odpotoval tja sam. Letalska karta s tržaškega letališča Ronke je zanj stala 190 evrov, nočitev 93, policist pa je dobil še za 83,6 evra dnevnic. Skupaj je torej strošek 366,6 evra. Naslednji dan, v nedeljo zjutraj, sta dva avta pobrala premierko in njeno hčer Nušo. Eden od treh varnostnikov je z njima odletel v Rim. Povratna vozovnica je stala 178 evrov, dnevnica pa je znašala 44 evrov (skupaj 222 evrov). Tak izlet v Rim, naj bi stal (takrat je to ugotavljal Požareport) davkoplačevalce, seveda okoli 2200 evrov.

Kako Socialno in demokratsko naš davkoplačevalski denar porabljajo pri bivših komunistih? Še kako je zna uživati tudi nekdanji minister za šolstvo, izobraževanje in šport v Šarčevi vladi dr. Jernej Pikalo. Dolgoletni akademski profesor je svoje navade prenesel na šolski resor, kjer si je na račun državljanov Slovenije privoščil marsikaj. Samo v letu 2019 je Pikalo odšel na 22 poslovnih potovanj, povprečno od dve do tri na mesec, seveda na račun davkoplačevalcev. 5.500 evrov za Japonsko, skoraj 2.000 evrov za dva dni v Minsku, trije dnevi v newyorškem hotelu Hilton za 2.200 evrov. Kakor je razvidno, je nekdanji minister za šolstvo rad užival v razkošju, čeprav je to večkrat zanikal.

Tu je še en Socialno čuteči demokrat Dejan Židan. Kot prejšnji kmetijski minister in takrat še predsednik Socialnih demokratov, je slovel po tem, da naj bi večkrat na teden že po drugi ali tretji uri odrinil na kakšno od slovenskih turističnih kmetij in tako “brezplačno pojedel in popil”, kot pravijo, “pol Slovenije”. Viri pravijo, da je bil na tak način pred dvema letoma na vinogradniški kmetiji blizu Ormoža pri Igorju Leskovarju, po tem izletu Dejana Židana pa naj bi se na tej kmetiji mastili tudi  člani SD – kar z avtobusom?!

Se spominjate Cerarjeve poti v Istambul, ki je s seboj vzel kopico ministrov ter ostalih “prijateljev” za naš denar? Predstavniki takratne slovenske vlade so sicer v Istanbul poleteli s Falconom, ki ima v potniški kabini prostora za deset potnikov. V delegaciji so bili takratni predsednik vlade Miro Cerar, takratni zunanji minister Karl Erjavec, takratni minister za gospodarski razvoj in tehnologjo Zdravko Počivalšek, takratni državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, takratni vodja kabineta predsednika vlade Gregor Krajc, takratni svetovalec predsednika vlade za mednarodno gospodarsko sodelovanje Klemen Babnik, takratna svetovalka predsednika vlade za integrirane komunikacije Tanja Subotič Levanić ter uradni fotograf in varnostniki. Premier Cerar naj bi s poletom vladnega letala v Pariz (pre)kršil tudi vladna pravila letenja s falconom, saj je bil – po navedbah takratnih virov Požareporta na vladnem letalu tudi “neznani otrok”.

Po socialistično znajo uživati tudi poslanci Levice, na račun davkoplačevalcev seveda. Leta 2015 sta se takrat še sveža poslanca Levice Violeta Tomič in Miha Kordiš udeležila konference ob 10. obletnici ustanovitve Mreže intelektualcev, umetnikov in družbenih gibanj za obrambo človeštva. Novinarju Financ Juriju Šimcu je Kordiš zaupal, “kot je ob takih priložnosti v navadi, je stroške prevoza in bivanja kril gostitelj, osebno porabo pa lasten žep.” Oba poslanca sta skupaj še s 50 udeleženci v Venezuelo odletela z letalom pokojnega predsednika Huga Chaveza.

Teh levičarskih cvet je še veliko in rečemo, da je to le prvi del. Če bi želeli našteti prav vse , bi bilo tek delov še najmanj 10.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 24. Nov 2020 at 16:50

