SI
Vsakodnevni nasveti za manj zavržene hrane
ČASOPIS V FOKUSU
Aktualno

Sobota, 1. avgust 2020 ob 06:15

Odpri galerijo

Slovenci smo v letu 2018 zavrgli skoraj 53.200.000 kg užitne hrane, skupaj z neužitno (kosti, koščice, olupki,…) pa kar 139.900.000 kg odpadne hrane. Preračunano na prebivalca Slovenije, letno v različnih okoljih zavržemo okoli 26 kilogramov užitnih živil. Na žalost se je količina od leta 2017 povečala in čas je da vsak od nas razmisli, kaj lahko stori, da se ta številka ne bo povečala tudi letos.

Več kot polovica odpadne hrane je nastala v gospodinjstvih (52 %), to je okoli 27.600.000 kg užitne hrane letno, 30 % v gostinstvu in strežbi, 10 % v distribuciji in trgovini z živili in 8 % pri proizvodnji hrane. Če preračunamo, povprečno vsak Slovenec samo doma zavrže okoli 13 kilogramov užitne hrane letno, skupaj s hrano, ki ostane v restavracijah (menzah, šolskih kuhinjah,…) pa kar 21 kilogramov. Na statističnem uradu RS ocenjujejo, da povprečen prebivalec s hrano zavrže kar 163 € letno. Živimo v izobilju in do hrane nimamo pravega odnosa, med tem ko s povečano pridelavo in predelavo izkoriščamo dragocene naravne vire in kmalu ne bomo več mogli proizvesti dovolj hrane, da bi nahranili svet.

Kaj delamo narobe, zakaj zavržemo toliko hrane? In kaj lahko sami spremenimo?

Ste za eksperiment?
Sami o sebi po navadi menimo, da ne mečemo toliko hrane stran in da smo zagotovo pod omenjenim povprečjem. Poskusite si teden dni beležiti in tehtati, koliko in katera živila zavržete, ter zakaj jih zavržete in presenečeni boste nad količino. Ne pozabite tudi na ostanke hrane na krožniku v restavraciji.
V gospodinjstvih večino hrane zavržemo ker:

je potekel rok uporabe, ker smo kupili preveč in nismo mogli pojesti ali smo pozabili;
smo živilo nepravilno shranili, oziroma ga nismo uspeli pojesti in se je pokvarilo
smo skuhali prevelike količine, ki jih nismo mogli pojesti.
Se najdete v katerem? Vsi našteti vzroki so popolnoma nepotrebni in jih lahko z načrtovanim in zavestnim prehranjevanjem popolnoma izničimo. Zbrali smo nekaj konkretnih nasvetov kako lahko vsakodnevno pripomorete k manjšim količinam zavržene hrane.

1. Načrtujte obroke
Pri odločitvi za to, kaj bo za večerjo, naj vas vodijo sestavine v hladilniku. Načrtujte dan, ali teden v naprej, poglejte kaj imate na zalogi in spremljajte roke uporabe živil v omari in hladilniku. Prej uvrstite na meni izdelke s krajšim rokom. Najbolje bo če si za teden v naprej napišete jedilnik in se v trgovino odpravite le po manjkajoče sestavine.

2. Napišite si nakupovalni listek
Poglejte kaj vam manjka in napišite nakupovalni listek. Hkrati pojdite v trgovino siti, da vas ne bodo zamikala živila, ki jih ni na listku in jih pravzaprav sploh ne potrebujete. Kupite le toliko, kot veste da boste pojedli.

3. Kupujte sproti
V trgovino se odpravite takrat, ko nekaj zares potrebujete. Če imate možnosti in trgovino na poti se raje ustavite večkrat in nakupujte živila sproti, ko vam jih zmanjka. Kupite le toliko, kot res potrebujete in ne samo zato, ker je v akciji. Živila z zelo dolgim rokom uporabe, kot so na primer konzerve fižola in koruze, seveda lahko v shrambi počakajo zelo dolgo, ne kupujte pa celega kartona mleka, samo zato ker je poceni. Če ne spijete ravno pol litra dnevno, se vam bo verjetno pokvarilo.