0 ogledov

Za odtekanje informacij s KNOVS kriva Nemec in Karba?
Vse se je začelo v torek, 3. novembra 2020, ko je potekal nadzor članov pooblaščene skupine Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Sovi in Generalni policijski postaji, kjer so poslanci obiskali Nacionalni preiskovalni urad. Prav neverjetno. Potem ko so poslanci KNOVS v torek, 3. novembra 2020 nenapovedano obiskali SOVO in NPU, je le nekaj ur za tem novinarka POP TV Suzana Perman že poročala o vsebini nadzora, dan kasneje pa je novinarka časopisa Dnevnik Meta Roglič v svojem članku obširno pisala o vseh podrobnostih nadzora, še posebej o tistih, ki so jih poslanci pridobili na Sovi v zvezi s protestom 5. novembra 2020. Podana kazenska ovadbaZaradi odtekanja informacij, ki so občutljive predvsem za delovanje Sove, sta poslanca SDS, ki sta člana KNOVS, Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh, teden dni kasneje vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma izdaje tajnih podatkov. Poslanka Žibertova je takrat izpostavila, da ne gre samo za zlorabo KNOVS-a v politične namene, ampak tudi za ogrožanje delovanja obveščevalno-varnostnih služb in nacionalne varnosti. Kaloh je izpostavil, da ni nobenega dvoma, da je neznani storilec iz ožjega kroga petih ljudi, ki so bili prisotni na nadzorih KNOVS, izdal tajne podatke. Prav tako je opozoril, da obstaja bojazen, da je bil zaradi izdaje podatkov Sove ogrožen nacionalni interes Slovenije, saj so se pogovarjali tudi o četrtkovih nasilnih protestih in o konkretnih imenih protestnikov. Kot piše Nova24TV, je KNOVS na eni izmed preteklih sej po nadzoru sprejel tudi sklep, da mora Sova pripraviti oceno negativnih posledic zaradi razkritih tajnih podatkov v medijih. Prav tako portal poroča, da je poleg glavnega osumljenca za izdajo tajnih podatkov, predsednika KNOVS Matjaža Nemca, zaradi kazenske ovadbe lahko zaskrbljen tudi Dejan Karba, član SD in nekdanji novinar Dnevnika, ki si je izmislil zgodbo, da ima kardinal Franc Rode nezakonskega sina, lagal pa je tudi o smrti sina Janeza Janše.  

Tue, 24. Nov 2020 at 16:45

0 ogledov

To je najbolj gledana mini-serija doslej, ki podira vse rekorde
Odkar se je pojavil, ljudje nehajo govoriti o novi uspešnici "Netflixa - Kraljičin gambit". Zato ni niti najmanj presenetljiva napoved  Netflixova, da je "Chess Miracle" najbolj priljubljena mini-serija doslej na tej platformi. Serija je bila predvajana v vseh državah, tudi v Rusiji, Hongkongu, Franciji, Tajvanu in Avstraliji, na seznamu najbolj gledanih pa je končala v kar 92 državah in se uvrstila na prvo mesto med 63. Toda visoke ocene niso edini rezultat priljubljenosti. Google kaže, da je povpraševanje po tem, "kako igrati šah", naraslo za 250 odstotkov, roman, po katerem je serija nastala, pa je bil 37 let po izidu na lestvici uspešnic. Serija s sedmimi deli, ki temelji na istoimenskem romanu Walterja Tevisa, je postavljena v petdeseta in šestdeseta leta in prikazuje meteorski vzpon izmišljene šahistke Beth Harmon, deklice, posvojene iz sirotišnice v Kentuckyju, v svetu šaha rezerviranega za moške. Impresivni nastop glavne igralke Anye Taylor-Joy in dvoboji na šahovnici, bolj napeti kot boksarski dvoboji, so navdušili gledalce, zato je serija, ki je izšla konec oktobra, po ustni tradiciji postala absolutni hit. Navdušeni so tudi ljubitelji šaha, kar je razvidno iz objave številnih člankov v posebnih revijah in skoraj soglasnih pohval strokovnjakov na družbenih omrežjih. "To je najboljše, kar sem videl o šahu," je dejal francoski velemojster Anthony Wirig. Enako misli predsednik francoske šahovske zveze Bachar Kouatly, ki hvali njeno resničnost in prave šahovske igre. Enostavno serijo si morete ogledati. V našem uredništvo je serija dobila čisto desetko.

Tue, 24. Nov 2020 at 16:40

0 ogledov

Papež je v novi knjigi : Ujgure označil za preganjano ljudstvo in povedal je tudi kaj si misli o ljudeh, ki ne nosijo zaščit
Papež Frančišek v novi knjigi najprej omenja Ujgure, muslimansko etnično skupino na Kitajskem, označuje za preganjano ljudstvo, potem ko so ga aktivisti za človekove pravice leta pozvali k temu. "Pogosto pomislim na preganjana ljudstva - Rohingje, uboge Ujgure, Jezide ..." - je dejal papež v prvem poglavju knjige, v katerem govori tudi o preganjanih kristjanskih ljudstev  v islamskih državah. Tokrat prvič omenja Ujgure, katerih smo poročali tudi mi. V knjigi "Sanjajmo: pot v boljšo prihodnost" papež tudi pravi, da bi morala pandemija koronavirusa spodbujati vlade k razmišljanju o stalni ustanovi univerzalnega osnovnega dohodka. Govori tudi o tem, da so ljudje, ki verjamejo, da je nošenje zaščitnih mask prisila, ki jo nalaga država, "žrtve samo v svoji domišljiji". Papež je s svojim angleškim biografom Austenom Ivereighom napisal knjigo na 150 straneh. Obravnava gospodarske, družbene in politične spremembe, potrebne za odpravo neenakosti po koncu pandemije. Knjiga bo naprodaj 1. decembra.

Tue, 24. Nov 2020 at 12:39

0 ogledov

Hitro ukrepanje: Zaradi slabšanja gospodarske situacije minister Počivavšek predlaga nekaj sprememb šestega paketa PKP6
Zaradi hitrega slabšanja gospodarske slike ob drugem lockdownu je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pred pripravo sedmega paketa ukrepov PKP7 predlagal nekaj sprememb šestega paketa PKP6, ki je sicer že v parlamentarni razpravi. Ker je bil šesti paket pripravljen pred drugim zapiranjem dejavnosti, ni bilo mogoče predvideti aktualne razsežnosti težav gospodarstva. Zato je vlada potrdila nekaj dopolnil, ki jih bo v parlamentarno proceduro vložila koalicija.Vlada tako na pobudo ministra Počivalška predlaga spremembo ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov z omilitvijo pogoja upada prihodkov iz 40 odstotkov na 30 odstotkov prihodkov od prodaje. Na ta način bomo lahko pomagali večjemu krogu podjetij, ki so prizadeta zaradi epidemije COVID. Na mojo pobudo vlada predlaga spremembo ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov z omilitvijo pogoja upada prihodkov iz 40 % na 30 % prihodkov od prodaje. Na ta način bomo lahko pomagali večjemu krogu podjetij, ki so prizadeta zaradi epidemije COVID. https://t.co/SER9LFn9Us — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) November 24, 2020 Poleg tega smo predlagali spremembo ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo s povečanjem povračila na 100 odstotkov nadomestila plače za mala podjetja. Predvsem smo imeli pri tem v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800.000 EUR skladno z Začasnim okvirom Evropske unije za državne pomoči, točka 3.1. Poleg hitrega odziva vlade z dopolnitvami šestega paketa se pospešeno pripravlja sedmi protikoronski paket PKP7, ki bo temeljil na dveh izhodiščih. Ukrepi bodo na eni strani namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novo nastalih težav, ki so nastopile zaradi drugega lockdowna. Poleg tega pa bo opravljena analiza učinkov ekonomsko-socialnih ukrepov skozi celotno leto, na podlagi katere bodo pripravljeni korektivni ukrepi. Sedmi protikoronski paket bo posebej naslovil tiste sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa skozi celotno leto, kot so denimo industrija srečanj in nekateri deli gostinstva in turizma. Gre za dejavnosti, ki niso imele težav samo v času obeh lockdownov, temveč jim je zaradi narave njihovega dela promet trpel skozi celotno leto. Poleg tega smo predlagali spremembo ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo s povečanjem povračila na 100 % nadomestila plače za mala podjetja. Imeli smo v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800k EUR skladno z okvirom EU za državne pomoči. — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) November 24, 2020 Poleg pomoči gospodarstvu, ki je namenjena ohranjanju delovnih mest, bo sedmi protikoronski paket vseboval tudi ukrepe za ohranitev socialne stabilnosti. S temi ukrepi bo vlada pomagala socialno ranljivim skupinam, kot so denimo upokojenci z nižjimi pokojninami. Tudi v prvih paketih ukrepov ob spomladanskem valu epidemije se je izkazalo, kako pomembno je ohranjanje socialne stabilnosti. Učinkovitost ekonomsko-socialnih ukrepov slovenske vlade sicer potrjujejo tudi mednarodne finančne institucije, ki so Sloveniji celo dvignile bonitetno oceno. Mednarodni finančni trgi ocenjujejo, da je Slovenija ustrezno ravnala ob letošnji krizi in je zato dobro pripravljena na gospodarsko okrevanje, ki bo sledilo po zajezitvi epidemije. Pri tem je ključno, da ima Slovenija stabilne javne finance in likviden bančni sistem.