. Skuhajmo le toliko, kot bomo pojedli4
Dokler ne dobimo občutka za količino, hrano pred kuhanjem stehtajmo. Na osebo bo dovolj okoli 120 -150 gramov svežega mesa, 200 gramov krompirja ali pa 80 - 100 gramov testenin. Predvsem nastane problem, ko kuhamo za večje število ljudi. Večina naših babic se vedno boji, da slučajno ne bomo lačni, a brez skrbi vedno se bo našlo še kaj v omari, če bo slučajno na mizi premalo.

5. Shranite in porabite ostanke obroka
Kupite si steklene ali plastične posode za shranjevanje s pokrovom, ali pa pomijte in ponovno uporabite embalažo od skute in vanjo shranite ostanke od kosila še za naslednji dan. Tudi kadar jeste v restavraciji, naj vas ne bo sram za kasneje shraniti preostanka obroka, če ga niste mogli pojesti. Lahko si tudi načrtno skuhate in v hladilniku shranite obrok, kadar veste, da naslednji dan ne bo časa za pripravo. Hrana v hladilniku počaka tudi do 3 dni, a ohladiti jo morate na hitro in neprodušno shraniti.

6. Živila zamrznite
Če ste enostavno nakupili preveč, ali veste da ne boste mogli kuhati zaradi drugih obveznosti, in sveža zelenjava ali meso v hladilniku ne bosta zdržala še dva dni, jih enostavno zamrznite. Najboljše za zamrzovanje bodo vakuumske vrečke. Na vsako vrečko tudi napišite kaj ste zamrznili in kdaj. Živila porabite v nekaj mesecih, nikar jih ne zamrzujte predolgo, saj lahko izgubijo svoje senzorične lastnosti, ker nekateri encimi delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah.

7. Pozorni bodite na rok uporabe
Ko nakupujete preverite rok uporabe živila in kupite take izdelke z daljšim rokom, če veste da jih ne boste kmalu pojedli. V večini trgovin imajo poseben razdelek tudi z znižanimi cenami živil pred iztekom roka uporabe. Z nakupom teh živil lahko pripomorete k zmanjšanju količine zavržene hrane tudi s strani trgovcev, seveda kadar veste, da jih boste lahko v kratkem pojedli.

"Uporabno najmanj do/porabiti do"
Poznate razliko? Na živilih najdemo dve različni oznaki roka uporabe. Kadar je živilo označeno z "uporabno najmanj do" (na primer jogurt, konzerve,…), bo to živilo ob pravilnih pogojih shranjevanja uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moramo s svojimi čutili preveriti, da izdelek ni plesniv, napihnjen, čudnega vonja ali okusa. Kadar pa je živilo označeno z navedbo "porabiti do", kot je na primer sveže meso, pa moramo tak izdelek po navedenem datumu obvezno zavreči, saj morda ni več varno za uživanje.


8. Naučite se pravilno shranjevati živila
Večino svežih živil shranimo v hladilniku, a nekaterim lahko to tudi škodi. Posušena živila, kot so žita, stročnice, oreščke in kruh je seveda bolje hraniti pri sobni temperaturi. Enako velja za sadje in zelenjavo, ki še morata dozoreti, kot tudi banane, avokado in eksotično sadje, ki raste v toplejšem podnebju in jim hlad škodi. Zaradi sproščanja plinov, ki lahko spodbujajo kvarjenje drugega sadja in zelenjave, naj v hladilniku ne bi shranjevali niti nektarin, sliv, hrušk in jabolk.

9. Pomembna je kvaliteta, ne količina
Raje kot veliko denarja za količino, le tega namenite za kakovost nakupljenih izdelkov. Kupujte lokalno in domače, s tem boste izdelek tudi bolj cenili, zapomnili si boste da ga imate v hladilniku in ga boste z veseljem pojedli. Hkrati s tem podpirate lokalno gospodarstvo in spodbujate slovenske kmete, da na trajnosten način pridelajo čim več hrane, ki ostane na naših tleh. S tem bomo manj uvozili, krajše bodo transportne poti, hrana ki jo zaužijete bo bolj sveža in hranljiva ter posledično pridelava hrane manj obremenjujoča za okolje.

Vir: veskajjes.si

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 10. Aug 2020 at 21:06

159 ogledov

Padla je libanonska vlada
Libanonska vlada je danes odstopila, poroča AFP, premier Hassan Diab pa naj bi to storil kmalu. To novico je lokalnim medijem potrdilo več tamkajšnjih nekdanjih ministrov. Zdravstveni minister Hamad Hasan je novinarjem po seji vlade dejal: "Celotna vlada je odstopila." Preberi še: https://vfokusu.com/post/554121/video-eksplozija-amonijevega-nitrata-in-novi-nemiri-na-ulicah-bejruta Hasan je dodal, da se bo premier Hasan Diab odpravil v predsedniško palačo, kjer bo odstopil v imenu vseh ministrov. Premier Diab bo nagovoril narod ob 19.30 po lokalnem času, poroča Reuters.

Mon, 10. Aug 2020 at 20:59

372 ogledov

Po zmagi Lukašenka na volitvah Putin obudil idejo o integraciji Rusije in Belorusije
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes izjavil, da bi morala beloruska opozicija začeti pogajanja o mirnem prenosu oblasti. Izjava prihaja, ko beloruska opozicija zavrača rezultate nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal. Na tisoče ljudi, nezadovoljnih z volilnimi rezultati, se je v nedeljo zvečer spopadlo s policijo po Belorusiji. Ruski predsednik se že dolgo zavzema za tesnejše vezi z Minskom pod okriljem ene same države, kar je Lukašenko doslej zavračal in je Rusijo obtožil, da želi pogoltniti njegovo državo z 9,5 milijona prebivalcev. Belorusija je ključna tranzitna država za rusko nafto proti zahodu in Moskva meni, da bi na tak način učinkovito zavaroval svoje interese pred grožnjami Nata. "Upam, da bo vaše državno vodstvo prispevalo k razvoju vzajemno koristnih rusko-beloruskih odnosov na vseh področjih, poglobljeno sodelovanje znotraj zavezništva Rusije in Belorusije ter okrepilo integracijske procese," je Putin v telegramu čestital Lukašenku. Putin je dejal, da upa, da bo tudi Belorusija izbrala tesnejše vojaško-politične vezi z Rusijo v obrambnem bloku, ki mu pripada. 65-letni Lukašenko še ni odgovoril na sporočilo. Dolga leta si prizadeva za uravnoteženje med Rusijo in Zahodom in Kitajsko. Potem ko je Moskva znižala subvencije beloruskemu energetskemu sektorju, ni nagnjen k tesnejšim odnosom z Rusijo, v kampanjskem govoru pa ga je kritiziral, češ da je njune nekoč bratske odnose znižal na partnersko raven. Lukašenko je prejšnji teden dejal, da je njegovo državo naftni spor z Rusijo stal njegovo državo 700 milijonov dolarjev, potem ko dve državi v začetku tega leta nista dosegli dogovora o dobavi nafte. Zavrnil je tudi poskuse Rusije, da bi odprla letalsko bazo na beloruskem ozemlju in obtožil skupino pridržanih ruskih opazovalcev, ki so pred volitvami prišli v državo, da bi spodbujajo revolucijo, kar Moskva odločno zanika.