Tue, 24. Nov 2020 at 12:13

0 ogledov

Minister Vizjak za izboljšanje stanja Natura 2000 ob reki Muri podpisal pogodbo za dobrih 2,3 milijona evrov
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 podpisal pogodbo za sofinanciranje projekta »Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri« (Natura Mura) v skupni vrednosti dobrih 2,3 milijona evrov. Ob podpisu je minister mag. Vizjak izrazil zadovoljstvo ob možnosti črpanja sredstev v okviru operativnega programa. »Tudi s tovrstnimi evropskimi pozitivnimi pristopi imamo neprecenljivo priložnost, da ohranimo Slovenijo kot izjemno bogato z naravnimi vrednotami, ohranimo biotsko raznovrstnost, zaustavimo upadanje vrst in habitatnih tipov ter preprečimo nadaljnje izumiranje vrst.« Projekt, ki se bo zaključil leta 2023, bo znotraj Nature 2000 prispeval k izboljšanju stanja treh habitatnih tipov - nižinski ekstenzivno gojeni travniki, obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja, obrečni hrastovo-jesenovo-brestovi gozdovi ter dvanajstih kvalifikacijskih vrst - kačja pastirja kačji potočnik in dristavični spreletavec, dvoživke panonski pupek, veliki pupek nižinski in hribski urh, hrošči ovratniški plavač, škrlatni kukuj in močvirski krešič ter bober, vidra in srednji detel. Vse našteto se bo izvedlo z ukrepi obnove habitatov vrst, povezanih s habitati mokrišč, z obnovo krajinskih struktur, gozdnih habitatov in prodišč. Ukrepi so del leta 2015 sprejetega vladnega Programa upravljanja območij Natura 2000 (2015–2020) za to območje Nature 2000. Neposredne aktivnosti projekta zajemajo obnovo rečne dinamike in vodnih habitatov ter vzdrževanje in obnovo poplavnih gozdov. Posredne aktivnosti so namenjene interpretaciji ciljnih vrst in habitatnih tipov ter območja Natura 2000. Obsegajo vzpostavitev 12 interpretacijskih enot, od tega tri informacijska središča, ostalo predstavljajo vzpostavitve učnih poti in interpretacijskih poligonov na lokacijah izvedenih neposrednih ukrepov. Projekt v skupni vrednosti znaša skoraj 4,6 milijona evrov, vrednost upravičenih stroškov dobrih 4,5 milijona evrov, od katerih 80 % sredstev prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, 20 % pa Republika Slovenija. Vodilni partner projekta je Zavod za varstvo narave, drugi partnerji so Direkcija za vode, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenski državni gozdovi, d. o. o., Občina Velika Polana in Razvojni center Murska Sobota.

Tue, 24. Nov 2020 at 11:38

0 ogledov

Covid-19: Smrtna kosa je neusmiljena, 23.11.2020 je za posledicami novega koronavirusa umrlo 59 bolnikov
Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 5.596 testov na okužbo z novim koronavirusom, prisotnost covid-19 so potrdili pri 1.302 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 23,27 odstotka testiranih. Včeraj je umrlo največ bolnikov od začetka epidemije in sicer 59. Skupaj je v Sloveniji doslej za posledicami covid-19 umrlo že 1.156 ljudi.  Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 23. 11. 2020 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 5596- Št. pozitivnih: 1302- Št. hospitaliziranih: 1299- Št. oseb na intenzivni negi: 204- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 78- Število umrlih: 59#OstaniZdrav@MinZdravje pic.twitter.com/yy4AGMlVQ0 — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) November 24, 2020 V bolnišnicah se zdravi 1.299 ljudi (največ od začetka epidemije), od tega 204 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 78 bolnikov. Včeraj je umrlo 59 ljudi s covid-19, od tega je v bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah tri, v domovih za starejše pa 15. Po besedah vladnega covid govorca Jelka Kacina na današnji novinarski konferenci, je bio včeraj v Ljubljani potrjenih 182 okužb, v Mariboru pa 64. V okolici glavnega mesta izstopajo še Brezovica 14 okužb, Domžale s 13. V Kamniku pa je bilo včeraj znova veliko okužb, kar 37, od tega 32 v DSO. Na vzhodu države ostaja Pomurska z incidenco 1.597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah. — Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19 (@GovorecCOVID19) November 24, 2020 Na novinarski konferenci je sodeloval tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je povedal, da je "Oktobra izdal dve odredbi, eno o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog ter odredbo o aktiviranju pripadnikov ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije." Po njegovih besedah, so se pred 2 mesecema odločili, da bodo DSO-jem pomagali iz naslova občinskih struktur, kar sedaj tudi poteka. "Na državni ravni pa z ekipami Rdečega križa pomagamo predvsem zdravstvu." Srečko Šestan: "Zaradi velikega števila okuženih zaposlenih in oskrbovancev v DSO, občinski regijski štabi Civilne zaščite ves čas spremljajo stanje in pomagajo pri koordinaciji dela, v katerega so vključeni pripadniki Civilne zaščite in ostali prostovoljci." pic.twitter.com/9MeTEeRLPo — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) November 24, 2020 Šestan je še dejal, da Civilna zaščita kot krovna struktura izvaja logistično pomoč in zagotavlja materialna sredstva (zabojniki, šotori, postelje, agregati). Trenutno imajo v DSO 13 bivalnih ter 5 sanitarnih zabojnikov, ki pomagajo oblikovati rdeče cone.
Teme
Politika marjan šarec Slovenska politika Aktualno

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Levičarske cvetke potovanj za davkoplačevalski denar