Mon, 10. Aug 2020 at 18:37

361 ogledov

Nevarno rastoči trend okužb sili Grčijo k sprejemu novih ukrepov za zajezitev COVID 19
Žal, kot pravijo iz grškega ministrstva za zdravje po končanem vladnem sestanku, da je  opazen nevaren trend rasti okužb oziroma njegovega vnosa v državo. Grški minister za zdravje Vasilis Kikiljas je v podani izjavi povedal da bodo zelo kmalu sledili novi ukrepi zoper širjenje  COVID 19, v katerem je posebej apeliral  na mlade da čim bolj upoštevajo naložene ukrepe in navodila.  V apelu je dal do vedenja vsem državljanom vsi tisti ki ne upoštevajo navodila za individualno zaščito, nošenja mask, higienskih pravil , socialne razdalje vzamejo na sebe odgovornost do ranljivih skupin med njihovim prebivalstvom  in do vseh v državi. Da se zadeve zaostrujejo je več kot očitno. Odpovedan je mednarodni sejem v Solunu, delovni čas za restavracije in kavarne v določenih delov Grčije je možen  samo do polnoči, prav tako se zahteva negativni COVID 19  test za vstop in določenih držav. Z vsemi vladnimi odločitvami so seznanjena vsa ministrstva in epidemiologi.  Sprejeli so šest ukrepov. V sami Grčiji eden od  ukrepov stopi v veljavo že to noč in sicer prepoved dela v kavarnah in nočnih klubih  od polnoči do 7 zjutraj na Kreti, n a območju Vzhodne Makedonije in Trakije, v Solunu, Volosu, Larisi, Katerini Halkidiki ter na otokih kot so Krf, Mikonos, Paros, Santorini,Rodos, Anadiparos, Zakintos in Kos. Odvisno od epidemiološke slike v naslednjih dneh se lahko omejitve razširijo tudi na druge dele države. Sočasno odpovedujejo vse manifestacije kjer  prisotni stojijo., vključujoč tudi koncerte in predstave. Za turiste  ki pridejo z letali  pa je po 17 avgustu potreben negativni test na COVID 19 narejen   v državi od koder prihajajo , s tem da mora biti narejen največ 72 ur pred prihodom  v Grčijo. Za   vse tiste ki ridejo po kopenski poti in za tiste i imajo bivalna dovoljenja ali dovoljenje za delo v Grčiji pa morajo opraviti  in dobiti negativni test , vendar pa narejen v državi v katero vstopajo, se pravi v Grčiji. Da bo  vse pod nadzorom  se celo uvaja dnevna omejitev vstopa v Grčijo  iz določenih držav kar se tiče števila in sicer 750 oseb in sicer iz Albanije. Z drugo polovico avgusta se pravzaprav  uvaja nekaj kar bo sledilo v naslednjih mesecih kar ne pomeni nič dobrega in sicer omejitve, zapovedi, prepovedi, ki so kot je za videti, obratno sorazmerni od neodgovornosti  in ležernosti pri državljanih. Vane T.Costa

Mon, 10. Aug 2020 at 17:39

299 ogledov

Žalostna Jennifer Aniston, korona je znova odpovedala "Friendse"
Pandemija koronavirusa je znova preložila snemanje filma "Prijatelji", ponovnega združenja znane ekipe v posebni epizodi, ki bo predvajana na HBO Max streaming platformi. »Zelo sem žalostna, da smo morali spet odložiti snemanje. A to nam je dalo več časa, da naredimo vse še bolj vznemirljivo in zabavno. Zato raje vidim situacijo, kot da je kozarec napol poln. Poglejte, ne gremo nikamor. Nikoli se ne boste znebili "Prijateljev",« je ob tej priložnosti je za tuje medije povedala Jennifer Aniston. Snemanje je bilo prvotno načrtovano za marec, nato za maj, sedaj pa so ga ponovno preložili. Za zdaj ni določenega novega datuma.

Mon, 10. Aug 2020 at 17:00

1991 ogledov

POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP SVOJE PREDSEDNICE
Čeprav Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, “zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj“. Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj se  je sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  Po razgovoru Pivčeve s svojimi poslanskimi kolegi DESUS je jasno, da predsednici njeni poslanski kolegi ne zaupajo več in da predlagajo njen odstop. O delo Pivčeve, kot ministrice pa se niso pogovarjali.

Mon, 10. Aug 2020 at 16:40

289 ogledov

VIDEO: Eksplozija amonijevega nitrata in novi nemiri na ulicah Bejruta
Libanonska policija je znova uporabila solzivec za razganjanje protestnikov, nedaleč od stavbe parlamenta v Bejrutu, ki so vanje metali kamenje; drugi dan protivladnih protestov, ki jih je v torek v pristanišču sprožila uničujoča eksplozija. Požar je izbruhnil na vhodu na Parlamentarni trg, ko so protestniki poskušali vdreti na ograjeno območje, poroča televizija. Zbrani so vdrli tudi v pisarne ministrstva za bivanje in promet. A number of people injured tonight as anti-government protests unfold in Beirut. Our coverage continues. pic.twitter.com/EKQM0WBNS1 — Trey Yingst (@TreyYingst) August 9, 2020 V torkovi eksploziji več kot 2400 ton amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, je umrlo najmanj 158 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo poškodovanih. Uničene so bile soseske, številna podjetja in pomembni silosi za žito. To je bila kaplja čez rob za ljudi, ki se že tako morejo ukvarjati s političnim in gospodarskim propadom države, kar je še dodatno spodbudilo pozive k spremembi vlade. Ekskluzivni posnetki eksplozije v Bejrutu

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vsakodnevni nasveti za manj zavržene hrane